Aderarea României la OCDE, obiectiv strategic al politicii externe româneşti – oficial Ministerul Economiei

Aderarea României la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) reprezintă un obiectiv strategic al politicii externe româneşti, inclus în programul de guvernare 2013-2016, a afirmat Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, la cea de-a 78-a sesiune a Comitetului Oţelului al OCDE, care se desfăşoară la Paris în perioada 11-12 mai 2015.
Economica.net - mar, 12 mai 2015, 09:23
Aderarea României la OCDE, obiectiv strategic al politicii externe româneşti - oficial Ministerul Economiei

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, aderarea la OCDE poate aduce României numeroase avantaje, între care beneficiul apartenenţei la clubul restrâns al economiilor dezvoltate şi recunoaşterea implicită, la nivel global, a statutului său de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine, scrie Agerpres.

Totodată, ca urmare a aderării la OCDE, România ar beneficia de accesul la informaţiile necesare în domeniile prioritare pentru România (cadrul de guvernare, reforma legislativă, anti-corupţia, politica fiscală, infrastructura de transport, agricultura, educaţia etc).

De asemenea, demnitarul român a menţionat că, potrivit programului de guvernare, eforturile României de a adera la OCDE se concentrează pe consolidarea participării experţilor români la structurile OCDE şi întărirea relaţiilor bilaterale cu statele membre ale organizaţiei.

Referindu-se la tematica reuniunii, industria siderurgică, Maricel Popa a subliniat că în ultimii ani sectorul siderurgic din România a suferit mai multe transformări, atât în ceea ce priveşte capacităţile de producţie, cât şi gama de produse şi gradul de dezvoltare a pieţei.

În prezent, România participă la 32 de comitete sau alte instrumente ale OCDE în domenii variate (agricultură, IMM-uri, investiţii străine, concurenţă, justiţie etc), în 18 dintre acestea fiind membru de drept sau observator.

Înfiinţată în 1961 cu sediul la Paris, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică are ca misiune promovarea politicilor pentru creşterea bunăstării economice şi sociale a populaţiei din întreaga lume. În prezent, OCDE are 34 de membri la nivel global şi un buget de 357 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara....
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...