Achim Irimescu: Ne exprimăm interesul cu privire la transferul de know-how american în sectorul agriculturii ecologice

Piaţa americană este una dintre cele mai mari pieţe internaţionale de produse organice şi ne exprimăm interesul cu privire la transferul de know-how pe acest sector, care înregistrează un trend ascendent în România, în Europa şi în lume, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul întâlnirii avute în Statele Unite ale Americii (SUA) cu secretarul de stat american pentru agricultură, Tom Vilsack.
Economica.net - joi, 26 mai 2016, 20:34
Achim Irimescu: Ne exprimăm interesul cu privire la transferul de know-how american în sectorul agriculturii ecologice

Potrivit unui comunicat al MADR remis joi Agerpres, în perioada 22-26 mai 2016, Achim Irimescu, a făcut parte din delegaţia prim-ministrului Dacian Cioloş, care a efectuat o vizită de lucru în SUA, în vederea dinamizării relaţiilor economice bilaterale şi prezentării oportunităţilor de investiţii în România, precum şi consolidării dialogului politic la nivel înalt.

‘Piaţa americană este una dintre cele mai mari pieţe internaţionale de produse organice, cu tradiţie îndelungată în acest domeniu şi ne exprimăm interesul cu privire la transferul de know-how pe acest sector, care înregistrează un trend ascendent în România, în Europa şi în lume. Aproximativ 70-80% din producţia ecologică românească realizată este exportată anual, ponderea cea mai mare fiind deţinută de cereale, plante oleaginoase şi proteice’, a afirmat ministrul Achim Irimescu, în comunicatul citat.

Principalele produse ecologice româneşti certificate sunt laptele de vacă şi oaie, carne, ulei din floarea soarelui, sortimente variate de produse de panificaţie, produse procesate din orez, ouă, fulgi de cereale, ceaiuri din plante, sucuri din fructe de pădure, produse procesate din seminţe de cânepă şi vin obţinut din struguri certificaţi ecologic.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu secretarul de stat american pentru agricultură Tom Vilsack, ministrul român al Agriculturii a pus un accent deosebit pe creşterea schimburilor comerciale între Statele Unite ale Americii şi România.

‘Consider că o atenţie specială trebuie acordată promovării unor produse agricole şi agroalimentare româneşti la care s-au identificat cereri de import în SUA, respectiv preparate alimentare, produse zaharoase, ciocolată, produse de panificaţie şi patiserie, băuturi alcoolice – bere, vermut, vinuri spumante’, a spus ministrul Achim Irimescu, subliniind potenţialul de creştere a exporturilor româneşti pe piaţa SUA pentru produsele alimentare ecologice precum miere, fructe de pădure şi sucuri din acestea, arome alimentare, anumite fructe şi legume proaspete, ceaiuri din plante.

Potrivit sursei citate, relaţiile bilaterale sunt importante şi prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) între UE şi SUA.

‘România, împreună cu celelalte state membre, este un susţinător al încheierii acestui tratat, datorită dimensiunii sale strategice, economice şi sociale. În cadrul ultimelor runde de negocieri, propunerile UE si SUA sunt de reducere la zero a taxelor vamale la majoritatea produsele agro-alimentare, odată cu intrarea în vigoare a acestui acord’, se arată în comunicat.

În cadrul discuţiilor cu Tom Vilsack, ministrul Irimescu a subliniat importanţa restabilirii echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii pentru a putea fi reluate exporturile de carne de porc şi produse din carne din România în SUA, situaţie care în prezent este îngreunată din cauza unor probleme tehnice.

Alte teme abordate cu oficialul american au vizat transferul de know-how şi tehnologii în agricultură, cooperarea în domeniul cercetării agricole, inclusiv managementul modern al fermei, creşterea investiţiilor americane în agricultura românească, acordarea de burse/specializări pentru reprezentanţii instituţionali şi privaţi, agricultura ecologică/organică – cooperare în domeniul cercetării şi comerţului.

În privinţa know-how-ului, un domeniu de interes îl reprezintă cel al inspecţiilor fitosanitare şi cel al controlului calităţii produselor din carne urmărindu-se dezvoltarea de parteneriate US – RO pentru achiziţie şi management de laboratoare specializate. Partea română este interesată de studii privind sistemele de folosire a apei de irigaţii, precum şi de proiecte pentru realizarea puţurilor de adâncime medie şi mare (inclusiv tehnologie) – în scopul reducerii investiţiilor în sistemul primar de irigaţii. Totodată, se are în vedere dezvoltarea unor programe comune de schimburi de experienţă între producători.

Potrivit MADR, un alt subiect de discuţie l-a constituit creşterea investiţiilor americane în agricultura românească prin atragerea de investiţii americane directe, în special pentru crearea de proiecte investiţionale şi de acţiuni de cooperare în realizarea de noi obiective economice generatoare de exporturi.

‘Având în vedere că agricultura şi cercetarea agricolă sunt domenii prioritare pentru cooperarea economică dintre cele două state, a fost discutată şi posibilitatea acordării de burse sau specializări pentru reprezentanţii instituţionali şi privaţi. Domeniile de interes pentru partea română sunt reprezentate de schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, economia agrară, zootehnia, protecţia solului’, se mai menţionează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul......
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...