11 sporuri, indemnizaţii de conducere şi de pensionare, ajutoare consistente, oferite salariaţilor CFR Călători

ECONOMICA.NET continuă să publice sporurile pe care le primesc salariaţii la stat. Astăzi vă spunem care sunt avantajele angajării la CFR Călători, companie naţională care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor: 11 sporuri se acordă la CFR Călători. Pe trei dintre ele le primesc majoritatea angajaţilor companiei: sporul pentru ore festive, sporul pentru condiţii grele de muncă feroviară şi cel pentru muncă în timpul nopţii. 471 de şefi primesc indemnizaţii de conducere, de până la 50% din salariul de bază. Salariaţii care au contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată au dreptul la călătorii gratuite în interes personal şi de serviciu la clasa a II-a, cu trenuri Regio şi InterRegio. Compania susţine şi premiază angajaţii care se căsătoresc şi devin părinţi şi acordă indemnizaţii la pensionarea angajaţilor săi.  
Cristina Şomănescu - mie, 10 aug. 2016, 21:08
11 sporuri, indemnizaţii de conducere şi de pensionare, ajutoare consistente, oferite salariaţilor CFR Călători

ECONOMICA.NET vă spune în exclusivitate, printr-o serie de articole, ce sporuri şi beneficii au angajaţii la stat.

Lista completă a articolelor publicate până acum o găsiţi în secţiunea dedicată „Spor la stat” pe care o puteţi accesa la acest link. 

Iată câteva dintre articolele pe care le-am publicat deja:

13 sporuri, cotă-parte din profit, protecţie socială pentru salariaţii CFR Marfă

Beneficiile primite de salariaţii din aparatul de lucru al Guvernului

Beneficiile salariaţilor din Justiţie

Sporurile încasate de angajaţii spitalelor CFR în 2016. Spor pentru că muncesc la PC, cu xeroxul şi la arhivă

Astăzi vă spunem care sunt beneficiile angajării la CFR Călători.

Oficialii Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători – CFR Călători (SNTFC) au comunicat în exclusivitate pentru Economica.net lista completă a sporurilor, indemnizaţiilor şi ajutoarelor pe care le primesc salariaţii companiei naţionale.

Compania a încheiat anul 2015 cu rezultate financiare sub nivelul celor din anul 2014. Cel mai mult a scăzut profitul net raportat de CFR Călători: de la 69,91 milioane lei în 2014 s-a prăbuşit la 31,74 milioane lei în 2015.

Cifra de afaceri netă a companiei a coborât în 2015 la 1,9 miliarde lei, de la 2,03 miliarde lei în 2014. Şi numărul mediu de salariaţi a scăzut în 2015 faţă de 2014. Compania a avut 12.514 salariaţi, în medie, în 2015, faţă de 13.195 în 2014.

Cele mai importante avantaje ale angajării la CFR Călători:

