10 sisteme de operare de care nu ai auzit

Sistemul de operare este coloana vertebrala a calculatorului, cel care te ajuta sa interactionezi cu hardul si cu softul.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 10:38
10 sisteme de operare de care nu ai auzit

Cel mai utilizat sistem de operare din lume este Windows, stim cu totii, iar următoarele clasate sunt Linux si Mac OS. Dar pe langa acestea exista multe altele, mai putin cunoscute. Iata, aşadar, 10 sisteme de operare functionale despre care probabil nu ai auzit:

10. Darwin

Nu este vorba de Darwin cel cu teoria evolutiei, ci este un sistem de operare apartinand familiei Unix OS si este programat in c/c++. Daca vei avea ocazia sa vezi compozitia sistemului de operare Darwin iti vei da seama ca este o combinatie intre Mac OS si neXTSTEP, BSD si alte proiecte soft gratuite. OSX, iOS si Apple TV au fost construite pe Darwin, iar acesta a fost folosit si pentru creearea procesorului 32-bit ARM folosit la iPhone si iPad.

9. FreeBSD

Si sistemul de operare FreeBSD apartine tot familiei Unix. Codul de operare al acestuia este constituit din mai multe sisteme precum OS, care este o parte extrem de importanta si face parte tot din familia Unix. Fiindca este un sistem de operare gratuit si bun, FreeBSD a inceput sa devina destul de popular prin randul utilizatorilor.

8. ReactOS

ReactOS este un alt sistem de operare programat in c/c++ si apartine Microsoft. Cea mai buna parte a acestui sistem este driver-ul si softul de aplicatii compatibil, mult mai usor de folosit si mult mai rapid.

7. Solaris

Solaris este un alt sistem de operare al familiei Unix si programat in C. Solaris este creatia Sun Microsystems si detinut de corporatia Oracle. Acest sistem de operare este scalabil si si are multe caracteristici inovative precum DTrace, ZFS si Time Slider.

6. OpenBSD

OpenBSD este un alt OS al Unix, provenit din distributia softului Berkeley. Cu ajutorului unui cod de sursa deschis acesta a devenit un sistem de calitate. 

5. AmigaOS

Probabil ati auzit de computerele Amiga, asa ca va spunem ca sistemul de operare AmigaOs este produs de Amiga Personal Computers. Are o consola de jocuri si a aparut pe piata in 1985 cu Amifa 1000.

4. NEXTSTEP

Cea mai buna parte a acestui sistem de operare este ca este orientat spre obiecti si multitasking. Sistemul de operare este uimitor si este detinut de Apple – este inceput chiar de Steve Jobs in 1986.

3. ATheOS

AtheOS este un alt sistem de operare uimitor care a fost dezvoltat cu o sursa deschisa. Este un sistem folosit destul de des de companii precum Intel, AMD si alte procesoare. ATheOS are capacitate de multitasking si este foarte eficient.

2. SkyOS

Robert Szeleney a fabricat unul dintre cele mai bune sisteme de operare din ultimii 10 ani. SkyOS are o grafica desktop uimitoare. Sistemul de operare seamana foarte mult cu Windows, dar ii lipsesc cateva caracteristici esentiale.

1. Slax

Slax apartine familiei Linux si este creeat de Tomas Matejicek. Sistemul de operare Slax este denumit si „sistemul de operare de buzunar” fiindca are mai multe tipuri de pachete valabile.

Citeste si: Cum să îți blochezi computerul cu ajutorul USB-ului

Citeste si: Vei mai putea utiliza Windows XP după 2014?

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...