70% pierdere la pariurile pe aurul din România, la Bursa din Bucureşti

174 de mici investitori au bani blocaţi în fondul de investiţii iFond Gold, care a atras, acum trei ani, peste 4 milioane de lei, pentru a-i plasa în Grabriel Resources, actorul principal al proiectului Roşia Montana. Printre celelalte plasamente ale fondului se numără acţiunile succesoarei companiei European Goldfileds, care administrează perimetrul aurifer de la Certej şi alte câteva companii de producţie a metalului preţios. După aproape 3 ani de la lansare, iFond Gold a pierdut aproape 70 % din capitalul care i s-a încredinţat.
Adrian N. Ionescu - mar, 25 iun. 2013, 21:00
70% pierdere la pariurile pe aurul din România, la Bursa din Bucureşti

Cumpărat acum trei ani cu 202 lei bucata, din care 2 lei comisionul de subscriere, un titlu iFond Gold (IFG) a ajuns să se coteze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de peste 3,3 ori mai jos, adică la 60 de lei / unitate.

La sfârşitul trimestrului I, activul net al  iFond Gold (IFG) a fost de 1.920.719,87 lei, în timp ce valoarea unitară a activului net (VUAN) a fost de 95,77 lei, în scădere faţă de trimestrul I 2012, când a fost 142,20 lei.

iFond Gold (IFG)  este un fond de tip închis (adică fără emisiune şi răscumpărare continuă de titluri, ca în cazul fondurilor mutuale, denumite şi deschise). Titlurile fondului se pot cumpăra şi vinde la BVB.

Cotaţia IFG la BVB nu a ajuns niciodată la 115 lei, din cauza incertitudinilor privind succesul Gabriel Resources (simbol GBU la bursa din Toronto) de a convinge autorităţile româneşti şi publicul să înceapă extracţia aurului la Roşia Montană.

Acţiunile Gabriel Resources (GBU) acoperă peste 33% din activele nete ale iFond Gold (IFG), iar  Roşia Montană este „una din cele mai importante exploatări de aur din Europa”, potrivit documentelor societăţii de administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management, în al cărui portofoliu se află iFond Gold.

Cu noul guvern al României, fondul s-ar putea să aibă mai mult noroc, dar s-ar putea să nu mai aibă destul timp. Mai are doi ani din durata de viaţă şi, dacă Roşia Montană Gold Corporation nu începe extracţia, fondul s-ar putea confrunta cu cererile de răsumpărare a titlurilor.

Pe de altă parte, GBU nu mai este decât la un aviz (din19) depărtare de succes.

În plus, prin prospectul de emisiune, investitorii în iFond Gold pot decide prelungirea duratei de funcţionare de oricâte ori simt nevoia. Astfel că, dacă tot au pierdut şi mai au de 3,3 (3) mai puţin decât ai avut în tilturi IFG, investitorii pot risca şi restul.

Vremuri neprielnice

Pe parcursul trimestrului I din 2013 cotaţia aurului pe pieţele internationale a evoluat între 1.574 şi 1.693,75 dolari / uncie. O uncie de aur are 31,1034 grame.

Vineri preţul aurului era mult mai mic, de 1296 de dolar / uncie, minimul ultimilor trei ani. 

Deprecierea aurului a agravat tendinţa de scădere a acţiunilor tuturor companiilor legate de metalul preţios şi a titlurilor iFond Gold, în consecinţă. Preţul aurului depinde foarte mult de evoluţia pieţelor de acţiuni, tendinţa  fiind de obicei contrară acestora.

Gabriel Resources a raportat pentru anul 2012 o pierdere de 11,4 milioane de dolari SUA (USD), potrivit Intercapital Investment Management. Lichidităţile disponibile la 31 decembrie 2012 totalizau 79 milioane USD, potrivit Intercapital Investment Management.

„Începând cu luna mai 2012, compania a iniţiat un program de reducere a costurilor până la momentul la care Guvernul Român va înainta cu permisele pentru proiectul Roşia Montană. Pe data de 7 noiembrie 2012 compania a înaintat un raport tehnic care prezintă actualizari de costuri şi venituri raportat la cele publicate anterior în martie 2009. Pe total, costurile iniţiale de capital au crescut de la 876 milioane USD în 2009 la 1,4 miliarde USD în 2012“, spune raportul pe primul trimestru al administratorului iFond Gold.

Acţiunile Gabriel Resources (GBU) au pierdut 67% la Bursa din Toronto, în acest an, până la 0,96 USD (1,13 dolari canadieni).

Investiţii în aur

În afară de acţiunile Gabriel Resources (GBU), firmă care a convins statul român să rămână doar cu 20% din exploatarea Roşia Montană, iFondGold mai are aproape 10% din activele sale în Eldorado Gold Corporation (ELD), companie care a preluat European Goldfields, ce deţine majoritar proiectul Certej, tot din Apuseni.

iFond Gold mai are peste 9% în acţiunile companiei Carpathian Gold, aproape 9% în acţiunile companiei Goldcorp (G), peste 6,5% la Yamana Gold, iar restul la alte companii cu acelaşi profil, listate în Canada, la Toronto Stock Exchange.

Grupul canadian Carpathian Gold este mai norocos. Compania Samax România, parte a grupului vrea să deschidă trei exploatări de aur şi cupru în judeţul Hunedoara, care vor genera pe parcursul a 20 de ani investiţii de până la 1,2 miliarde de dolari, potrivit prefectului de Hunedoara, citat de ECONOMICA.NET.

Carpathian Gold (CPN) deţine drepturile de explorare a zăcămintelor de aur şi cupru de la Rovina, judeţul Hunedoara, cu resurse estimate la 7,2 milioane uncii de aur.

„În mare măsură, acţiunile CPN oferă acelaşi pariu ca Gabriel Resources“, fiind „un proiect de explorare al unor rezerve uriaşe de aur din România care îşi va primi aprobările necesare pentru exploatare“, potrivit analiştilor de la casa de brokeraj Tradeville, specializată în tranzacţii on line pe pieţele externe.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze nu au reuşit să ajungă la un acord cu controlorii de trafic aerian......
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale ...
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...