Anul 2013 în retail. Cine a luat faţa concurenţei în materie de magazine nou deschise

Ca şi anul trecut, marile lanţuri de retail care operează supermarketuri şi magazine de proximitate s-au întrecut în noi deschideri. Au câştigat din acest punct de vedere cei care au ales un model de business bazat pe parteneriate. 
Economica.net - Dum, 01 dec. 2013, 22:01
Anul 2013 în retail. Cine a luat faţa concurenţei în materie de magazine nou deschise

Cu toată viteza inainte! Aşa au mers anul acesta cei mai mulţi dintre retailerii care operează magazine pe segmentul supermarketurilor şi magazinelor de proximitate. Şi încă nu se poate trage linie, pentru că amenajările sunt în plină desfăşurare. Luna decembrie va fi plină de inaugurări, iar targetul pare a fi să intre în noul an cu o „cifră rotundă” de magazine. Unele reţele se apropie de 700 de magazine.

Mega Image, 7 magazine pe lună

Nu a existat lună fără ca grupul belgian Delhaize să rupă panglica pe undeva prin Bucureşti. Fie că a fost vorba despre un supermarket Mega Image sau de un magazin de proximitate Shop&Go, retailerul a bifat în medie 7 deschideri pe lună. Şi în decembrie va face la fel, astfel că va intra în noul an cu o reţea de peste 280 de magazine. „În prezent reţeaua Mega Image deţine 273 de unităţi, dintre care 13 magazine au fost inaugurate în luna noiembrie. Pentru luna Decembrie, deşi avem câteva magazine în construcţie, este prea devreme să anunţăm numărul final al acestora. Deschiderea magazinelor este condiţionată de numeroşi factori, inclusiv de condiţiile climatice. Putem confirma faptul că vom păstra acelaşi ritm lunar de extindere, de 7 noi magazine pe lună şi vom închide anul 2013 cu o reţea de peste 280 de magazine”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii companiei.

Citeşte şi 

Trei din cinci magazine Delhaize din lume s-au deschis în România. Ce se întâmplă?

De ce continuă expansiunea

„Performanţa companiei Mega Image este construită pe încrederea pe care o avem în piaţa românească. Cu toate ca piaţa este dificilă, aşa cum o arată şi tendintele de consum, interacţiunea pe care o avem cu clienţii nostri ne dă încredere privind continuarea expansiunii accelerate. Până în prezent, am reuşit să menţinem acelasi ritm de expansiune ca si în anul 2012, deschizând peste 70 de magazine. Este important de menţionat faptul că o parte din procesul de expansiune se datorează extinderii conceptului Shop&Go, concept ce ofera posibilitatea micilor proprietari de spaţii de a intra in parteneriat cu Mega Image  pentru a îşi moderniza astfel magazinele deţinute într-o variantă sigură şi profesională.  Pentru a răspunde necesităţii pieţei cât şi pentru a oferi un nivel ridicat al satisfacţiei clienţilor nostri, ne bazăm pe inovaţie:  aici putem menţiona atât cele doua noi magazine Concept Store deschise, cât şi lansarea noului magazin AB Cool Food, unde consumatorii sunt invitati să descopere o nouă experienţă culinara printr-un sortiment unic de produse congelate”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Mega Image.

Citeşte şi 

Metro câştigă bătălia pe piaţa magazinelor de proximitate

Profi, cu toată energia înainte

Profi, cel mai mare al doilea lanţ de retail din România pe segmentul supermarket, a deschis în ultima săptămână a lunii noiembrie patru noi magazine în Râmnicu Sărat, Huedin, Cluj şi Botosani, începând un parteneriat pe termen lung cu o importanta companie imobiliara şi inaugurând primul dintre magazinele Pita achiziţionate în acest an. Astfel, reteaua polonezilor de la Enterprise Investors a ajuns la 197 de unităţi  sub format Standard, City şi Mall. Compania are însă planificate deschideri şi în ultima lună a anului. „Vom termina anul cu peste 200 de unităţi”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gabriel Pâslaru, Reprezentant Relaţii Publice Profi. Aceasta înseamnă un plus de pester 31 de magazine anul acesta, în contextul în care în 2012 retailerul a inaugurat 41 de magazine.

