Achim Irimescu: România dispune de calitatea căutată de ţările arabe în sectorul ovinelor

România a evoluat foarte bine în ultimii ani în sectorul creşterii ovinelor, iar la rasele de carne şi lapte şi dispune de calitatea căutată de ţările arabe, susţine ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în contextul vizitei efectuate în România de către omologul său din Regatul Haşemit al Iordaniei, Rida A. Shibli.
Economica.net - mie, 24 aug. 2016, 07:01
Achim Irimescu: România dispune de calitatea căutată de ţările arabe în sectorul ovinelor

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis miercuri AGERPRES, România este principalul exportator de oi pe piaţa iordaniană, în timp ce Iordania exportă legume şi fructe pe piaţa românească şi se doreşte consolidarea acestor activităţi şi dezvoltarea relaţiei dintre cele două ţări în domeniul agriculturii.

„În sectorul creşterii ovinelor, la rasele de carne şi lapte, România a evoluat foarte bine în ultimii ani şi dispune de calitatea căutată de ţările arabe. Îmi doresc să reuşim să ducem la export cât mai mult, acesta fiind unul dintre obiectivele propuse pentru mandatul de ministru – deschiderea de noi pieţe. Tocmai de aceea, sperăm prin vizita ministrului Agriculturii din Regatul Haşemit al Iordaniei să punem în contact direct producătorii şi importatorii, reuşind să creştem astfel eficienţa din punct de vedere al producătorului”, a spus Irimescu, care s-a deplasat în teritoriu împreună cu oficialii iordanieni la mai multe ferme de ovine din judeţele Tulcea şi Constanţa.

Potrivit datelor MADR, în primele 5 luni ale anului din 2016, România a exportat în Iordania peste 550.000 de capete de ovine şi caprine, ceea ce reprezintă 14,6% din exporturile către ţări terţe şi 5,8% din exporturile totale de produse agroalimentare ale României.

Principalele produse exportate în Iordania în anul 2016 sunt: grâu, animale vii (ovine, caprine, bovine), carne (ovine, caprine, bovine), produse de brutărie, fructe proaspete (mere, pere, gutui), însă până în prezent nu s-au înregistrat exporturi de carne de pasăre.

În opinia reprezentanţilor MADR, carnea de oaie din România ocupă locul doi în preferinţele populaţiei iordaniene după cea din rasele locale.

Conform datelor statistice, efectivele de ovine din România la 30 iunie 2016 se cifrau la 15.104.691 capete, iar cele de caprine la 2.108.042 capete.

„Exportul de ovine vii, în baza unor acorduri de liber schimb în Iordania dar şi pe pieţele Irakului, Siriei, Arabiei Saudite, Palestinei, Egiptului, Turciei, ş.a. poate fi realizat prin proiectul ‘Mohammedia’, iar prin participarea României la acest proiect se oferă posibilitatea de a fi promovate diferite rase de animale. Pentru a funcţiona cu succes acest proiect, toate părţile implicate trebuie să dea dovadă de responsabilitate, ‘credibilitatea’ fiind esenţială în a deveni şi rămâne parteneri ai proiectului. Autorităţile sanitar veterinare au un rol esenţial întrucât apariţia unei epidemii generate de o anumită ţară furnizoare va afecta întreg proiectul”, se menţionează în comunicatul MADR.

În cadrul acestei zone libere se propune livrarea de animale vii direct de către exportatorii români, care vor plăti cheltuielile aferente pentru a-şi prezenta marfa în faţa potenţialilor cumpărători, sau prin alte firme care vor cumpăra animalele de la români şi le vor prezenta ei în fermele de carantină din cadrul proiectului.

Potrivit MADR, autorităţile sanitar veterinare din România şi Iordania au agreat în aceste zile modelele de certificate pentru ovinele, caprinele, bovinele vii destinate sacrificării.

„O soluţie pentru a nu mai exista sincope în livrarea de animale vii în Iordania o reprezintă zonarea, care să asigure izolarea unor eventuale noi focare, dar să lase liberă comercializarea animalelor vii din zonele neafectate. În acest fel se va evita blocarea totală a exportului de animale vii spre Iordania, consecinţă a prezenţei focarelor de ‘Limbă Albastră’. Dacă activitatea de zonare demarată de partea română va fi în concordanţă cu normele OIE, Iordania nu va mai bloca importurile de animale vii din România”, se mai arată în comunicat.

În vederea creşterii exportului de ovine şi caprine în ţări terţe, România implementează un program de creştere a rezistenţei ovinelor la scrapie care constă în testarea berbecilor şi mioarelor în vederea identificării animalelor rezistente la această boală şi eliminarea celor susceptibile.

În perioada 21 – 24 august 2016, ministrul Agriculturii din Regatul Haşemit al Iordaniei, Rida A. Shibli, efectuează o vizită de lucru în România alături de secretarul general pentru resurse zootehnice din Iordania, Munther Al Refai.

Luni 22 august 2016, oficialii iordanieni împreună cu o delegaţie condusă de ministrul Achim Irimescu s-au deplasat în teritoriu la mai multe ferme de ovine din judeţele Tulcea şi Constanţa în localităţile Saraiu, Baia, Corbu şi Viişoara. Din delegaţia Iordaniei a mai făcut parte şi ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Haşemit al Iordaniei în România, Saker Malkawi.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...