Business de familie: de la un magazin mic în Cluj-Napoca, la un grup cu afaceri de zece milioane de euro

Székely Zsuzsanna din Cluj-Napoca deţine împreună cu fiicele sale un brand local de decoraţiuni interioare, parte a unui grup cu afaceri de 10 milioane de euro. 
Andrada Ghira - mie, 25 iun. 2014, 21:11
Business de familie: de la un magazin mic în Cluj-Napoca, la un grup cu afaceri de zece milioane de euro

În primii ani de după revoluţie, Székely Zsuzsanna, de profesie inginer chimist, dar pasionată de decoraţiuni interioare, avea un atelier de croitorie şi un mic magazin cu textile pentru casă în Cluj-Napoca. Şi-a dat seama că începea să atragă din ce în ce mai mulţi clienţi atunci când a primit un telefon de la o prietenă.

„Într-o zi geroasă din decembrie m-a sunat o prietenă, întrebând ce se întâmplă la Nobila, de ce lumea stă în faţa uşii şi aşteaptă ca să poată intra? Acest telefon ne-a schimbat viziunea asupra micului nostru magazin de cadouri din centrul Clujului”, povesteşte Székely Zsuzsanna, la deschiderea celui de-al zecelea magazin al reţelei Nobila Casa, parte din grupul Mendola.

Opt magazine deschise în trei ani

De la un micul magazin de 20 mp, Székely a deschis, rând pe rând, magazine de decoraţiuni interioare în marile oraşe din Transilvania: două la Cluj-Napoca, şi câte unul la Tîrgu-Mureş, Baia Mare, Sibiu, Alba Iulia, Braşov, Bistriţa şi Timişoara.

Al zecelea magazin, o investiţie de peste 50.000 de euro, l-a deschis la Bucureşti în cadrul Unirea Shopping Center, iar planurile nu se opresc aici. Alături de fiicele sale, care i-au urmat pasiunea şi sunt implicate în afacerile grupului Mendola, vrea să extindă reţeaua, după ce a deschis opt magazine în ultimii trei ani.

„Avem în plan deschiderea de noi magazine, dar suntem foarte lejeri în această privinţă. Nu ne grăbim cu orice preţ, fiindcă şi acest business are limitele sale. Ştim şi cunoaştem foarte bine ce ne permitem şi ce nu”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Székely Zsuzsanna.

Afacerile Casa Nobila au crescut cu 43% în 2013 faţă de 2012, ajungând la aproape două milioane de euro. „Cifra de afaceri a crescut şi datorită faptului că în ultimii trei ani am schimbat strategia firmei şi am hotărât să deschidem mai multe magazine. Dacă deschidem magazinele pe care ni le-am propus anul acesta, estimez o creştere de 35% a afacerilor Nobila Casa pentru acest an”, ne-a mai declarat Székely Zsuzsanna.

Pe rafturile magazinelor Nobila Casa se regăsesc și mărci proprii, cum sunt tablourile pictate manual marca Mendola Art, veioze și lampadare, tablouri din sticla Mendola Art, obiecte de mic mobilier, perne decor marca Mendola Home Textiles, dar și lenjerii de pat cu design deosebit – Mendola Bedding. Nobila Casa mai are și un atelier de perdele și draperii, toate sub brandul propriu Mendola Fabrics. Atelierul oferă gratuit servicii de croire, coasere, tivire, precum și măsurători și montare la domiciliu.

După un studiu făcut în prealabil despre piața bucureșteană, Székely Zsuzsanna spune că este momentul oportun pentru deschiderea unui magazin în Capitală.”Acum, acest segment se dezvoltă puternic. Eu cred că piața nu-și va reveni cum a fost în 2008, când prețurile erau foarte mari, dar va reveni la normal. O să revină frumos, încet”, mai spune femeia de afaceri.

Grupul Mendola, afaceri de 10 milioane de euro și 300 de angajați

În prezent, din grupul Mendola mai fac parte şi firmele Deco Center, cel mai mare furnizor de metraje din ţară, cu livrări către 200 de magazine din țară, Ungaria și Bulgaria, Unitrans Logistics, firmă de transport, dar şi două firme prin intermediul cărora sunt deţinute două parcuri logistice la Cluj-Napoca. În total, afacerile întregului grup se ridică la zece milioane de euro.

În perioada 2006-2007, firmele administrate de Székely Zsuzsanna au trecut prin reorganizare. „Am supravieţuit. Pentru magazine, 2007 a fost un an bun. Am avut o reorganizare foarte puternică în grupul de firme, deja se simţea criza, ne-am reorganizat mai repede decât alţii. Am îndrăznit să închidem ceea ce era pe minus şi să rămânem cu ceea ce era pe plus. Bineînţeles că asta a dus la scăderea cifrei de afaceri, dar măcar am exclus pierderile”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Székely Zsuzsanna.

Antreprenoarea recunoaşte că un punct important în susţinerea afacerilor au fost şi parteneriatele de lungă durată cu furnizorii de materiale. Produsele care se regăsesc în magazinele Casa Nobila, dar şi cele livrate de Deco Center sunt importate din ţări precum Germania, Polonia, Ungaria, China, India şi Turcia. Colecţia de produse este schimbată în fiecare an, iar în magazinele Nobila Casa se regăsesc şi produse sub brandul Mendola, realizate de producători locali. 

„Ne-am organizat pe activităţi, iar partea de decoraţiuni s-a împărţit în două, pentru că s-a văzut că nu putem amesteca distribuţia cu retailul, şi atunci Deco Center este distribuitor şi furnizor, iar Mendola Pro a devenit firma care se ocupa cu partea de retail şi deţine lanţul de magazine”, mai spune antreprenoarea.

Grupul mai deţine două parcuri industriale, unul cu o suprafaţă de depozitare şi birouri de 8.000 mp, iar altul de 6.000 mp.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...