Afacerile lui Patriciu care au ramas în viaţă

Cândva cel mai bogat român, cu o avere estimată la peste trei miliarde de dolari de revista Capital, în 2007, Dinu Patriciu lasă în urmă afaceri în imobiliare, explorări, aviaţie, jocuri de noroc, dar şi în domeniul bancar din Georgia. 
Andrada Ghira - mar, 19 aug. 2014, 21:01
Afacerile lui Patriciu care au ramas în viaţă

Omul de afaceri Dinu Patriciu, 64 ani, a decedat în dimineaţa zilei de 19 august. De profesie arhitect, Patriciu a înfiinţat, în 1990, prima firmă privată din România, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, viitorul prim-ministru al României, Alpha Construct şi Investiţii Imobiliare SA. 

CITEŞTE ŞI Reuşitele şi eşecurile primului om de afaceri al României post-comuniste

Bancă în Georgia, birouri în Germania

Cele mai importante afaceri pe care Dinu Patriciu le-a lăsat în urmă sunt cele din domeniile imobiliar şi bancar. 

Decembrie 2008. Când cuvântul criză nu ajunsese încă în România, Patriciu a cumpărat întregul portofoliu de proprietăţi imobiliare deţinute de fondul britanic Fabian. Nota de plată: aproape 51 de milioane de euro, plus asumarea unor datorii de peste 76 de milioane de euro. În anul următor, Patriciu a mai cumpărat două fonduri de investiţii ce aveau active importante pe pieţele din Germania, dar şi în Suedia, Franţa Olanda, Polonia. 

Cu trei fonduri de investiţii cumpărate, Patriciu preia în septembrie 2009 peste 90% din acţiunile băncii People’s Bank of Georgia, şi la cârma căreia l-a pus pe fostul premier al Gerogiei, Lado Gurgenidze

Investiţia lui Patriciu în Liberty Bank ar putea trece ca fiind cea mai de succes, după afacerea Rompetrol. Activele băncii din Georgia au crescut cu 54,3% în 2013, după o creştere susţinută atât în 2012, cât şi în 2011. Valorea activelor băncii a fost de 745,6 milioane de dolari la sfârşitul lui 2013. 

Toate activele imobiliare au fost strânse sub o singură umbrelă: Dinu Patriciu Global Properties, cu active de peste un miliard de euro.

Apoi, treptat, a început să vândă. Primele active vândute în mai 2011, au fost cele din Suedia, pentru 110 milioane de euro.  În septembrie 2011, firma lui Dinu Patriciu a vândut o clădire de birouri din Haga pentru suma de 9,6 milioane de euro, iar în luna octombrie a aceluiaşi an, Patriciu a mai vândut şi un portofoliu cu proprietăţi de retail din sud-vestul Germaniei fondului Captiva Capital Partners III ELP, controlat de Natixis. Valoarea tranzacţiei anunţate a fost de 56 de milioane de euro. Au fost vândute şi activele din Olanda, Franţa şi Polonia. 

De pe piaţa din România, Dinu Patriciu a vândut, la începutul lui 2013, clădirea de birouri Lakeview din Bucureşti, din care deţinea 50%, alături de AIG/Lincoln. Clădirea a fost cumpărată de NEPI pentru 61,7 milioane de euro

Cea mai recentă tranzacţie a fost vânzarea unei clădiri de birouri din Berlin, pentru suma estimată de 90 de milioane de euro. CITEŞTE ŞI Patriciu vinde o clădire de birouri din Berlin cu 90 de milioane de euro

Pariul cu Bet Cafe Arena 

Cu primele magazine de cartier, Mic.ro, au apărut şi casele de pariuri Bet Cafe Arena. După intrarea în faliment a reţelei de magazine, doar casele de pariuri au mai rămas în locurile închiriate. 

Anul trecut, afacerile Bet Cafe Arena au fost de 15,4 milioane de euro, în scădere faţă de 2011, când acestea au fost de 26,3 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Pentru anul 2012, firma controlată de Dinu Patriciu nu şi-a depus rezultate financiare.

Pierderile înregistrate de Bet Cafe Arena anul trecut au fost de aproape 1,6 milioane de euro, considerabil mai mici faţă de anii 2011 şi 2010. În 2010, pierderea înregistrată de lanţul de case de pariuri a fost de 7,5 milioane de euro, iar în 2010, de 10,3 milioane de euro.

Au scăzut şi datoriile. Astfel, dacă în 2011 Bet Cafe Arena înregistra datorii de 24 de milioane de euro, în 2013, acestea au depăşit cu puţin 11 milioane de euro.

Reţeaua de case de pariuri avea la sfârşitul lui 2013, 567 de angajaţi, faţă de 2011 când numărul acestora a fost de 753.

Datele de la Registrul Comerţului arată că Bet Cafe este deţinută aproape în totalitate de un off-shore din Cipru, dar şi de un fost director din cadrul Rompetrol, Nicolae Ionescu. 

Afaceri de doar 6.000 de euro pentru Marexin în 2013 

O altă societate de sub umbrela lui Dinu Patriciu este compania de explorări în Marea Neagră, Marexin. firma a înregistrat scăderi ale afacerilor în ultimii trei ani. Astfel, de la o cifră de faceri de 218.000 euro în 2011, afacerile Marexin au fost de doar 6.000 de euro în 2013, arată datele de la Ministerul Finanţelor. Piererea înregistrată anul trecut a fost de 1,2 milioane de euro, iar datoriile au crescut la 31,2 milioane de euro.

Eurojet zboară pe pierdere

Compania aeriană Eurojet România este certificată pentru transport aerian public de pasageri, şi are o singură aeronavă înregistrată, un Bombardier Challanger 604, iar autorizaţia de zbor este valabilă până în 28 februarie 2016, potrivit celor mai recente datele ale Autorităţii Aeronautice Civile Române.

La începutul anului trecut, presa relata că cele trei avioane, un Cesna Citation XLS, un Cessna Citation Excel şi Un Bombardier Challanger, sunt scoase de Eurojet la vânzare pe un site internaţional.

Asociatul unic al Eurojet România este o firmă înregistrată în Olanda, iar de administrare se ocupă fiica cea mare a lui Dinu Patriciu, Ana.

Eurojet România a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, în scădere faţă de 2012, când afacerile au fost de 8,3 milioane de euro. De asemenea, firma a înregistrat în 2013 pierderi de aproape două milioane de euro, mai mult decât în 2012, când pierderile au fost de 1,4 milioane de euro. Datoriile au crescut de la 8,2 milioane de euro în 2012, la 10,2 milioane de euro în 2013. În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, acesta s-a redus de la 30 în 2012, la 23 în 2013.

CITEŞTE ŞI Câţi bani pierde Dinu Patriciu din pariuri, una dintre puţinele afaceri pe care le mai are în România

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...