Air France renunţă la dezvoltarea subsidiarei low-cost Transavia, pentru ca piloţii să renunţe la grevă

Şeful Air France, Alexandre de Juniac, a anunţat că planul ce vizează dezvoltarea subsidiarei low-cost Transavia este suspendat până în decembrie, într-un efort de a opri greva declanşată de piloţi, care se tem că extinderea Transavia va duce la scăderea salariilor lor, transmite BBC.
Economica.net - lun, 22 sept. 2014, 12:00
Air France renunţă la dezvoltarea subsidiarei low-cost Transavia, pentru ca piloţii să renunţe la grevă

Luna aceasta, conducerea Air France anunţa că intenţionează să investească un miliard de euro în extinderea subsidiarei sale low-cost, urmând să fie angajaţi încă 250 de piloţi până în 2019 iar flota Transavia va fi majorată la peste 100 de avioane, scrie Agerpres.

Greva piloţilor Air France, începută în urmă cu opt zile, este cea mai lungă din 1998 şi până în prezent şi a costat operatorul 15 milioane de euro (19,3 milioane de dolari) pe zi.

Duminică, secretarul de stat francez pentru transporturi, Alain Vidalies, a cerut conducerii societăţii şi sindicatelor să se gândească serios la o soluţie de compromis, altfel viitorul companiei Air France ar putea fi în pericol. Oficialul a atras totodată atenţia piloţilor să dea dovadă de responsabilitate şi să înţeleagă faptul că ‘segmentul low-cost nu este o alegere, ci o necesitate impusă de realitatea pieţei, iar o companie fragilă din punct de vedere financiar, cum este Air France, nu are altă opţiune decât să se adapteze acestui fenomen major care este dezvoltarea segmentului low-cost’.

Air France a anunţat că se aşteaptă să opereze luni 41% din zboruri, în condiţiile în care 65% dintre piloţi participă la grevă.

Duminică, sindicatul piloţilor, SNPL, a cerut Guvernului francez să intervină şi să ajute la rezolvarea disputei.

Al doilea mare operator aerian european după venituri a anunţat recent că membrii Consiliului său de Administraţie au aprobat un plan ce prevede deschiderea de noi baze în Europa, sub brandul Transavia, pentru a recâştiga cota de piaţă pierdută în favoarea altor companii low-cost şi a rivalelor din Orientul Mijlociu.

Prin extinderea operaţiunilor pe segmentul low-cost, Air France-KLM urmează exemplul rivalei sale din Germania, Lufthansa, care a sporit activitatea operatorului său cu buget redus Eurowings. Dar eforturile Lufthansa şi Air France de a-şi reduce costurile sunt afectate de opoziţia sindicatelor puternice din cele două companii.

Juniac a afirmat că este deschis la negocieri cu piloţii de la Air France care se vor transfera la Transavia, dar nu va răspunde solicitării sindicatelor care doresc ca noile contracte de muncă ale piloţilor de la Transavia să fie încheiate în aceleaşi condiţii precum cele de la Air France.

Şeful operatorului aerian franco-olandez a declarat că flota Transavia Franţa va fi majorată de la 14 la 36 de aeronave, dar numai dacă piloţii acceptă menţinerea condiţiilor specifice de la operatorul low-cost.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a cerut cetăţenilor români, pasageri ai companiei aeriene Air France, să contacteze, înaintea deplasării spre aeroport, compania aeriană pentru reconfirmarea orarului de zbor, reprogramări sau rambursarea costului biletelor şi să urmărească evoluţia situaţiei pe pagina oficială de internet a companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către......
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...