Actualul cadru legislativ nu permite salvarea financiară a TVR, potrivit Ministerului Finanţelor

Ministerul Finanţelor Publice nu poate să se implice în sprijinirea financiară a Televiziunii Române, din cauza cadrului legislativ–este concluzia întâlnirii desfăşurate vineri la sediul Ministerului Finanţelor, între reprezentanţii TVR şi cei ai ministerului, conform unui comunicat de presă al TVR, citat de Mediafax. 
Economica.net - sâm, 23 apr. 2016, 14:53
Actualul cadru legislativ nu permite salvarea financiară a TVR, potrivit Ministerului Finanţelor

Serviciul TVR de Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol a emis un comunicat prin care a anunţat oficial rezultatul întâlnirii de vineri, 22 aprilie, dintre reprezentanţii TVR şi cei ai Ministerului Finanţelor.

Din partea TVR, au participat Irina Radu, George Orbean şi Monica Ghiurco – membri ai Consiliului de Administraţie (CA), Cristian Zgabercea – Producător General şi Ioana Silea – şef Serviciu Financiar.

Potrivit comunicatului, discuţiile au vizat, în primul rând, situaţia generată de excluderea României din concursul Eurovision şi a TVR din rândul membrilor EBU şi situaţia generală a televiziunii publice.
„În urma întâlnirii, s-a ajuns la concluzia că, în acest moment, din cauza cadrului legislativ, Ministerul Finanţelor Publice consideră că nu poate să se implice în sprijinirea financiară a Televiziunii Române”, se afirmă în comunicat.

Astfel, potrivit TVR, discuţiile care au avut loc la sediul Ministerului Finanţelor nu au putut rezolva, nici participarea României la Eurovision Song Contest, nici nu pot împiedica excluderea TVR din EBU.

Reprezentanţii Televiziunii Publice au comunicat faptul că „Începând din 2010, TVR a atras atenţia tuturor instituţiilor abilitate din România despre faptul că legislaţia învechită, care a dus la subfinanţarea cronică a televiziunii publice, trebuie schimbată”.

De asemenea, TVR a comunicat şi faptul că o parte din bani din datoria istorică au fost platiţi către EBU – „În anul 2012, TVR şi-a asumat, alături de Guvernul României un Memorandum, prin care Televiziunea Română a luat o serie de măsuri, inclusiv plata către EBU a unor tranşe consistente din datoria istorică: o comparaţie relevantă ne arată că, dacă în perioada 2005 – 2010 s-au plătit către EBU 12.4 milioane de euro, în perioada 2011 – 2016 suma plătită a fost aproape dublă – 20.5 milioane de euro. Suma totală facturată de EBU în perioada 2005 – 2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTv a achitat 32.8 milioane de euro. La această sumă, TVR a fost obligată de lege să plătească la bugetul de stat TVA în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care Televiziunea Română nu îl poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale”.

„În condiţiile în care celălalt semnatar al Memorandumului nu şi-a respectat obligaţiile asumate, situaţia TVR s-a degradat începând cu decembrie 2013 – primul an în care televiziunea publică a încheiat, după aproape un deceniu, exerciţiul financiar cu profit contabil”, se susţine în comunicat.

TVR consideră că, din cauza cadrului legislativ „învechit”, „nu poate continua să îndeplinească misiunea publică”:

„Cu toate acestea, TVR a tras în continuare semnale de alarmă şi a rămas un partener deschis la dialog, aşa cum s-a întâmplat şi în 23 februarie a.c., când, la întâlnirea organizată de Parlament, au participat preşedinţii celor două Camere, Premierul României, Ministrul Finanţelor şi membri ai comisiilor de specialitate – senatori şi deputaţi –, alături de reprezentanţi ai TVR. În urma întâlnirii, niciuna dintre soluţiile discutate nu a fost asimilată de decidenţi. Evoluţia evenimentelor a relevat că, prin forţe proprii, în contextul unui cadru legislativ învechit şi a subfinanţării cronice, TVR nu poate continua să îndeplinească misiunea publică, conform prevederilor legii de funcţionare şi a Constituţiei României”.

Totodată, comunicatul a anunţat că în aceasta duminică, 24 aprilie, de la ora 21:10, Iuliana Marciuc, producătorul Selecţiei Naţionale şi Ovidiu Anton, câştigătorul Eurovision România 2016, alături de invitaţii lor, vor dezbate situaţia generată de eliminarea României din concursul Eurovision.
Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă dintre membrii EBU (European Broadcasting Union) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, a anunţat, vineri, EBU pe site-ul oficial, una dintre consecinţe fiind eliminarea din competiţia muzicală Eurovision.

TVR nu va mai putea participa în ediţia din 2016 a Concursului Muzical Eurovision şi va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby.

Decizia a fost luată după ce a expirat termenul limită dat Guvernului României pentru a face aranjamentele necesare în vederea efectuării plăţii datoriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul a rămas unul scăzut, fiind afectat de inflație
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul ...
Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a anunţat joi că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, la 29,5 miliarde de euro, dar marja netă a profitului a rămas scăzută, deoarece......
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita ...
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...