4.000 de românce au făcut implanturi mamare în 2015, foarte puţine în scop medical. Cât se cheltuie pe silicoane în România

Peste 4000 de femei au beneficiat de augmentare mamară prin implanturi, majoritatea cu silicon, în cursul anului trecut. Dintre acestea, doar 120 de românce au apelat la reconstrucţie mamară după mastectomie, deşi operaţia e gratuită, arată prima statistică naţională privind amploarea operaţiilor estetice din România, realizată de Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România. În jur de 2700 de euro costă o augmentare mamară prin implanturi de silicon. 
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 22:06
4.000 de românce au făcut implanturi mamare în 2015, foarte puţine în scop medical. Cât se cheltuie pe silicoane în România

Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România (ACPR) a realizat, în premieră, o statistică naţională a numărului de implanturi realizate în România în cursul anului trecut.

Chirurgii plasticieni români au pus peste 8000 de implanturi mamare, majoritatea siliconice, la 4006 de românce, în cursul anului trecut.
Peste 2500 de românce au solicitat implanturile rotunde, iar circa 1450 de femei au optat pentru implanturi anatomice, arată prima statistica făcută de Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România despre amploarea intervenţiilor estetice în România.

Cele mai multe românce au solicitat implantul rotund de 375 de mililitri şi pe cel anatomic de 340 de mililitri. În ambele cazuri, volumele implantate sunt peste media europeană şi se apropie mai degrabă de alegerile femeilor din Statele Unite ale Americii şi Brazilia, arată aceeaşi statistică.

Preţul mediu al unei operaţii de augmentare mamară prin implanturi siliconice e cuprins între 2700 de euro şi 2800 de euro, ne-au spus surse din piaţă. 

Augmentarea mamară cu grăsime autologă costă între 2200 de euro şi 2800 de euro, în funcţie de volumul de grăsime şi de numărul intervenţiilor.

Doar 3% dintre cele 4006 de românce care au solicitat această intervenţie în 2015 au şi avut nevoie de ea, din raţiuni medicale, obiective.

Concret, doar 120 de femei au beneficiat anul trecut de reconstrucţie mamară după mastectomie, în vreme ce mai bine de 3900 de românce au făcut această intervenţie din raţiuni pur estetice.

„Din păcate, nu putem vorbi despre o evoluţie sau o involuţie a pieţei chirurgiei plastice şi estetice din simplul motiv că acesta este primul an în care Asociația Chirurgilor Plasticieni din România s-a preocupat să realizeze o statistică a numărului de implanturi. Ce reiese îngrijorător din această statistică este numărul foarte mic de reconstrucţii mamare comparativ cu intervenţiile estetice, ceea ce înseamnă că trebuie făcută mult mai multă educaţie în rândul femeilor care suferă de cancer mamar„, spune medicul Dragoş Zamfirescu, preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România.

Femeile cu mastectomie beneficiază de reconstrucţie mamară gratuită

În anul 2014 s-a demarat subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, în cadrul Programului Naţional de Oncologie.
Datorită Subprogramului de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, orice pacientă cu mastectomie, care îndeplineşte criteriile de eligibilitate, poate beneficia de reconstrucţia gratuită a sânului, inclusiv cu proteze siliconice.

Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România spune că se pot aduce îmbunătăţiri acestui program prin includerea în subprogram a decontării materialelor consumabile folosite în operaţiile de reconstrucție cu implante/expandere.

De exemplu, anul trecut, subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare a avut un buget de circa 5 milioane de lei.

Banii au fost planificaţi pentru circa 800 de paciente cu mastectomie; costul mediu pe pacientă bugetat de CNAS e de 3.150 lei şi acoperă costurile endoprotezelor mamare pentru reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice, potrivit Hotărârii nr. 206/2015 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016.

Doar 120 de românce au beneficiat însă de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare în cursul anului trecut.

Pacientele cu mastectomie pot beneficia de reconstrucţie mamară într-unul dintre cele 19 spitale şi institute de profil din ţară incluse în subprogram.
În acest an, subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare are alocat un buget de 2,4 milioane lei.
Citeşte aici mai multe accesând acest link despre reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, decontată de CAS.

Comparativ cu alte ţări, România este încă o piaţă mică. De exemplu, în Italia 26.500 de femei îşi fac anual implanturi mamare, în Marea Britanie, 30.000 de femei, în Spania – 39.000 de femei, în Germania – 55.000 de femei, în Brazilia – 230.000 de femei, în Statele Unite – 320.000 de femei.

În 2015, în România, s-au mai efectuat şi 10 implanturi fesiere, patru de gambă şi 4 testiculare.
Aceeaşi cercetare a ACPR a revelat şi faptul că în România profesează chirurgia plastică şi estetică aproape 200 de medici.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...