Acţiunile Digi s-au ieftinit miercuri cu 4,1%, la 39,5 lei, coborând sub preţul de listare după anunţul investigaţiei DNA

Anunţul privind investigaţia DNA, în care directorul general al RCS & RDS este urmărit penal într-un dosar, a contribuit la o scădere sensibilă a preţului acţiunilor Digi pe piaţă la doar câteva zile după listare, cu 4,1%, la 39,50 lei la închiderea şedinţei de miercuri, ceea ce marchează coborârea, în premieră, sub preţul de listare, de 40 lei. Analiştii spun, totuşi, că impactul real al anunţului legat de ancheta DNA este greu de evaluat, în condiţiile în care miercuri au existat şi factori externi care au afectat piaţa, însă au observat o presiune mare la vânzare din partea unui număr mare de acţionari, inclusiv instituţionali, potrivit News.ro.
Economica.net - mie, 17 mai 2017, 17:14
Acţiunile Digi s-au ieftinit miercuri cu 4,1%, la 39,5 lei, coborând sub preţul de listare după anunţul investigaţiei DNA

Miercuri a fost a doua zi de tranzacţionare a acţiunilor Digi (simbol DIGI) pe piaţa de capital românească, după listarea încheiată în 11 mai, la preţul de 40 lei/acţiune, scrie News.ro.

Marţi, în prima zi de tranzacţionare, acţiunile au închis şedinţa la un preţ de 41,20 lei, după ce au atins şi un preţ maxim de 43,60 lei, arată datele publicate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Lichiditatea acţiunilor Digi a fost una considerabilă pentru BVB, de 62,8 milioane lei în şedinţa de marţi, în urma transferului a circa 1,5 milioane de acţiuni.

Miercuri, lichiditatea a urcat la 109,25 milioane lei, în urma transferului a 2,73 milioane de acţiuni, iar cotaţia a scăzut constant, închizând cu puţin sub preţul de listare, la 39,50 lei.

De altfel, lichiditatea acţiunilor Digi a fost cea mai mare din piaţă, cu mult peste celelalte titluri de la cota bursei bucureştene, şi a reprezentat 62% din rulajul total cu acţiuni al şedinţei bursiere.

În doar a doua şedinţă la cota bursei, acţiunile Digi s-au remarcat negativ. „Cea mai slabă evoluţie a zilei a fost cea a nou-intratei Digi Communications (DIGI), -4,13%”, arată raportul zilnic de tranzacţionare al Prime Tranzaction.

Totuşi, analiştii consideră greu de estimat impactul anunţului privind urmărirea penală a directorului general Serghei Bulgac, în condiţiile în care nu reprezintă o noutate foarte mare pentru jucătorii din piaţă, iar presiunea mare pe vânzare a apărut în condiţiile unei volatilităţi semnificative pe pieţele externe.

„Este greu de calculat impactul acestei veşti, mai ales că au existat anterior informaţii referitoare la demararea unei anchete. Scăderea preţului a avut loc în contextul unei volatilităţi crescute pe pieţe internaţionale, mai ales în Statele Unite”, a declarat, pentru News.ro, analistul-şef al casei de brokeraj XTB România, Claudiu Cazacu.

Analistul consideră că scăderea preţului sub pragul de 40 de lei, stabilit în oferta publică inţială, ar putea fi cauzată şi de ordine de vânzare venite din partea unor investitori instituţionali.

„Există o tendinţă ca cei care cumpără în ofertă să marcheze profitul ulterior şi să existe o presiune pe vânzare, s-a văzut şi în alte cazuri. Însă, faptul că preţul a scăzut sub pragul de 40 de lei mă face să cred că au fost şi investitori instituţionali care au vândut, nu doar din retail”, a explicat Cazacu.

Directorul General (Chief Executive Officer) al Digi, Serghei Bulgac, a fost înştiinţat în mod oficial de DNA cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de acesta în calitate de suspect, în legatură cu săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al companiei de telecomunicaţii remis Bursei.

‘La data de 16 mai 2017, domnul Serghei Bulgac, directorul general (Chief Executive Officer) al societăţii şi al RCS & RDS S.A., a fost înştiinţat în mod oficial cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de acesta în calitate de suspect, în legatură cu săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Posibilitatea întâmplării acestui lucru pe parcursul desfăşurării anchetei DNA a fost anticipată şi adusă la cunoştinţa investitorilor în cadrul Prospectului’, se spune în document.

Digi precizează că a fost adus la cunoştinţa investitorilor de către societate în cadrul prospectului de ofertă publică iniţială din data de 26 aprilie 2017 şi în cadrul amendamentului la prospect din data de 8 mai 2017, faptul că ‘Direcţia Naţională Anticorupţie din România a înştiinţat în mod oficial la data de 5 mai 2017, actuali şi foşti membri ai conducerii societăţii RCS & RDS S.A., filiala principală a Societăţii, cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de aceştia, în calitate de suspecţi în legătura cu săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, în legatură cu un contract de asociere în participaţiune încheiat în anul 2009 între RCS&RDS SA şi Bodu SRL, având drept obiect un ansamblu pentru evenimente de dimensiuni mari aflată în Bucureşti şi la data de 8 mai 2017, RCS & RDS S.A., cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de aceasta în calitate de suspect, în cadrul anchetei în curs cu privire la aceleaşi fapte’.

‘Societatea continuă să coopereze deplin în cadrul anchetei şi consideră că RCS & RDS SA şi actualii şi foştii membri ai conducerii sale au acţionat corect şi în conformitate cu legea. În prezent, Societatea nu anticipează că investigaţia va reprezenta o interferinţă semnificativă în ce priveşte desfăşurarea operaţiunilor sale curente’, conform comunicatului.

Digi Communications a intrat marţi pe piaţa românească de capital, sub simbolul DIGI, după ce săptămâna trecută a anunţat că preţul ofertei a fost stabilit la 40 lei per acţiune.

Tranzacţiile cu acţiuni Digi, în valoare 62,82 milioane de lei, realizate marţi, în ziua listării la bursă a operatorului telecom, au urcat rulajul total la 143,7 milioane de lei (31,6 milioane de euro).

Potrivit preşedintelui BVB, Lucian Anghel, valoarea totală a capitalizării companiilor listate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti va depăşi 20 de miliarde de euro odată cu listarea Digi.

Un număr de peste 23,9 milioane de acţiuni a fost inclus în oferta Digi, reprezentând 25,6% din numărul total de acţiuni emise de societate.

‘Numărul exact de acţiuni oferite a fost determinat drept 21.744.108, un număr de 17.348.822 acţiuni oferite fiind alocat tranşei investitorilor instituţionali şi 4.348.822 celei de retail. În conformitate cu opţiunea de supra-alocare, acţionarii vânzători pot vinde 2.174.411 acţiuni suplimentare deţinute de aceştia pentru a acoperi poziţiile scurte rezultate din orice supra-alocări efectuate în legătură cu oferta sau tranzacţiile de stabilizare a preţului’, conform unei informări transmisă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ofertanţii au încasat 815 milioane lei, deşi intenţionau să obţină 1,218 miliarde lei. Oferta a fost formată din două tranşe, cea a investitorilor instituţionali şi cea de retail.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...