Acţiunile „fără dividend” cad vertiginos. SIF Muntenia, cu 13%

Azi este prima zi în care nu se mai pot „cumpăra" dividendele odată cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), ale SIF Muntenia (SIF4),  SIF Oltenia (SIF5), ale Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) înseşi. Ca urmare toţi indicii burseiâ, cu excepţia celui energetic.
Adrian N. Ionescu - lun, 13 mai 2013, 08:14
Acţiunile „fără dividend

În data „fără dividend“ (ex-dividend), cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, iar preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

De obicei, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) deţinătorii acţiunilor respective vând până când preţurile scad cu valoarea dividendelor.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) scădeau cu aproape 13% după primele trei sferturi de oră de tranzacţii, până la 0.668 lei/titlu. Acţionarii vor primi un dividend brut de 0,134 lei/acţiune, adică  dividende totale în valoare de 108,1 milioane lei.

Acţiunile ale Fondului Proprietatea (FP) scădeau cu 4,2%, până la 0,633 lei / titlu. Fondul va distribui un dividend brut de 0,0408 lei/acţiune din profitul de anul trecut, în valoare cumulată de 562,1 milioane lei.

SIF Oltenia (SIF5) scad cu aproape 2%, şi cele ale Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) înseşi cu 5%. Valorile dividendelor şi preţurile acţiunilor „fără dividend“ din 9 mai, care ar urma să scadă cu valorile dividendelor, sunt în tabelul ataşat la articol.

În jurul orei 11, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în coborâre cu 2,74%, recuperând de la -3,99%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, scade cu -0,67% după ce la 10.30 pierdea cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG aproape de nivelul de referinţă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, era în scădere cu aproape 1%, recuperând de la -1,81%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 9,9 milioane lei (2,3 milioane euro), o lichiditate mare pentru ora 11.

Acţiunile  SIF Muntenia (SIF4) s-au mai putut cumpăra, vineri, cu un randament al dividendului de 18%, iar cele  Fondului Proprietatea (FP) cu un randament de circa 6%.

Randamentul dividendului FP (raportul dintre valoarea dividendului şi preţul acţiunii) este superior dobânzii la depozitele bancare. SIF Oltenia (SIF5) a avut vineri un randament al dividendului mare, de 9,6%.

Acţiunile operatorului de piaţă BVB, ca şi cele ale producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) au avut, de asemeni, randamente de 6%. Diferenţa este că, în vreme ce acţiunile bursei sunt lichide, relativ uşor de găsit şi de vândut, cele ale Zentiva sunt mult mai puţin lichide.

Alte acţiuni puţin lichide au avut un randament de până la 10%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...