2012 – an bun pentru investitorii la bursă, an ratat pentru dezvoltarea pieţei

Investitorii la bursă au avut un an bun în 2012, evoluţia indicilor (care arată aprecierea sau deprecierea acţiunilor) şi inspiraţia aducându-le lejer randamente peste dobânzile bancare. Din perspectiva dezvoltării pieţei, însă, 2012 a fost un an ratat.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 14:31
2012 - an bun pentru investitorii la bursă, an ratat pentru dezvoltarea pieţei

„A fost un an bun pentru investitori, dar din perspectiva dezvoltării pieţei a fost un an ratat. Evoluţia volumelor de tranzacţionare, a listărilor noi a fost dezamăgitoare. Nu au mai avut loc IPO-urile (ofertele publice iniţiale) Hidroelectrica, TAROM, Romgaz, Nuclearelectrica, iar la ofertele secundare s-a realizat doar Transelectrica“, a declarat, pentru AGERPRES, Nicu Grigoraş, trader la Intercapital Invest, una dintre principalele case de brokeraj care activează pe ambele burse din România.

Brokerul de la Intercapital estimează că 2013 „va fi din nou un an bun pentru evoluţia indicilor, randamentele vor fi din nou peste dobânzile bancare, dar evoluţia pieţei va depinde foarte mult de strategia noului Guvern în privinţa pieţei de capital. Speranţa ar fi în noul acord cu FMI care ar putea fi încheiat în martie 2013, axat pe reforme structurale. Probabil FMI va cere termene concrete pentru listările companiilor de stat“, a adăugat Nicu Grigoraş.

Între timp, s-a aflat deja că marile listări vor fi amânate până anul viitor pe vremea asta.

Brokerii consideră că piaţa de capital a fost şi în 2012 puternic afectată de criză, la care s-a adăugat şi tensiunea specifică anilor electorali, pe fondul neîndeplinirii aşteptărilor privind planul de listare a companiilor de stat la bursă.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat numai 1,6 miliarde de euro.

Cele mai recente date oficiale ale BVB, la 11 luni, arată că valoarea tranzacţionată totală a fost de 2,04 miliarde euro faţă de 2,6 miliarde euro în 2011. În schimb, pe fondul aprecierii cotaţiilor, capitalizarea bursieră s-a ridicat la 20,62 miliarde euro faţă de 16,38 miliarde euro.

Randamentul dividendului (media pieţei) a crescut de la 5,46% la 7,26%, iar indicatorul PER (care arată practic în câţi ani se poate recupera, din dividend, preţul plătit pentru achiziţia unei acţiuni) s-a îmbunătăţit de la 8,39 la 7,02.

Tranzacţiile cu acţiuni ale companiilor nelistate au crescut de la 1,44 milioane euro la 1,47 milioane euro, cele cu obligaţiuni au urcat de la 104,32 milioane euro la 242,15 milioane euro, iar cele cu produse structurate au crescut de la 102,58 milioane euro la 148,99 milioane euro.

Cea mai bună politică de dividende este considerată cea a SIF3 Transilvania (SIF3), dintre societăţile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). SIF3 a înregistrat în 2012 un randament al dividendului de 23,54%, devansând SIF2 Moldova – 17,05% şi Transgaz – 12,55%.

În ultimii trei ani, randamentul dividendului la SIF3 a fost de 10,88% faţă de 9,55% la Transgaz şi 9,30% la SIF2 Moldova. Randamentul din dividende exprimă câştigul procentual al unui investitor din dividendele repartizate de societate. Formula de calcul este: randament dividende = dividend pe acţiune / preţul acţiunii din prima zi de tranzacţionare a anului.

Cele mai mari tranzacţii au fost înregiostrate de Fondul Proprietatea (FP), cea mai mare capitalizare bursieră o are Erste – 36,10 miliarde lei  şi Petrom – 22,48 miliarde lei, dintre emitenţii autohtoni.

BVB a consemnat numai o listare de companii noi, societatea de servicii de curăţenie – Pro Vorbas, Companiile Calipso Oradea şi Stirom Bucureşti s-au transferat de pe piaţa RASDAQ pe piaţa reglementată a BVB. Fondul OTP Green Energy a avut cea mai bună evoluţie a unităţii de fond în 2012.

La începutul anului 2012 a adus schimbarea conducerii BVB, băncile preluând puterea în administrarea bursei, în detrimentul brokerilor care au creat-o.

Pe 9 ianuarie, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au aprobat propunerea de revocare a Consiliului de Administraţie, ales în februarie 2010, din care făceau parte Stere Farmache (preşedinte), Ciprian Zah şi Mircea Botta (vicepreşedinţi), Siminel – Cristian Andrei, Octavian Molnar, Lucian Isac, Ionel Uleia şi Cosmin Gheorghiu.

Toţi cei trei candidaţi pentru funcţia de preşedinte – Stere Farmache, Dan Paul (preşedintele Asociaţiei Brokerilor) şi Lucian Anghel (atunci economistul şef al BCR) – au reuşit să ocupe un post de administrator, iar funcţia de preşedinte a fost obţinută de Lucian Anghel. Stere Farmache şi Dan Paul nu s-au mai susţinut reciproc, ca la alegerile precedente.

Fostul economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, l-a înlocuit în funcţia de preşedinte al BVB pe Stere Farmache, o figură emblematică a pieţei de capital autohtone.

Stere Farmache a ocupat funcţia de preşedinte al BVB din 2008, după retragerea lui Septimiu Stoica şi unificarea funcţiilor de preşedinte şi de director general al bursei. În 2009, Farmache s-a retras din funcţia de director general al BVB, pe care o deţinea de la înfiinţaera din 1995, şi a păstrat doar funcţia de preşedinte.

Alegerile pentru conducerea BVB au adus în prim-plan reprezentanţii băncilor, care au obţinut funcţia de preşedinte deşi ceilalţi doi candidaţi au avut împreună mai multe voturi.

„Atât timp cât este un vot democratic al acţionarilor, trebuie să îl acceptăm. Orice început are un sfârşit’, a declarat, la finalul alegerilor, Stere Farmache, care a condus bursa timp de 16 ani, ca director general, ca preşedinte sau chiar cumulând ambele funcţii.

Întrebat de jurnalişti dacă băncile ‘au pus stăpânire’ pe bursă, creaţia brokerilor, Farmache a răspuns: ‘Nu ştiu!’.

Surse din piaţa de capital au declarat la acel moment că brokerii au pierdut bursa în favoarea băncilor, iar preluarea BVB de către Bursa de la Viena va fi doar o chestiune de timp. Aceleaşi surse au mai afirmat că orgoliul şi neînţelegerile dintre Stere Farmache şi Dan Paul au fost factorul determinant în rezultatul de luni, pentru că cei doi au cumulat 4,2 milioane de voturi, iar Lucian Anghel – 3,7 milioane de voturi.

Chiar Dan Paul a recunoscut în faţa jurnaliştilor că a fost, probabil, factorul decisiv în negocierile, până în ultima clipă, a revocării fostei conduceri.

‘Avem un alt preşedinte al Bursei. Cred că este important’, a spus Dan Paul. El a apreciat noua formulă din Consiliul de Administraţie, în care băncile au patru reprezentanţi, brokerii – patru, iar fondurile – un reprezentant, ca fiind una mai corectă, care aduce echilibru şi linişte pe termen lung. În vechea structură, băncile aveau un singur reprezentant, iar brokerii – opt.

Lucian Anghel, noul preşedinte, a evitat pe cât posibil să facă declaraţii, susţinând că nu este momentul potrivit. „Sunt onorat pentru această responsabilitate care mi s-a acordat. Acţionarii au votat schimbarea. Sunt ferm convins că BVB are un potenţial foarte mare, pe care suntem datori să îl exploatăm cum trebuie’, a spus Anghel.

În martie 2012 piaţa de capital a consemnat un moment important – oferta publică Transelectrica, un succes care a mobilizat în piaţă resurse de 50 de milioane de euro.

‘Sper că vom vedea un şir de oferte publice care se vor încheia cu succes (…) Dacă vom repeta aceeaşi reţetă nu văd niciun motiv ca următoarele oferte publice să nu se încheie cu succes’, spunea la acel moment preşedintele BVB, Lucian Anghel.

În opinia sa, apetitul investitorilor internaţionali va creşte şi aceştia vor fi interesaţi şi de Transgaz şi Romgaz. ‘Pofta vine mâncând, iar în roadshow-urile de promovare a ofertei a fost prezentată şi economia românească’, a mai spus Anghel.

Oferta Transelectrica a fost promovată pe plan extern în cinci centre financiare europene – Londra, Frankfurt, Varşovia, Stockholm şi Tallin şi s-a încheiat cu succes pe 27 martie, fiind suprasubscrisă la 145,45% pe tranşa investitorilor mari şi 279,22% pe tranşa investitorilor mici.

Din păcate, vara urma să aducă veşti proaste pentru bursă, Hidroelectrica intra în insolenţă, iar celelalte listări de companii de stat erau amânate.

Nici toamna nu a adus ştiri pozitive pentru piaţa de capital. Din contră, preşedintele Bursei din Sibiu, Cristian Sima, era implicat într-un scandal de proporţii, care într-o primă fază afecta puternic întreaga piaţă de capital, pe fondul mediatizării excesive şi incorecte, iar administratorul celei mai lichide entităţi listate la BVB, compania Franklin Templeton, primea decizii nefavorabile în instanţele româneşti, fiindu-i anulată calitatea de administrator.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...