  • 11 sporuri se acordă la CFR Călători. Trei dintre ele – sporul pentru ore festive, de 100% din salariul de bază, sporul pentru condiţii grele de muncă feroviară, cuprins între 3% şi 8% din salariul de bază, sporul pentru muncă în timpul nopţii, de 25% din salariul de bază – sunt încasate de majoritatea angajaţilor companiei.
  • 471 de şefi din companie primesc indemnizaţii de conducere în valoare de 10% – 50% din salariul de bază, au spus pentru Economica.net oficialii CFR Călători.
  • Salariaţii CFR Călători care au contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată au dreptul la călătorii gratuite în interes personal şi de serviciu, la clasa a II-a, cu trenuri Regio şi la trenuri InterRegio fără loc rezervat.
  • Minimum 24 de zile libere şi multe alte libere pentru diverse evenimente importante din viaţa angajaţilor.
  • Pentru naşterea sau adopţia unui copil minor, compania acordă mamei sau tatălui, salariat, salariată a CFR Călători un ajutor în valoare brută de 4.095 lei.
  • CFR Călători oferă salariatului aflat la prima căsătorie un ajutor în cuantum brut de 4.095 lei.
  • La decesul salariatului, compania oferă familiei un ajutor în valoare brută de 9.555 lei.
  • În cazul decesului soţului, soţiei, care nu sunt salariaţi ai CFR Călători, sau al copilului angajatului, care are maximum 26 de ani şi era cuprins într-o formă de şcolarizare, compania acordă salariatului un ajutor în cuantum brut de 5.460 lei, potrivit informaţiilor obţinute de Economica.net de la oficialii companiei.
  • Salariaţii care au vechime de minimum 10 ani la calea ferată primesc la pensionare o indemnizaţie egală cu ultimul salariu de bază lunar, dar nu mai puţin de 1.365 lei.
  • Angajaţii care au cel puţin 25 de ani vechime la calea ferată sunt recompensaţi la pensionare cu două salarii de bază lunare, corespunzătoare ultimului salariu de bază lunar de încadrare, dar nu mai puţin de 2.730 lei.
  • Toţi angajaţii primesc tichete de masă.
  • Salariaţii CFR Călători au dreptul la o indemnizaţie de delegare, majorată cu un coeficient de 2,5 faţă de cuantumul prevăzut pentru restul angajaţilor la stat.

Iată, in extenso, lista sporurilor, indemnizaţiilor şi avantajelor angajării la CFR Călători:

Spor pentru condiţii grele de muncă feroviară, în cuantum cuprins între 3% şi 8% din salariul de bază;

  • Îl primesc circa 10.388 salariaţi.

Spor pentru ore festive de 100% din salariul de bază;

  • Se acordă pentru orele lucrate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale.
  • Îl încasează circa 10.342 angajaţi din activitatea de exploatare.

Spor pentru condiţii periculoase, cuprins între 10% şi 15% din salariul de bază;

  • Circa 6.700 angajaţi din activitatea de exploatare îl primesc.

Spor pentru muncă în timpul nopţii, de 25% din salariul de bază, aferent timpului lucrat în intervalul orar 22:00 şi 6:00.

  • Aproximativ 10.342 angajaţi din activitatea de exploatare îl primesc.

Spor pentru condiţii vătămătoare (nocive), de 10% din salariul minim garantat în plată pentru perioada lucrată în condiţii nocive;

  • În jur de 2.700 de oameni din activitatea de exploatare beneficiază de acest spor.

– Munca suplimentară se compensează cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

  • Dacă această compensare nu e fezabilă, munca peste program se plăteşte cu spor pentru ore suplimentare, în cuantum de 100% din salariul de bază;
  • Circa 1.225 angajaţi din activitatea de exploatare încasează acest spor.

Spor pentru conducere simplificată, de 50% din salariul de bază al funcţiei mecanic ajutor;

  • Se acordă mecanicilor de locomotivă – automotor pe perioada în care lucrează fără mecanic ajutor. Circa 1.617 salariaţi îl primesc.

Spor de vechime în muncă, cuprins între 12% şi 25% din salariul de bază;

  • Îl primeşte tot personalul cu vechime în muncă de peste trei ani.

Spor pentru lucru sistematic peste programul normal de muncă, cuprins între 5% şi 25% din salariul de bază;

  • Circa 53 de salariaţi îl încasează.

Spor pentru salariaţii autorizaţi pentru control ultrasonic, de 10% din salariul de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat în activitatea de control ultrasonic;

  • Aproximativ 29 de angajaţi din activitatea de exploatare beneficiază de acest spor.

Spor pentru conducerea formaţiei de lucru, de până la 10% din salariul de bază;

  • Cinci angajaţi îl încasează.

Indemnizaţie de conducere, cuprinsă între 10% şi 50% din salariul de bază;

  • O primesc 471 de salariaţi – personal de conducere.

