5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.03.2015

Cum şi-au împărţit băncile mari veniturile din dobânzi de 11 mld. lei de anul trecut, Ce recomanda ANAF romanilor atunci cand li se refuza emiterea si inmanarea bonurilor fiscale, dar si undă verde pentru „spargerea" şi privatizarea Oltchim. Citeste integral revista presei interne din 10 martie
Economica.net - mar, 10 mart. 2015, 07:15
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 10.03.2015

ZF: Cum şi-au împărţit băncile mari veniturile din dobânzi de 11 mld. lei de anul trecut. Numai două bănci, Banca Transilvania şi OTP Bank, dintre cele care au raportat rezultate financiare detaliate pe 2014 au consemnat o creştere a veniturilor nete din dobânzi, în timp ce majoritatea jucătorilor de talie mare nu reuşesc să încaseze mai mulţi bani din moment ce portofoliile de credite li se subţiază.

Banca Transilvania, al treilea jucător din sistem în funcţie de activele deţinute, a raportat o creştere a veniturilor nete din dobânzi de echivalentul a 150 milioane de lei, în condiţiile în care stocul de credite s-a majorat cu un miliard de lei, iar bonificaţiile la depozite au fost reduse drastic. Marjele mai mari de dobândă au adus Băncii Transilvania cel mai mare profit din piaţă, de 440 milioane de lei anul trecut.

Capital: Ce recomanda ANAF romanilor atunci cand li se refuza emiterea si inmanarea bonurilor fiscale. Operatorii economici sunt obligati sa afiseze la loc vizibil un anunt detaliat de atentionare a clientilor cu privire la obligatia respectarii dispozitiilor legale mentionate mai sus, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999. Ministerul Finantelor Publice recomanda clientilor, carora un operator economic le refuza emiterea si respectiv inmanarea bonului fiscal, sa abordeze urmatoarea conduita : Sa solicite in mod expres eliberarea si inmanarea bonului fiscal in situatia in care acesta nu este inmanat din proprie initiativa de comerciant; Sa astepte un interval rezonabil de timp care sa permita operatorului economic efectuarea operatiunilor de eliberare si respectiv de inmanare a bonului fiscal, in functie de situatia concreta in care se afla, respectiv un magazin, un restaurant, o unitate de prestari servicii, etc; Sa nu paraseasca unitatea comerciala inainte de a apela serviciul TelVerde.

Adevarul: Undă verde pentru „spargerea” şi privatizarea Oltchim. Creditorii Oltchim au aprobat planul de reorganizare a companiei, combinatul urmând să se spargă, astfel încât activele performante să fie grupate într-o entitate separată, care să fie privatizată. „Planul B” îl constituie funcţionarea combinatului în regimul actual, combinatul realizând deja un profit operaţional de 700.000 de euro în luna ianuarie. „A fost un scor de cinci la zero printre categoriile de creditori. Deşi se spunea că angajaţii ar fi împotriva planului de reorganizare, peste 2.300 au spus da pentru reorganizare”, a declarat ieri, pentru „Adevărul”, Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim.

Wall-Street.ro: Dividende 2015: „mamutii” Romgaz si Transgaz ar putea fi depasiti de un exportator din Bistrita. Romgaz (SNG) si Transgaz (TGN) vor intra cel mai probabil in randul marilor companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) care acorda in acest an dividende cu un randament brut de aproximativ 9-10%, potrivit calculelor wall-street.ro realizate avand in vedere distributiile facute anul trecut. Topul ar putea sa fie insa condus de producatorul de echipamente pentru constructii si industria energetica Comelf Bistrita (CMF) cu un castig de 16,5%.

Avocat.net: Noi ocupatii au fost introduse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania, iar altele au fost modificate. Dupa intreaga serie de schimbari aduse in 2013 si 2014, COR a fost modificata si in acest an. Noile prevederi sunt incluse in Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si al Institutului National de Statistica nr. 123/123/2015 privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere), care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 161 din 9 martie si se aplica de la data publicarii.

Te-ar mai putea interesa și
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei în cazul acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului de către......
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical ...