Adio falselor produse bio. S-a aprobat un Regulament care le garantează calitatea, indiferent că sunt produse în UE sau sunt importate

De la 1 ianuarie 2021, toți consumatorii europeni vor putea cumpăra produse bio de aceeași calitate garantată, indiferent de originea producătorului. Va fi obligatoriu ca plantele să crească în pământ, iar pentru cele procesate nu se vor mai putea folosi ingrediente obișnuite decât în cazuri excepționale. Comisia Europeană urmează să adopte un nou regulament care va schimba regulile de producție a acestor alimente.
Economica.net - mar, 22 mai 2018, 20:22
Adio falselor produse bio. S-a aprobat un Regulament care le garantează calitatea, indiferent că sunt produse în UE sau sunt importate

Consiliul European a adoptat textul de Regulament  privind producția ecologică, ceea ce va genera, de la 1 ianuarie 2021, schimbări majore pe piața produselor bio, estimată la 27 de miliarde de euro, cu aproximativ 125% mai mult decât în urmă cu zece ani.

Mai exact, peste trei ani, consumatorilor care aleg produse bio li se va garanta că ce cumpără are aceeași calitate peste tot în statele membre, fie că vorbim despre produse fabricate în Europa sau în țări terțe. Iar acest lucru se va întâmpla prin introducerea unui set unic de norme de producție la nivelul întregii UE, pe care trebuie să le respecte inclusiv fermierii care produc în afara comunității, pentru export în cadrul statelor membre. Producătorii care nu respectă aceste reguli nu vor putea folosi logoul bio pe eticheta produselor lor.

„Astăzi este o zi pentru care mulți oameni au muncit foarte mult și au arătat o răbdare extraordinară. Aprobarea de către Consiliu a textului regulamentului permite producătorilor ecologici existenți și potențiali să planifice cu încredere și certitudine pe baza unor noi norme care vor intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, a declarat Comisarul pentru Agricultură Phil Hogan.

 „Se va asigura tratamentul echitabil al producătorilor ecologici din UE, iar logoul ecologic al UE va oferi consumatorilor aceleași garanții de calitate în întreaga Europă. Dat fiind prețul mare pe care majoritatea consumatorilor îl plătesc pentru alimentele ecologice, această garanție de calitate este extrem de importantă”, anunță Comisia Europeană.
 

Ce se schimbă

Vechile norme permiteau existența unor excepții, uneori la nivelul unui singur producător. Noile norme țin seama de nevoia de flexibilitate pe care aceste derogări o permiteau în trecut, însă aceste excepții vor fi acum limitate în timp, evaluate în mod periodic și, dacă este necesar, aplicate tuturor producătorilor, asigurând astfel tratamentul echitabil al tuturor. Spre exemplu, acum este permisă înlocuirea temporară a unui ingredient ecologic cu unul neecologic,  în cazurile în care stocurile sunt limitate. Aceste proceduri vor fi permise în continuare, dar pe o perioadă scurtă, cu respectarea regulilor mai sus menționate.
 
O altă măsură importantă îi va viza pe fermierii din afara UE care exportă în statele membre și care trebuie să respecte acum peste 60 de standarde diferite care sunt considerate echivalente cu normele UE în vigoare.
 
„În acest moment, ne aflăm într-o situație în care este posibil ca producătorilor să li se aplice standarde diferite în aceeași țară dacă aceasta nu are acorduri de echivalență cu UE, pur și simplu pentru că organismele de certificare își stabilesc propriile standarde. Conformitatea cu setul unic de norme ale UE va înlocui principiul echivalenței. De asemenea, ea generează îmbunătățiri importante în privința comerțului, principala astfel de îmbunătățire fiind crearea unor condiții de concurență echitabile între operatorii din UE și cei din țările din afara UE”, mai anunță DG Agri.
 

Mai mult, domeniul de aplicare al normelor a fost extins pentru a include o serie de noi produse precum sarea, pluta și uleiurile esențiale. De asemenea, va fi posibilă adăugarea în viitor a unor noi produse, pentru a ține cont de evoluția sectorului și de cererile consumatorilor, oferind astfel oportunități suplimentare producătorilor.

De asemenea, noul regulament introduce o simplificare pentru fermieri. De exemplu, micii fermieri vor putea opta acum pentru certificarea în grup, ceea ce le va reduce costurile de certificare și le va facilita aderarea la sistemul ecologic.

În continuare însă, producătorii certificați nu pot utiliza în niciun caz pesticide neautorizate în culturile lor. De asemenea, pentru a putea purta eticheta bio, plantele ar trebui să fie plantate în pământ, utilizarea de „straturi înălțate” nu este considerată compatibilă cu principiile ecologice generale. Cu toate acestea, noul regulament permite producătorilor din statele membre în care această practică a fost deja autorizată pentru agricultura ecologică să continue utilizarea serelor pe parcursul unei perioade limitate de 10 ani. La 5 ani de la data aplicării noului regulament, Comisia va prezenta un raport cu privire la utilizarea straturilor înălțate în sere; raportul poate fi însoțit, dacă este cazul, de o propunere legislativă.

Ce stabilesc noile norme sunt măsuri de precauție pe care operatorii trebuie să le ia pentru a reduce riscul de „contaminare” accidentală cu pesticidele utilizate în culturile convenționale din apropierea celor ecologice.

 

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...