Indemnizaţie la pensionare;

  • Salariaţii care au vechime de minimum 10 ani la calea ferată primesc la pensionare o indemnizaţie egală cu ultimul salariu de bază lunar, dar nu mai puţin de 1.365 lei;
  • Salariaţii care au cel puţin 25 de ani vechime la calea ferată sunt recompensaţi la pensionare cu două salarii de bază lunare, corespunzătoare ultimului salariu de bază lunar de încadrare, dar nu mai puţin de 2.730 lei.

– Toţi angajaţii primesc tichete de masă pentru fiecare zi lucrată.

– Salariaţii trimişi în delegaţie primesc indemnizaţie de delegare, majorată cu un coeficient de 2,5 faţă de cuantumul prevăzut pentru restul angajaţilor la stat, şi li se decontează cazarea la hoteluri de trei stele.

Cel puţin 24 de zile libere şi multe alte libere pentru diverse evenimente importante din viaţa angajaţilor

Concediu de minimum 24 de zile lucrătoare pentru salariaţii companiei, indiferent de vechimea pe care o au în muncă;

În afara concediului de odihnă, salariaţii companiei au dreptul la zile libere plătite pentru diverse evenimente:

  • Câte patru zile pentru fiecare dintre următoarele evenimente: căsătoria salariarului, căsătoria unui copil, căsătoria unui frate, soră a salariatului, decesul partenerului de viaţă, al copilului, părinţilor, socrilor, ginerilor, nurorilor, fraţilor, surorilor, cumnaţilor, cumnatelor, nepoţilor salariatului, bunicilor salariatului, bunicilor soţiei/soţului salariatului/salariatei companiei.
  • Pentru naşterea sau adopţia unui copil, salariatul are dreptul la patru zile libere.
  • Ziua Ceferistului, 23 aprilie, e zi liberă plătită pentru salariaţii CFR Călători. Munca prestată în această zi se plăteşte cu spor de 100% din salariul de bază şi nu se compensează cu timp liber corespunzător.

Ce facilităţi de călătorie au angajaţii, pensionarii CFR Călători, dar şi membrii de familie ai acestora

  • Salariaţii CFR Călători care au contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată beneficiază de autorizaţii de călătorie la clasa a II-a pentru călătorii în interes de serviciu şi în interes personal. Aceste autorizaţii le dau dreptul la călătorii gratuite la clasa a II-a, cu trenuri Regio şi la trenuri InterRegio fără loc rezervat, ne-au spus oficialii companiei.
  • Membrii de familie ai salariaţilor CFR Călători beneficiază de maximum 24 de călătorii simple anual gratuit la clasa a II-a (aceeaşi clasă de călătorie ca salariatul beneficiar de autorizaţie, dreptul de călătorie al membrului de familie fiind acordat în concordanţă cu dreptul salariatului), cu trenuri Regio şi cu loc rezervat la trenuri InterRegio.
  • Pensionarii proveniţi din rândul salariaţilor CFR Călători, care îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la art. 8 din O.G. nr. 112/1999, beneficiază anual, gratuit, de maximum 24 de călătorii simple la trenuri Regio şi cu loc rezervat la trenuri InterRegio, iar membrii lor de familie beneficiază de maximum 12 călătorii simple. Membrii de familie sunt soţul/soţia şi copiii minori sau majori până la vârsta de 25 de ani care se află în întreţinerea părinţilor (salariaţi sau pensionari ai CFR Călători) şi care urmează o formă de învăţământ. Călătoriile membrilor de familie se acordă sub formă de carnete cu file de permis.
  • Pe lângă carnetele cu file de permis, copiii salariaţilor şi pensionarilor CFR Călători mai pot beneficia de permise de călătorie şcolare pentru deplasarea de la domiciliu la unitatea de învăţământ, până la o distanță de maximum 300 kilometri faţă de localitatea de domiciliu, în cazul în care unitatea de învăţământ nu asigură cazarea pe perioada desfăşurării cursurilor. Permisele de călătorie şcolare sunt legitimaţii tip abonament, valabile numai la clasa a II-a, la trenuri Regio şi InterRegio fără loc rezervat, pentru călătoriile de la domiciliu la localitatea în care se află unitatea de învăţământ. Pentru permisele de călătorie, fiecare salariat achită impozitul aferent numărului de călătorii de care beneficiază membrul familiei.

