Adevăratele probleme ale autostrăzilor nu sunt la constructori, ci la Guvern – Asociaţia Pro Infrastructură

Asociaţia Pro Infrastructură a reacţionat după declaraţiile premierului Grindeanu care i-a avertizat pe constructorii de drumuri că vor fi monitorizate lucrările care se află în execuţie şi, dacă nu respectă ceea ce s-au angajat să facă prin contract, se va apela ”la modul cât se poate de dur ca într-un final să plătească dacă nu respectă”.
Economica.net - joi, 25 mai 2017, 19:39
Adevăratele probleme ale autostrăzilor nu sunt la constructori, ci la Guvern - Asociaţia Pro Infrastructură

Iată postarea integrală a Asociaţiei pe Facebook:

Asociația Pro Infrastructură ia cu îngrijorare notă de poziţia domnului Prim-ministru Grindeanu legată de starea lucrărilor de infrastructură. Considerăm pozitivă aplecarea dumnealui asupra infrastructurii de transport. Totuși, credem că problemele identificate nu sunt cele principale și rezolvările propuse sunt în cel mai bun caz ineficiente și în cel mai rău caz praf în ochi.

Activitatea constructorilor este monitorizată aproape zilnic atât de asociația noastră, cât și de alte inițiative cetățenești, împreună asigurând probabil cea mai extinsă monitorizare a șantierelor de autostrăzi din Europa de către societatea civilă.

În aceste condiții de monitorizare, deși observăm uneori probleme cu mobilizarea constructorilor, în general constatăm că problemele grave, cu adevărat dificil de rezolvat, care frânează construirea de autostrăzi în România, sunt în grădina Ministrului Transporturilor (dl. Cuc) și a Guvernului.

Un Guvern cu adevărat profesionist s-ar axa pe rezolvarea problemelor care depind de el și abia apoi ar pune problema mobilizării constructorilor, nu invers. Amintim cele mai importante situații sistemice care au contribuit la blocajele din ultimii ani:

1. Licitații lansate pe baza unor proiecte insuficient de temeinic pregătite, exproprieri lipsă, avize și acorduri care nu sunt obținute la timp, muncă pe care ar trebui să o facă CNAIR și MT, asumându-și răspunderea pe care tot încearcă să o paseze altor actori implicați.

2. Lipsa unei coordonări la nivelul Guvernului între ministerele implicate în procesul de avizare și autorizare (Ministerul Finanțelor, Justiției, Mediului, cel al Dezvoltării Regionale și al Transporturilor).

3. Ingerințele politice într-un domeniu unde specialiștii competenți ar trebui lăsați să lucreze stabil pe o perioadă de 5-10 ani pentru a vedea rezultatele scontate.

4. Lipsa de viziune și de pregătire a proiectelor din timp, cu mulți ani înainte de lansarea lor în execuție, pentru a se putea lucra pe mai multe șantiere în paralel.

Sacrificarea bunului mers al acestor proiecte doar pentru capital de imagine al unor politicieni a dus la majoritatea situațiilor neplăcute cu care ne confruntăm în prezent în domeniul construcțiilor de drumuri și căi ferate în România.

Ne exprimăm speranța că reprezentanții Guvernului și ai CNAIR vor conștientiza și vor recunoaște într-un final unde sunt adevăratele blocaje în cazul principalelor proiecte de infrastructură rutieră și feroviară și vor acționa în consecință.

CC: Guvernul României, Ministerul Transporturilor România, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

PS: Suntem curioși ce părere aveți voi. Așteptăm reacțiile voastre și/sau un share pe Facebook dacă și voi credeți că este important să discutăm obiectiv, fără politizare, despre proiectele majore de infrastructură din România.”

 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...