5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 14.04.2014

Legea terenurilor agricole riscă să blocheze primăriile, Încrucişarea SIF-urilor creează un conglomerat de 1,2 miliarde de euro, Cât încasează statul şi cât câştigă benzinarul din preţul la pompă în România şi în celelalte state din UE, dar si Cele mai ieftine credite pentru IMM. Pana unde au coborat bancherii dobanzile. Citeste integral revista presei interne din 14 aprilie.
Economica.net - lun, 14 apr. 2014, 05:53
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 14.04.2014

Capital: Reţeaua celui mai influent investitor imobiliar din România. Moştenitorul unui imperiu petrolier din Texas, unul dintre cei mai bogaţi manageri de fonduri de hadging din lume, cel mai bogat israelian, unul dintre cei mai mari administratori de averi din Europa, investitori cu renume pe piaţa ungară şi israeliană, aceştia sunt oamenii cu care s-a înconjurat cel mai influent investitor imobiliar din România, Ioannis Papalekas. Consultanţii imobiliare vorbesc de câţiva ani de un zid de bani descris de pieţe precum Varşovia, Praga, Frankfurt şi Londra, peste care cu greu mai trece câte un investitor spre regiunea noastră. Într-un asemenea mediu ostil, Ioannis Papalekas (37 de ani) a reuşit să convingă zeci de investitori să meargă pe mâna sa şi să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro. De la listarea la Bursa de la Londra, în iulie 2013, compania sa, Globalworth, a încheiat tranzacţii imobiliare în valoare de circa 360 mil. euro şi a închiriat 50.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, toate vizând imobile din România.

EVZ: Legea terenurilor agricole riscă să blocheze primăriile. Autoritățile locale nu au bani ca să pună în aplicare prevederile legii privind vânzarea terenurilor, astfel că vor tăia din fondurile pentru investiții. România, ca stat membru al Uniunii Europene, a trebuit să liberalizeze piața funciară de la 1 ianuarie 2014. După un îndelungat periplu pe la instituțiile statului, legea în baza căreia vor putea fi vândute terenurile agricole a intrat în vigoare pe 12 aprilie, iar săptămâna aceasta urmează să fie aprobate normele metodologice de aplicare.

ZF: Încrucişarea SIF-urilor creează un conglomerat de 1,2 miliarde de euro. SIF-urile nu au pierdut nicio clipă după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a ridicat interdicţia de a se cumpăra între ele şi în doar două luni de la decizia ASF au investit deja câteva zeci de milioane de euro pentru a dobândi participaţii una la alta. După ce SIF Banat-Crişana (SIF1) a raportat, în luna februarie, prima achiziţie a unui pachet de 5% din SIF Muntenia (SIF4), vineri, o serie de raportări de pe bursă au scos la iveală noi achiziţii încrucişate ale SIF-urilor, care creionează deja o structură de control care are în centru active totale de 5,4 mld. lei (1,2 mld. euro). Astfel, SIF Muntenia a fost raportată cu o deţinere de 5% la SIF Moldova (SIF2). SIF Moldova, la rândul ei, deţine câte 5% din SIF Muntenia şi SIF Oltenia (SIF5).

Adevarul: Cât încasează statul şi cât câştigă benzinarul din preţul la pompă în România şi în celelalte state din UE. Ţara noastră a ajuns în situaţia în care preţul carburanţilor la pompă este mai mare decât în multe state occidentale, deşi ponderea taxelor este mai mică. România a ajuns pe locul al nouălea în Uniunea Europeană (UE) în privinţa preţului la motorină după aplicarea accizei de 7 eurocenţi pe fiecare litru comercializat şi pe poziţia a 18-a la benzină, potrivit datelor Comisiei Europene. Numai că aceste cifre arată şi un aspect mai puţin plăcut pentru şoferii din România: există mai multe cazuri de state occidentale în care ponderea taxelor în preţul final este mult mai mare şi, totuşi, acesta este mai mic decât în România.

Daily Business: Cele mai ieftine credite pentru IMM. Pana unde au coborat bancherii dobanzile. Bancile care acorda finantari in cadrul Programului sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, Banca Comerciala Carpatica, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Banca Comerciala Romana, Unicredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviara, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank, Banca Romana de Credite si Investitii. O parte dintre aceste banci au detaliat costurile efective ale imprumuturilor acordate in cadrul programului. Prin conventia incheiata cu FNGCIMM, CEC Bank poate acorda credite de peste 520 milioane lei in urmatorii 2 ani.

Te-ar mai putea interesa și
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei......
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, ...
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...