700 de LaDoiPaşi

Rețeaua LaDoiPași deţinută de grupul german Metro numără în acest moment peste 670 de revânzători răspândiţi în toată România, aceasta după ce în martie 2012, la lansarea oficială a reţelei, lanţul avea deja 80 de unităţi funcţionale. Este de departe cea mai mare reţea de mici magazine „de la colţul blocului” ce operează sub umbrela unui mare grup de retail, iar premisele sunt de creştere: compania are deja 780 de contracte semnate cu mici antreprenori. „În acest moment, aproximativ 670 de revânzători sunt parte a programului LaDoiPaşi (dintr-un număr de contracte semnate de peste 780) ceea ce susţine că modelul de business funcţionează, ţinând cont şi de faptul că activăm pe o piaţă dinamică şi din ce în ce mai aglomerată. Dar credem că tocmai modelul de business care are la baza un obiectiv foarte clar – acela de a-i susţine pe micii comercianţi tradiţionali în dezvoltarea afacerilor proprii, oferindu-le consultanţă de care au nevoie fără a le compromite independenţa financiară şi managerială, precum şi expertiza noastră, ne recomandă ca un partener de încredere pe piaţa românească „, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adina Tâmplaru,Head of Corporate Communications Metro. La finele lui 2012, în toată România existau deja 500 de magazine de proximitate LaDoiPaşi. Cele mai dezvoltate zone din rețea sunt în Brașov, Constanța și București, urmate de Bacău, Bihor, Dolj, Galați și Prahova. 

Lidl, ceva mai lent

Pe 28 noiembrie retailerul german Lidl a deschis o unitate în Bd Uverturii din capitală, aceasta fiind a 14-a din Bucureşti şi numărul 169 din România.  Din datele companiei, magazinul din Militari este ultimul deschis în acest an. „Compania Lidl România va închide anul 2013 cu un număr de 169 de magazine, cel mai recent fiind deschis în București”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Georgiana Tugearu, PR Manager Lidl. Lanţul de magazine de tip discounter a finalizat anul trecut cu un număr de 155 de magazine, astfel că bilanţul acestui an indică un plus de numai 14 magazine. Cu un an în urmă, retailerul german a deschis 26 de noi magazine. Menţionăm însă că, faţă de ceilalţi retaileri care operează pe segmentul supermarketurilor şi al magazinelor de proximitate, modelul de business al Lidl presupune expansiunea în locaţii proprii, construite de la zero. De asemenea, atât managementul cât şi proprietatea aparţin grupului german.

Carrefour, peste 40 de noi magazine mici

La momentul publicării acestui articol, retailerul francez Carrefour opera pe plan local 54 de magazine de proximitate Carrefour Express şi 76 de supermarketuri Carrefour Market. Oficialii companiei nu vor însă să divulge planurile pe care le au pentru luna decembrie, care, din experienţa anilor trecuţi, va fi extrem de aglomerată în inaugurări. Oricum, până la această dată, francezii au faţă de anul trecut cu 37 de Express şi 11 Market în plus. „În 2013 am avut în vedere dezvoltarea pe toate formatele. Astfel, în primul rând, am continuat expansiunea pentru magazinele de dimensiuni medii şi mici deschise sub logo-ul Market sau Express, din interiorul marilor oraşe. Pentru magazinele de proximiate operate în regim de franciză sub brandul Express, dorim să dezvoltăm parteneriate avantajoase pentru micii comercianţi locali, francizatul beneficiând de preţurile noastre de achiziţie, de tot know-how-ul nostru, de sisteme informatice performante şi de un brand puternic şi apreciat”, au declarat pentru ECONOMICA.NET ofiacialii retailerului francez.Carrefour a intrat în 2013 cu un număr de 108 magazine, dintre care 65 de supermarketuri Carrefour Market şi 17 de magazine de proximitate Carrefour Express, iar primele deschideri pe segmentul „magazinelor de lângă casă” au fost făcute de cum a început noul an.

Grupul german REWE, care operează supermarketurile Billa, Penny şi XXL nu au răspuns solicitării ECONOMICA.NET. Reţeaua operează în momentul de faţă 71 de magazine Billa, dintre care unul singur deschis anul acesta, 40 de magazine Penny Market şi 6 magazine XXL Mega Discount.

Te-ar mai putea interesa și
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al BASF SE, informează compania prin......
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...