A uitat Guvernul lecţia din 2014, când Ponta a pus supraacciza? Consumul de carburanţi ar putea scădea, la fel şi taxele încasate

Peste nici trei săptămâni, acciza la carburanţi va creşte, iar carburanţii se vor scumpi. Acum trei ani, când Guvernul Ponta a introdus şi el celebra supraacciză, cu un efect în preţurile de la pompă similar cu cel de acum, consumul a scăzut semnificativ. Există riscul să se întâmple acelaşi lucru şi acum, mai ales că transportatorii ameninţă deja că vor alimenta în afara ţării.
Mihai Nicuţ - mie, 09 aug. 2017, 21:00
A uitat Guvernul lecţia din 2014, când Ponta a pus supraacciza? Consumul de carburanţi ar putea scădea, la fel şi taxele încasate

Ministerul Finanţelor a anunţat ieri creşterea substanţială a accizelor, măsură care ar urma să intre în vigoare chiar de la data de 1 septembrie. Potrivit Finanţelor, acciza ar urma să se întoarcă la nivelul anului 2016, moment în care conţinea şi celebra supraacciză introdusă de Guvernul Ponta, de şapte eurocenţi pe litru.

Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, de la 1 septembrie preţul unui litru de benzină şi motorină va creşte cu 45 de bani. O creştere aproape similară cu cea generată de introducerea supraaccizei de şapte eurocenţi pe litru. Atunci, scumpirea a fost de 41 de bani pe litru.

Supraacciza de şapte eurecenţi pe litru a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2016. A fost introdusă de Guvernul Ponta, cu scopul declarat de a finanţa construcţia de autostrăzi, dar tot Ponta a fost cel care a declarat, ulterior, că a fost o greşeală.

Ce s-a întâmplat atunci? Pe fondul creşterii preţurilor, a scăzut consumul, dat fiind că preţurile erau şi aşa destul de mari. După introducerea accizei suplimentare, preţul mediu al motorinei ajunsese la 6,3 lei litrul. În cele trei luni care au urmat, consumul a scăzut semnificativ, după cum au scris, în rapoartele lor financiare de la acea dată, primele după companii petroliere, listate şi la bursă, Petrom şi Rompetrol (prin Rompetrol Rafinare Constanţa).

Citeşte şi: 

Cum să cheltuiţi mai puţin după creşterea preţurilor la carburanţi. Ghid de “fraudat” legal statul român

„Volumele de vânzări din marketing ale Grupului in T2/14 au fost cu 10% sub nivelul din T2/13. Vânzările cu amănuntul ale Grupului, care au reprezentat 70% din vanzarile totale din marketing, au scăzut cu 8% faţă de nivelul din T2/13, fiind afectate în principal de creşterea taxelor la carburanţi în Romania şi de concurenţa mai mare”, scrie în raportul Petrom, pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2014, primul în care a fost aplicată supraacciza. Petrom este liderul pieţei carburanţilor din România.

La fel, vânzările retail de carburanţi ale Grupului Rompetrol au scăzut, în acelaşi trimestru, cu 10% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor Rompetrol Rafinare, care grupează şi Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului.
Încasările statului din această acciză supimentară au fost, în consecinţă, mai mici decât estimările.

Aşadar, este posibil teoretic, ca în al treilea trimestru al anului, vânzările de carburanţi să scadă, pe fondul creşterii preţurilor, aşa cum s-a întâmplat şi în 2014, iar încasările efective ale bugetului să fie mai mici decât estimarea făcută înainte de decizia de creştere a accizelor. Această temere ar putea fi atenuată de numărul mai mare de autovehicule înmatriculate şi de preţuri, care sunt mai mici decât în 2014.

Pe de altă parte, la vecini va fi mai ieftin sau la fel.

După creşterea de la 1 ianuarie, România va avea accize de 446 de euro la 1.000 de litri de benzină şi de 416 euro la 1.000 de litri de motorină.Mai mari decât în Bulgaria (363 şi 330), Ungaria (399 şi 367) sau Polonia (392 şi, respectiv, 343 de euro la 1.000 de litri).

După creşterea de la 1 ianuarie, motorina va fi mai scumpă la noi decât în Bulgaria (este şi acum), Polonia şi va ajunge la fel de scumpă ca în Bulgaria (comparaţie facută pe baza preţurilor medii de acum).
Transporatorii rutieri ameninţă deja cu proteste de stradă şi, mai important, spun că vor alege să alimenteze în ţările vecine.

Transportatorii ameninţă că vor alimenta în afara ţării

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră că o majorare a accizei la carburanţi ar putea aduce pierderi la bugetul de stat şi solicită Guvernului să nu adopte o astfel de măsură de la 1 septembrie 2017, se arată într-un comunicat al UNTRR.

„În cazul în care statul va majora acciza cu 38 de bani pe litrul de motorină şi benzină, transportatorii români care efectuează operaţiuni de transport internaţional vor fi obligaţi să alimenteze în afara ţării, iar prin reorientarea alimentării a doar 15% din volumul actual de motorină vândut în România şi a scăderii cu acelaşi procent al alimentării cu benzina, se anulează orice câştig ipotetic al statului român!”, se spune în comunicat.

Potrivit UNTRR, în România, consumul anual de carburant este de aproximativ 7 miliarde litri, din care cinci miliarde de litri motorină şi două miliarde de litri de benzină. Astfel, cei 38 de bani în plus la acciza actuală ar putea aduce statului 45,22 bani (acciza + TVA) pentru fiecare litru de motorină şi benzină, matematic suma colectată suplimentar însumând circa 3,16 miliarde, în condiţiile în care se va menţine nivelul consumului de motorină şi benzină.

De asemenea, transportatorii atrag atenţia că circa 70% din alimentările actuale ale transportatorilor internaţionali de pe teritoriul României s-ar putea reorienta în afara ţării, lucru ce ar avea un „impact dezastruos asupra bugetului de stat”.

„Realitatea indică faptul că circa 70% din alimentările actuale ale transportatorilor internaţionali (români şi străini) de pe teritoriul României s-ar putea reorienta imediat în afara României ceea ce ar conduce la un impact dezastruos asupra bugetului statului român. De exemplu, un operator român care face transport internaţional cu 200 de camioane şi în prezent alimentează lunar 300.000 litri de motorina în România şi 300.000 litri de motorină în afara României, în cazul majorării accizei la motorină va alimenta lunar cel puţin 500.000 litri de motorină în afara României şi sub 100.000 litri de motorină în România”, conform sursei citate.

Reorientarea a 15% din carburantul alimentat în România anual spre alte ţări va aduce pierderi bugetului statului, avertizează UNTRR.

„Prin pierderea întregii accize aplicate în prezent, de 330 euro/1000 litri la motorină şi de 359 euro/1000 litri la benzină, a majorării de 38 de bani şi a TVA-ului aferent (aplicat atât preţului motorinei, accizei, cât şi majorării acesteia) – statul român, deşi teoretic ar beneficia virtual de încasări de aproximativ 3,16 miliarde lei doar din majorarea accizei la motorină şi benzină, în practică nu va încasa în valoare absolută mai mulţi bani! Va încasa mai mulţi bani în valoare unitară – pe fiecare litru de motorină vândut în România însă în situaţia scăderii consumului de motorină cu mai mult de 15% în România, statul român va încasa mai puţini bani decât înainte de majorarea accizei”, conform textului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...