Finanţele ieftinesc băutura. Scădere şoc a accizelor: -30%

Acciza la alcool va scădea cu nu mai puţin de 30%, arată proiectul noului Cod fiscal, publicat azi de Ministerul Finanţelor.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 14:35
Finanţele ieftinesc băutura. Scădere şoc a accizelor: -30%

În prezent acciza pe hectolitrul de alcool pur este de 4.738 lei, iar în proiectul de Cod fiscal, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, aceasta scade la 3.307 lei.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a explicat recent că nivelul accizei pe alcool este dublul minimului impus de UE. El a considerat asta un lucru nepotrivit, care nu face decât să aprindă contrabanda, împiedicând activitatea producătorilor legali. Vâlcov consideră că nivelul actual de accizare a alcoolului are ca principal efect scăderea încasărilor statului din această zonă.

Finanţele scad acciza, Sănătatea se luptă să scadă consumul

Dacă Finanţele vor să reducă acciza, Ministerul Sănătăţii se luptă să o crească. Guvernul vrea să înfiinţeze un Consiliu care să se ocupe de politicile de reducere a consumului de alcool. România este pe locul cinci în lume la consumul de alcool pur.

Potrivit unui proiect de Hotărâre, acest Consiliu se va ocupa de coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool în România. Practic, acesta va elabora un plan de acţiuni , pe termen mediu si lung, în vederea implementării acestuia de către autorităţile cu atribuţii în domeniu, printre care Ministerul Sănătăţii. 

Una dintre acţiunile Consiliului ar fi vegherea la creşterea graduală a accizelor al alcool. 

România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondial a Sănătăţii dat publicităţii anul acesta. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, faţă de 17,5 litri cât se bea în Belarus, ţara cu cel mai mare consum de alcool la nivel mondial. Urmează Republica Moldova, cu un consum anual de 16,8 litri de alcool pur.

Pe locul trei se află Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur, România – 14,4 litri de alcool pur, Ucraina – 13,9 litri de alcool pur pe an, Andora – 13,8 litri de alcool pur, Ungaria – 13,3 litri de alcool pur, Republica Cehă şi Slovacia – 13 litri de alcool pur şi Portugalia – 12,9 litri de alcool pur.


 


 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...