Acţionarii FP au aprobat de principiu prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat de principiu vineri în AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, începând cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 14:38
Acţionarii FP au aprobat de principiu prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani

Pe ordinea de zi a AGA au fost două propuneri în ceea ce priveşte mandatul Templeton, prelungirea pe o perioadă de patru ani şi, respectiv, de doi ani.

Elliott Associates a prezentat şi două criterii de performanţă pentru Franklin Templeton, a căror neîndeplinire ar putea duce la încheierea anticipată a mandatului.

„Vrem să facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) înainte de septembrie 2015, sper să întrunească aceaste criterii de performanţă şi vom fi foarte mulţumiţi, preţul acţiunilor va fi mai sus (…) Dacă nu o fac, ne pot explica ce s-a întamplat, dacă au fost factori externi sau o lipsă de performanţă din partea lor, şi vom decide. Ne întâlnim şi votăm în 2015. Este cea mai bună metodă de a motiva şi stimula Franklin Templeton. Ştim că munca lor este dificilă, îi putem ajuta în multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, îi asistăm în 23 de procese în care am intervenit ca vocea unui acţionar. Dar ne aşteptăm la performanţe de la ei şi nu vrem să le dăm un mandat de patru ani fără condiţii”, a declarat Iain Gunn, reprezentat al Elliot.

El a amintit că a fost o perioadă când preţul acţiunilor era în scădere şi discount-ul faţă de activul net era în creştere, din mai multe motive, unele fiind independente de măsurile adoptate de administrator.

„Multe s-au întamplat din cauza unor factori în afara controlului Templeton, procesele, întârzierea programului de răscumpărare, au avut o perioadă dificilă cu reglementatorul. Ştim că lucrurile nu sunt uşoare, un portofoliu unde ai particiaţii minoritare în companii de stat. Totuşi, credem că sunt lucruri care se pot face pentru a reduce discount-ul mai repede decât s-a întamplat până în acest an. Suntem încurajaţi de ceea ce au făcut Greg (managerul FP, Greg Konieczny, n.r.) şi echipa în ulimele luni, credem că a fost măsurat ca un succes mare, şi asta s-a vâzut în preţul acţiunilor. Suntem încântati de ce aţi făcut în ultimele luni (vorbind către reprezentanţii Templeton, n.r). Hai să mai facem la fel şi să vedem unde suntem peste doi ani. Dar nu poţi avea patru ani, pentru că nu vrem să ne întoarcem în perioada de scădere” a mai spus Gunn.

Decizia fost adoptată cu 72% din voturile exprimate.

Elliott a propus introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton să îl încaseze din banii distribuţi acţionarilor, prin răscumpărări de acţiuni, reducerea capitalului social şi virarea sumelor respective către acţionari.

Elliott vrea ca discountul între preţul acţiunilor FP la bursă şi activul net pe acţiune să fie de cel mult 15% în maxim două treimi din şedinţele de tranzacţionare în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodată, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât la data de 30 septembrie 2013.

„VUAN (valoarea unitară a activului net – n.r.) ajustată va fi calculată ca: VAN calculată conform prevederilor legale în vigoare plus orice restituiri către acţionari în urma reducerilor capitalului social în perioada 11 octombrie 2013 – 30 iunie 2015 plus orice onorariu variabil plătit lui Franklin Templeton (…) toate împărţite la numărul de acţiuni plătite la data de 30 iunie 2015 minus numărul de acţiuni răscumpărate (şi neanulate) de societate”, a propus Elliott.

În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate la o diferenţă de aproximativ 30% faţă de activul net pe acţiune.

Astfel, administratorul ar trebui să vândă din participaţii pentru a susţine programe de răscumpărare de acţiuni pentru a reduce diferenţa dintre preţul acţiunilor în piaţă şi activul net, precum şi pentru distribuirea banilor către acţionari.

Vânzarea de active şi distriburiea banilor către acţionari a mai fost solicitată de Elliott şi în aprilie 2012, însă decizia nu a fost avizată de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), ale cărei atribuţii au fost preluate în acest an de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Până cel târziu în 15 iulie 2015, Franklin Templeton trebuie să prezinte rezultatele activităţii sale, iar dacă criteriile de performanţă nu au fost atinse, trebuie convocată o AGA în luna septembrie 2015 pentru revocarea anticipată a mandatului, potrivit propunerii Elliott.

Mandatul Franklin Templeton va fi considerat respins şi Comitetul Reprezentanţilor va începe selecţia unui nou administrator dacă Franklin Templeton nu acceptă aceste criterii de performanţă şi nu ajunge la un acord cu comitetul înaintea convocării viitoarei AGA anuale, sau următoarea AGA anuală respinge ori nu aprobă modificările contractului de administrare, sau contractul nu este încheiat până la data de 15 iulie 2014.

Franklin Templeton a recomandat acţionarilor să nu voteze propunerea Elliott şi a explicat că îndeplinirea acestor obiective nu ţine doar de administrator, ci depinde în mare măsură de factori externi.

Acţionarii au decis tot vineri, într-o AGA extraordinară, modificarea statutului Fondului Proprietatea prin scurtarea mandatului administratorului, de la patru ani, în prezent, la doi ani.

Comitetul Reprezentanţilor a recomandat acţionarilor Fondului Proprietatea să prelungească mandatul Franklin Templeton, fără să precizeze şi o perioadă de timp.

Totodată, reprezentanţii Franklin Templeton au menţionat că administratorul vrea să îşi continue mandatul, considerând că „deţine experienţa şi aptitudinile câştigate deja în ultimii trei ani în vederea promovării în continuare a intereselor tuturor acţionarilor Fondului.

Te-ar mai putea interesa și
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi regăsim în diverse linii de producţie din sectorul de ţiţei şi gaze, a......
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, ...
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.