19 beneficiari dintr-un judeţ şi-au pierdut ajutorul social pentru că au refuzat un loc de muncă

Un număr de 19 beneficiari de ajutor social din judeţul Olt au pierdut anul trecut dreptul la venitul minim garantat pentru că au refuzat un loc de muncă, potrivit directorului Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt, Ileana Ghiţă.
Economica.net - joi, 21 feb. 2019, 16:01
19 beneficiari dintr-un judeţ şi-au pierdut ajutorul social pentru că au refuzat un loc de muncă

Începând din octombrie 2018, beneficiarii de ajutor social pierd acest drept dacă refuză un loc de muncă şi nu pot depune noi cereri de ajutor social timp de un an.

Numărul persoanelor care ar putea rămâne fără ajutor social din cauză că au refuzat un loc de muncă ar putea creşte în perioada imediat următoare, în condiţiile în care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt a raportat că, din octombrie 2018 şi până în prezent, 39 de şomeri neindemnizaţi care beneficiau de ajutor social au refuzat un loc de muncă.

Slujbele refuzate de beneficiarii de ajutor social sunt în majoritate de muncitor necalificat în confecţii textile şi construcţii.

„Din luna octombrie şi până în prezent, numărul şomerilor beneficiari de ajutor social care au refuzat un loc de muncă şi riscă să piardă ajutorul social a ajuns la 39. În ce priveşte locurile de muncă oferite şi refuzate, un post a fost de zidar, unul de lăcătuş mecanic, unul de electrician şi 36 posturi de muncitori necalificaţi în confecţii şi construcţii”, a spus purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache.

Ea a explicat că, pe măsură ce apar noi situaţii, informaţiile sunt transmise AJPIS în vederea sistării dreptului la venit minim garantat pe o perioadă de un an.

Directorul AJPIS Olt a arătat că ajutoarele sociale încetează şi din alte motive, iar în perioada octombrie – decembrie 2018, când au fost sistate 19 ajutoare sociale pentru şomeri neindemnizaţi care au refuzat un loc de muncă, au încetat alte 460 de ajutoare sociale, în unele cazuri fiind vorba de persoane care s-au angajat, s-au pensionat ori au plecat la muncă în străinătate. Ileana Ghiţă a adăugat că în perioada menţionată au fost şi cazuri în care au încetat ajutoarele sociale pentru că nu au fost efectuate orele de muncă. Alt motiv pentru încetarea unor ajutoare sociale a fost decesul persoanei care beneficia de acest drept.

Beneficiarii de ajutor social constituie peste două treimi dintre şomerii neindemnizaţi înregistraţi la AJOFM Olt.

Numărul beneficiarilor de ajutor social apţi de muncă a fost, în ultimele patru luni, în medie, de peste 7.150 de persoane, iar în prezent este de 7.215 persoane, potrivit AJOFM şi AJPIS Olt.

AJPIS Olt plăteşte lunar circa 1,5 milioane de lei drept ajutoare sociale.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...