5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 16.09.2014

Reţeta antreprenorilor români care au câştigat lupta cu multinaţionalele - Unul din trei români muncește fără acte - Cum îşi aleg mamele din România concediul de maternitate - Povestea românului care le închiriază maşini soldaţilor americani - Germanii de la ZF Friedrichshafen cumpara cu peste 13 miliarde dolari producatorul de componente auto TRW - Piaţa de energie din România a fost manipulată, conform unui document obţinut de Bursa. Citeşte pe larg revista presei din 16 septembrie 2014
Economica.net - mar, 16 sept. 2014, 05:08
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 16.09.2014

ZF: Reţeta antreprenorilor români care au câştigat lupta cu multinaţionalele. Companiile FAN Courier, cu afaceri de 60 mil. euro, şi Autonom Services  (brandul Autonom Rent a Car), un business de 12 mil. euro, domină pieţele de curierat şi închirieri auto pentru că au reacţionat rapid la nevoile clienţilor.

0-100.ro: Germanii de la ZF Friedrichshafen cumpara cu peste 13 miliarde dolari producatorul de componente auto TRW. Germanii de la ZF Friedrichshafen au ajuns la un acord si vor cumpara cu 13,5 mld. dolari TRW Automotive, producator de sisteme de siguranta auto cu productie si in Romania. Cele doua companii au vanzari anuale cumulate de circa 40 mld. dolari si unul dintre motivele achizitiei tine de dezvoltarea masinilor care se conduc singure. Cele doua companii au in total peste 135.000 de angajati. Suma de 13,5 mld. include si datoriile. Grupul TRW a inceput operatiunile in Romania in anul 2004 si are in prezent peste 3.000 de angajati in mai multe locatii, precum Timisoara, Oravita, Lupeni, Resita, Baia Mare si Deta.

ZF – Şanse mari pentru prima listare la bursă din IT: Arobs Transilvania. Furnizorul de soluţii software Arobs Transilvania din Cluj, cu afaceri de 45 mil. lei şi 350 de angajaţi, controlat de Voicu Oprean, ia în calcul „serios“ listarea la bursa de la Bucureşti, drept soluţie de finanţare pentru achiziţia unor ju­cători locali şi regionali.

Bursa ANRE: Piaţa de energie a fost manipulată. Piaţa noastră de electricitate a fost manipulată în ultimul an prin tranzacţii care s-au încheiat pe OPCOM cu preţuri şi cantităţi variabile, arată reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) într-un document care a intrat în posesia ziarului BURSA. Documentul reprezintă nota de justificare a noilor regului de tranzacţionare adoptate de ANRE, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015 şi care nu mai permit încheierea de contracte pentru comercializarea energiei la preţuri şi cantităţi variabile.

DIGI24.ro: Unul din trei români muncește fără acte. Statul pierde miliarde de euro. Unul din trei români lucrează la negru. De la muncitori în construcţii la vânzători, mulţi acceptă orice slujbă doar pentru a-şi plăti datoriile de la lună la lună. În cel de-al doilea trimestru, numărul salariaţilor români cuprinşi în acte a scăzut cu 3%, potrivit Biroului European de Statistică. Este cea mai mare scădere din rândul statelor comunitare. În pierdere iese şi bugetul, cu peste 4 miliarde de euro, arată datele Consiliului Fiscal.

Gândul – Povestea românului care le închiriază maşini soldaţilor americani: „E o intensificare a fenomenului”. Marius Ştefan deţine o firmă de închirireri maşini. În cei nouă ani de când şi-a deschis acest business a reuşit să aibă contracte avantajoase încheiate inclusiv cu baza americană de la Mihail Kogălniceanu. „Este o intensificare a fenomenului. Am lucrat cu subcontractări pentru baza americană. Noi le închiriem maşinile şi ei le folosesc cum vor”, a spus Marius Ştefan.

Capital – Scade natalitatea: Cum sunt mamele încurajate de stat? Jumătate iau indemnizaţia minimă, iar 90% au concediu doi ani. Numărul de nou născuţi este cu o treime mai mic decât în urmă cu 25 de ani. Indemnizaţia de creştere a copilului este o măsură care ar trebui să încurajeze părinţii salariaţi să-şi părăsească munca temporar. Deşi suma maximă care poate fi încasată este de 3.400 lei, indemnizaţia medie este de 919 lei. Jumătate dintre persoanele indemnizate primesc 600 lei.

Gândul – 5 motive pentru care referendumul pentru independenţa Scoţiei NU schimbă situaţia Ţinutului Secuiesc. Apropierea referendumului pentru independenţa Scoţiei de Regatul Unit al Marii Britanii a readus în discuţia publică din România problematica autonomiei Ţinutul Secuiesc. Unele voci din presa română şi internaţională susţin că independenţa Scoţiei ar declanşa un val de mişcări separatiste în toată Europa, vizând inclusiv autonomia Ţinutul Secuiesc. Gândul atrage, însă, atenţia că discuţia despre independenţa Scoţiei nu are caracteristici comune cu cea despre autonomia Ţinutului Secuiesc. Scoţia este stat de sine stătător în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii, în timp ce Ţinutul Secuiesc nu a avut niciodată independenţă, iar discuţia despre autonomie contravine Constituţiei României, începând cu articolul 1. Mai departe, vă arătăm cinci motive pentru care discuţia despre efectul independenţei Scoţiei asupra viitorului Ţinutului Secuiesc este una falsă.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...