Acordul privind Brexit ar putea reduce PIB-ul Marii Britanii cu 5,5% până în 2030

Acordul privind termenii retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană al premierului britanic Theresa May ar putea reduce PIB-ul cu 5,5% până în 2030 decât dacă Regatul Unit ar rămâne în blocul comunitar, se arată într-un studiu realizat de London School of Economics (LSE), King's College şi Institutul pentru studii fiscale, transmite BBC.
Economica.net - mar, 27 nov. 2018, 10:51
Acordul privind Brexit ar putea reduce PIB-ul Marii Britanii cu 5,5% până în 2030

Şi costul pentru finanţele publice ar putea fi de 1,8% din PIB, în urma impunerii de noi bariere comerciale şi a scăderii imigraţiei.

Raportul, publicat de un think tank independent, The UK in a Changing Europe, porneşte de la premisa că în urma acordului va fi menţinută libera circulaţie a bunurilor dar, avertizează autorii, vor spori barierele autorităţilor de reglementare în domeniul bunurilor şi serviciilor.

Acordul va însemna sfârşitul liberei circulaţii a persoanelor, ceea ce va reduce imigraţia angajaţilor cu înaltă calificare sau a celor cu calificare redusă.

Toate acestea „ar putea reduce PIB-ul Marii Britanii cu 1,9% – 5,5% până în 2030 decât dacă Regatul Unit ar rămâne în blocul comunitar, diferenţa de la 1,9% la 5,5% reflectând „incertitudinile semnificative”. Un astfel de impact economic major va avea implicaţii majore asupra finanţelor publice. „Aceste implicaţii nu vor compensa nici pe departe eventualele câştiguri rezultate din reducerea contribuţiilor la UE”, se arată în raport.

Dacă nu va exista un acord Brexit, atunci declinul economiei britanice va fi de 3,5% – 8,7%, avertizează autorii.

Şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat luna aceasta că ieşirea din Uniunea Europeană fără un acord de retragere ar costa Marea Britanie aproximativ 6% din Produsul său Intern Brut, adică aproape patru ani de creştere economică.

FMI, care a lansat un avertisment cu privire la costul Brexitului şi înaintea referendumului din luna iunie 2016, a subliniat că ajungerea la un acord comercial cu UE ar permite reducerea la jumătate a pagubelor economice provocate de barierele comerciale şi de diminuarea investiţiilor străine şi imigraţiei.

În urmă cu două luni, directorul general al FMI, Christine Lagarde a declarat că se aşteaptă ca economia Marii Britanii, a cincea mare economie a lumii, să se contracte dacă ţara va ieşi din UE fără un acord.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică, la Bruxelles, acordul privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra. Regatul Unit devine astfel prima ţară care părăseşte UE.

Acordul de retragere, ce are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE la 29 martie 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...