Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale doreşte realizarea unui studiu despre nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) doreşte realizarea unui studiu despre nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol prin care urmează să fie stabilite, printre altele, cantităţile optime care pot fi exploatate, modalităţile prin care nămolul utilizat poate fi repus în lac, iar Primăria oraşului propune ca pe durata realizării acestui studiu să fie suspendate licenţele de explorare, edilul intenţionând şi organizarea unui referendum prin care locuitorii oraşului să decidă dacă nămolul din lac poate fi exportat, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 28 iun. 2017, 18:19
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale doreşte realizarea unui studiu despre nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a organizat, miercuri, o dezbatere la grădina botanică din Techirghiol privind realizarea unui studiu complex referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, la aceasta fiind prezenţi specialişti şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, potrivit News.ro.

Preşedintele ANRM, Aurel Gheorghe, a declarat că acest studiu va reglementa mai multe aspecte care ţin de nămolul din Lacul Techirghiol.

„Facem un studiu multidisciplinar pentru a reglementa foarte clar cât este optim a se exploata din lac, cât este optim a se reintroduce în lac, în ce zone şi sub ce condiţii de calitate. Rezultatele acestui studiu care va fi un act ştiinţific vor fi transpuse într-un act de reglementare, printr-o Hotărâre de Guvern cel mai probabil, care va fi opozabil pentru toţi subiecţii economici ce vor avea activităţi de explotare a nămolului din Lacul Techirghiol”, a precizat preşedintele ANRM.

El a menţionat că cele mai recente studii despre acest nămol din anii ’70 sunt încă un motiv că se impune această cercetare.

Primarul oraşului Techirghiol, Iulian Soceanu, a afirmat că este de acord cu acest studiu, dar propune ca pe durata realizării acestuia să fie suspendate toate licenţele de explorare.

„Susţinem acest demers, cu condiţia să se suspende toate licenţele de explorare vizavi de exploatare care urmează să fie date de către statul român până la finalizarea acestui studiu”, a spus edilul.

El consideră că cel mai în măsură să exploateze această resursă este Consiliul Local, fie printr-o societate a acestuia, fie printr-un parteneriat public-privat. De asemenea, Iulian Soceanu a mai declarat că intenţionează ca în luna septembrie să organizeze un referendum prin care cetăţenii oraşului să îşi spună părerea despre acest subiect, dacă sunt de acord ca nămolul să fie exportat şi ca aceasta să fie exploatat într-un mod durabil.

Primăria Techirghiol a organizat, în luna mai, o dezbatere publică privind concesionarea activităţii de explorare a nămolului din Lacul Techirghiol pentru ca oamenii să înţeleagă ce ar putea însemna exploatarea acestuia, la discuţii fiind prezenţi, printre alţii, reprezentanţi ai firmei care a concesionat o suprafaţă din lac, ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi ai Sanatoriului Balnear din localitate.

Primarul Iulian Soceanu a spus că va fi atent la modul în care societatea respectivă va pune în aplicare prevederile licenţei de explorare şi exploatare, astfel încât toate demersurile să fie făcute în beneficiul locuitorilor oraşului şi al staţiunii balneare.

El a precizat că doreşte să fie impuse restricţii în privinţa valorificării nămolului.

În cazul în care nu se va ţine cont de decizia comunităţii locale, Iulian Soceanu spune că intenţionează să organizeze un referendum prin care locuitorii oraşului să-şi spună punctul de vedere.

El se teme că, dacă nămolul nu este exploatat corespunzător, ar putea dispărea.

La rândul său, Tiberiu Duma, reprezentantul firmei SC Formin Techirghiol SRL, cea care a concesionat o parte din Lacul Techirghiol, spune că nu poate garanta 100 la sută că o parte din nămol nu va fi exportat deaoarece nu există reglementări legale care să interzică vânzarea unei resurse.

El a menţionat că nu crede că dacă o anumită cantitate de nămol va depăşi graniţele judeţului turismul din Techirghiol va scădea.

Duma a mai afirmat că a găsit un investitor german care doreşte să construiască un hotel şi o zonă de spa la Techirghiol, care să pună astfel şi mai bine în valoare nămolul din lac.

Reprezentantul societăţii a menţionat că în prezent nămolul din Lacul Techirghiol este exploatat doar de Sanatoriul Balnear din localitate.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...