Acţiunile FP au închis în creştere cu 5%, susţinute de preţul din programul de răscumpărare

Bursa de la Bucureşti a închis sesiunea de joi în creştere cu 1,1%, susţinută de evoluţia acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 5% şi au acoperit peste 80% din lichiditate, după publicarea preţului din programul de răscumpărare.
Economica.net - joi, 10 oct. 2013, 14:59
Acţiunile FP au închis în creştere cu 5%, susţinute de preţul din programul de răscumpărare

Acţiunile FP au atins joi un nou record, de 0,7995 lei, imediat după ce a apărut informaţia că preţul din programul de răscumpărare a 4,35% din acţiunile Fondului este de 1 leu/titlu, cu 34,22% peste cotaţia din piaţă anterioară anunţului.

Ulterior, preţul a început să scadă uşor, iar la închiderea pieţei principale titlurile Fondului au fost cotate la 0,777 lei, cu 5% peste nivelul de miercuri. Rulaj total cu aceste acţiuni a fost de 38,45 milioane lei (din care 1,17 milioane lei un transfer deal).

Acţiunile FP au fost suspendate joi de la tranzacţionare o oră şi jumătate pentru informarea investitorilor în legătură cu aprobarea programului de răscumpărare. La momentul suspendării, ora 13:25, acţiunile FP se tranzacţionau la un preţ de 0,745 lei, în creştere cu 0,68%.

Oferta de preluare a pachetului de 4,35% se va derula în perioada 15 octombrie – 4 noiembrie şi se ridică la 600 milioane lei (134,4 milioane euro). Raportat la preţul de la bursă anterior publicării documentului de ofertă, pachetul era evaluat la 447 milioane lei (100,1 milioane euro).

„Aprobarea de către autorităţi a ofertei de cumpărare iniţiată de Fondul Proprietatea a venit ca o gură de oxigen pentru piaţă, în condiţiile în care în ultima perioadă s-a observat o stare de letargie din partea investitorilor. Această veste a alimentat apetitul şi totodată interesul investitorilor pentru acţiunile Fondului, însa cred că este nevoie de ceva mai mult pentru a vedea un interes asemăntor şi pentru restul acţiunilor. Accelerarea programului de răscumpărare de acţiuni a fost aşteptată cu interes de către toţi acţionarii, ei dorind ca efectele programului să se vadă cât mai rapid în piaţă”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Reprezentantul Intercapital consideră că efervescenţa actuală ar putea continua şi în zilele următoare, dar nu are aceleaşi aşteptări pentru un termen mai lung.

„În cazul celorlalte titluri din piaţă, investitorii aşteaptă un semnal din partea pieţelor mature. Cred că acest semnal va fi transmis odată cu rezolvarea situaţiei din SUA” a mai spus Mureşian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG foarte aproape de nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,64%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 1,01%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,87%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 47,38 milioane lei (10,61 milioane lei), de peste trei ori mai mult faţă de miercuri, când rulajul a fost de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost asigurată de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea, de 38,45 milioane lei.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut cu 1,23%, la 11,22 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate transferuri în valoare cumulată de aproape 785.000 de lei.

Cotaţia este cu doar 0,17% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 8,88% şi, respectiv, cu 3,27%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 136.000 de lei, faţă de 298.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, marile burse europene afişau creştere de până la 2%, datorită semnalelor că republicanii şi democraţii se apropie de un compromis pe termen scurt pentru ridicarea plafonului datoriei SUA, evitând astfel riscul de default.

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...