Precizăm că toate legitimațiile enumerate mai sus sunt valabile pentru călătoriile cu trenurile CFR Călători, nu şi cu cele ale operatorilor privaţi, au explicat oficialii CFR Călători pentru ECONOMICA.NET.

CFR Călători sprijină angajaţii şi familiile lor în situaţii grele

  • La decesul salariatului, compania oferă familiei un ajutor în valoare brută de 9.555 lei.
  • În cazul decesului soţului, soţiei, care nu sunt salariaţi ai CFR Călători, sau al copilului salariatului, care are maximum 26 de ani şi era înrolat într-o formă de şcolarizare, compania acordă angajatului un ajutor în cuantum brut de 5.460 lei, au spus pentru Economica.net oficialii companiei.

CFR Călători susţine angajaţii care se căsătoresc şi devin părinţi

  • Pentru naşterea sau adopţia unui copil minor, compania acordă mamei sau tatălui, salariat/salariată a CFR Călători un ajutor în valoare brută de 4.095 lei.
  • CFR Călători oferă salariatului aflat la prima căsătorie un ajutor în cuantum brut de 4.095 lei, au spus pentru Economica.net oficialii companiei.
  • Salariaţii care renunţă la concediul plătit pentru creşterea copilului beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu două ore pe zi, fără să le fie afectate salariul de bază şi vechimea în muncă.

CFR Călători oferă facilităţi unora dintre angajaţi care merg în concediu în unităţile companiei

  • Pentru salariaţii care îşi petrec concediul de odihnă sau timpul liber în unităţile de cazare ale SNTFC se acordă o reducere cu 50% din tariful aprobat, în limita locurilor disponibile.

Indemnizaţie de instalare la angajare în altă localitate pentru absolvenţi, la intrare pe piaţa muncii

  • La încadrarea într-o subunitate din altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate, la prima angajare după absolvirea studiilor, personalul SNTFC beneficiază de o indemnizaţie de instalare echivalentă cu un salariu de bază lunar de încadrare. Această indemnizaţie se plăteşte doar în cazul mutării efective în localitatea în care lucrează, au explicat pentru Economica.net oficialii companiei.

Indemnizaţii pentru angajaţii disponibilizaţi

  • Salariatul concediat în urma concedierii colective sau individuale din motive neimputabile lui primeşte vreme de şase luni de la data concedierii o indemnizaţie brută lunară egală cu salariul minim brut pe ţară, valabil la data concedierii, potrivit informaţiilor primite de Economica.net de la oficialii companiei.
  • Desfacerea contractului de muncă din cauza reducerii numărului de posturi va afecta doar salariaţii care nu au copii sau alte persoane în întreţinere. Dacă sunt vizaţi de concediere ambii soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se va desface contractul de muncă doar al unuia dintre soţi.
  • Măsura va afecta în ultimă instanţă salariaţii care sunt singurii întreţinători de familie şi pe cei care mai au cel mult trei ani până la pensionarea la cerere.

În 2015, 12.554 salariaţi ai CFR Călători au beneficiat de ajutoare cu ocazia sărbătorilor, în valoare de 450 lei net per angajat şi 150 lei net pentru fiecare copil în vârstă de până la 18 ani impliniţi în cursul anului 2015. În 2016, 12.460 salariaţi au primit de Paşti beneficii în valoare de 150 lei per angajat, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CFR Călători.
În 2015 nu s-a acordat ajutor material de Paşti, iar ajutorul de Ziua Ceferistului nu a fost acordat nici în 2015, nici în 2016.

O parte dintre angajaţi primesc alimentaţie de protecţie, echipament de protecţie, uniformă de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...