Agricultură: Primele două măsuri de finanţare din noul PNDR vor fi deschise pe 25 martie – Turtoi, MADR

Primele două măsuri de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor fi deschise pe 25 martie 2015, iar ghidurile solicitantului se vor publica până la finele acestei săptămâni, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
Economica.net - mie, 04 mart. 2015, 08:14
Agricultură: Primele două măsuri de finanţare din noul PNDR vor fi deschise pe 25 martie - Turtoi, MADR

‘Noi suntem pregătiţi să lansăm pe 25 martie, de Buna Vestire (n.r. sărbătoare creştină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an) primele sesiuni de depunere de proiecte pe două măsuri, tineri fermieri şi investiţii în ferme, plus cele trei angajamente pe plăţi directe care sunt parte din cererea unică de la APIA: agromediu şi climă, agricultură ecologică şi plăţile pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Spre finalul săptămânii o să avem pe site şi ghidurile solicitantului pentru consultare pe ambele măsuri’, a spus Turtoi.

Acesta a precizat că Ministerul Agriculturii a trimis către avizare toată legislaţia naţională aferentă pentru deschiderea primelor sesiuni din noul program, fiind deja stabilite în Comitetul de Monitorizare toate criteriile de selecţie şi punctajele, scrie Agerpres.

‘Am dat drumul pe traseul de avizare Hotărârii de Guvern similare cu cea din programul trecut, ordinelor de ministru pentru lansarea sesiunilor şi pentru criteriile de selecţie. Am stabilit toate criteriile de selecţie împreună cu grupul de lucru din Comitetul de Monitorizare, precum şi punctajele cu toţi fermierii şi asociaţiile din agricultură. Practic, suntem pregătiţi să lansăm primele două măsuri din program pe 25 martie’, a adăugat George Turtoi.

În opinia oficialului MADR, Comisia Europeană va da un ‘acord de principiu’ pe întregul program de dezvoltare rurală al României undeva la mijlocul lunii aprilie, astfel încât din luna mai a acestui an vor putea fi deschise toate măsurile de finanţare din noul PNDR 2014-2020.

‘PNDR 2014-2020, întreg programul consolidat, a fost trimis săptămâna trecută către Comisia Europeană, iar acum se face o consultare interservicii, între toate Direcţiile Generale ale Comisiei Europene. Cred că o să primim un OK pentru a trimite programul în sistemul informatic, sper în cel mult două săptămâni, iar undeva la mijlocul lunii aprilie o să avem acordul de principiu de la CE prin care putem lansa toate măsurile. La sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, încercăm să lansăm toate măsurile de finanţare din noul program’, a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

România are alocată prin PNDR 2014 – 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Măsura privind investiţiile în ferme are un buget total de 892,32 milioane de euro pentru perioada de programare de 7 ani, inclusiv contribuţia naţională de 134,35 milioane de euro, iar măsura dedicată tinerilor fermieri, aproape 445 milioane de euro, din care 44,5 milioane de euro reprezintă contribuţia naţională.

Te-ar mai putea interesa și
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula......
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...