20 de miniştri au depus cereri de retragere a demisiilor

Douăzeci de miniştri din cei 27 de membri ai Guvernului au depus, joi, cereri de retragere a demisiei, a anunţat Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a afirmat că aceste cereri sunt lipsite de obiect, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 22 iun. 2017, 11:28
20 de miniştri au depus cereri de retragere a demisiilor

Cei care au depus cererile de retrage a demisiei până la momentul conferinţei de presă sunt: Marius Dunca, Alexandru Petrescu, Teodor Meleşcanu, Mircea Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Andreea Păstîrnac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Răzvan Cuc, Gabriel Leş, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ştefan, conform Agerpres.

Alina Petrescu a adăugat că s-a prezentat în faţa presei cu copii ale celor 20 de documente, precizând că textul demisiilor este aproape identic.

‘În toate cele 20 de documente este trecut şi numărul de înregistrare al demisiei, de la Cabinetul prim-ministrului. Deci, numărul de înregistrare pe care cerere de demisie l-a primit atunci, pe 15 iunie, când a şi fost depusă la Cabinet fiecare cerere. În momentul în care Cabinetul prim-ministrului şi SGG dau un număr de înregistrare acestor documente, pun eu o întrebare retorică: s-a luat act că aceste documente există?! S-a luat act de aceste demisii, ele sunt irevocabile. Aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect’, a mai declarat Petrescu.

La solicitarea jurnaliştilor, ea a dat citire textului demisiei, precizând că la paragraful de încheiere se precizează: ‘Demisia subsemnatului a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest. Consider că vacantarea funcţiei de membru al Guvernului (…) intervine doar de la acest moment prin publicarea moţiunii de cenzură în Monitorul Oficial’.

Întrebată de ce premierul nu a transmis către Palatul Cotroceni toate demisiile miniştrilor şi doar pe cele ale lui Sevil Shhaideh şi Carmen Dan, purtătorul de cuvânt al Executivului a subliniat: ‘Este decizia prim-ministrului cum, când şi câte demisii trimite la Palatul Cotroceni’.

‘Aceşti miniştri – şi premierul a spus-o în repetate rânduri şi chiar le-a mulţumit pentru faptul că în toate aceste zile miniştrii demisionari în urma actului propriu de voinţă sau în urma actului de ieri din Parlament (al moţiunii de cenzură – n.r.) au venit la muncă. Au fost câţiva dintre ei care au ales să-şi delege dreptul de semnătură către secretari de stat sau către secretari generali ai ministerelor, dar în covârşitoarea lor majoritate miniştrii au mers la muncă şi asta trebuie să facă. Asta scrie în lege, mai ales după adoptarea de ieri a moţiunii de cenzură. Până-n momentul învestirii noului Guvern, miniştri merg la muncă. Dacă actuala coaliţie de guvernare şi dacă acele consultări care încep de lunea viitoare se vor încheia şi vor avea rezultate pozitive şi se va ajunge în Parlament la învestirea noului Guvern, atunci până la 30 iunie, da, acela e termenul, dar…’ , a arătat Petrescu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus, întrebată în acest sens, că o şedinţă de guvern ar putea fi reconvocată doar dacă vor exista acte normative urgente sau situaţii de această natură.

‘Deocamdată nu a fost reconvocată o şedinţă de guvern. Dacă va fi cazul, dacă vor fi treburi urgente care trebuie aprobate în cazul unei şedinţe de guvern, atunci în mod evident şedinţa va fi convocată’, a adăugat Petrescu.

Te-ar mai putea interesa și
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, consideră......
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...