Autostrăzi-muzeu: tronsonul Gilău-Nădăşelu este aproape gata, dar nu se poate circula pe el şi ar putea intra în conservare

Tronsonul Gilău-Nădăşelu din Autostrada Transilvania ar putea fi gata până la sfârşitul anului, însă nu va fi dat circulaţiei. Cel mai probabil, va intra în conservare până la finalizarea podului de legătură cu alt tronson existent. Este a treia şosea de mare viteză nou-construită care nu poate fi folosită, după cazurile Arad-Timişoara şi Sibiu-Orăştie lotul 3.
Economica.net - mie, 05 oct. 2016, 21:01
Autostrăzi-muzeu: tronsonul Gilău-Nădăşelu este aproape gata, dar nu se poate circula pe el şi ar putea intra în conservare

Cel mai frumos tronson de autostradă din România de până acum, după cum îi spune un forumist secţiunii Gilău-Nădăşelu din A3, ar putea fi utilizat doar ca muzeu.

Şi asta pentru că deşi are toate şansele să fie gata până la sfârşitul anului, nu va fi deschis traficului, din cauză că nu este finalizat podul de legătură cu tronsonul Gilău-Turda, construit de americanii de la Bechtel. De altfel, aceştia începuseră lucrările la pod, însă le-au abandonat odată cu rezilierea contractului încheiat cu statul român pentru Autostrada Transilvania.

Şeful de la Drumuri estima recent că podul peste Someşul Mic, de la Gilău, ar putea fi finalizat la finele anului viitor. Între timp, noul tronson de autostradă va sta neutilizat.

Tronsonul Gilău-Nădăşelu este finalizat în proporţie de peste 82%, conform informaţiilor actualizate pe luna septembrie privind stadiul proiectelor în derulare, de pe site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Potrivit unor imagini postate pe forumul de infrastructră peundemerg.ro, lucrările la acest tronson sunt foarte avansate, urmând să fie turnat stratul de uzură.

„Asta este a doua oară când CNADNR perseverează în prostie cu un lot care nu poate fi folosit, după Arad-Timişoara”, spune un forumist.

Altul adaugă că e al treilea caz, al doilea fiind „Muzeul Autostrazii Oraştie-Sibiu lotul 3″. „Asadar e deschis publicului Muzeul Autostrazii A3, sector Gilău-Nădăşelu”, continuă forumistul.

Un alt membru al forumului face haz de necaz: „să vină Top Gear să testeze caluţii pe acolo. Sau măcar o reclama la Dacia să se filmeze!. PS: când e programat gratarul?”.

Contractul pentru construirea celor 8,7 kilometri ai tronsonsului Gilău-Nădăşelu, în valoare de 258 milioane de lei, a fost atribuit firmelor lui Dorinel Umbrărescu, Spedition UMB şi Tehnostrade, iar lucrările au început în aprilie 2014.

Gilău-Nădăşelu ar fi a treia autostradă nou-construită ce nu poate fi însă utilizată. Spre deosebire de acest caz, unde CNADNR abia a lansat licitaţia pentru finalizarea podului de legătură, în celelalte cazuri este vorba de modul în care au lucrat constructorii.

Lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie stă închis mai bine de un an, pentru reparaţii efectuate de CNADNR în regie proprie. Contractul de 605 milioane de lei pentru construirea celor 22 de kilometri ai acestui lot, atribuit italienilor de la Salini Impregilo, a fost reziliat în ianuarie anul acesta.

Traficul a fost oprit după ce au apărut fisuri pe o porţiune de 200 de metri, ce a fost ulterior demolată. Conform celui mai recent termen anunţat de conducerea companiei, traficul pe lotul 3 din Sibiu-Orăştie urmează să fie reluat din 10 octombrie.

Autostrada nouă, reasfaltată în fiecare an

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a făcut pe 19 iulie anul acesta recepţia finală a autostrăzii Arad-Timişoara, la patru ani de zile de la deschiderea traficului pe şoseaua de mare viteză, scrie aradon.ro.

Conform sursei citate, în fiecare an au avut loc reparaţii capitale ale şoselei, cu turnarea asfaltului pe 1-2-5 kilometri, uneori pe zeci de kilometri, cum s-a întâmplat în luna mai a anului 2013. Atunci ambele benzi de circulaţie pe sensul Timişoara-Arad au fost decapate şi reasfaltate în întregime. Iar ultima reparaţie importantă a avut loc chiar în ziua recepţiei, respectiv în data de 19 iulie, când muncitorii au asfaltat banda a doua a sensului de mers Arad-Timişoara pe o lungime de un kilometru.

Contractul de execuţie a lucrărilor de realizare a autostrăzii Arad-Timişoara a fost semnat în 15 decembrie 2008 cu asocierea de firme JV FCC Construccion-ASTALDI SpA. Cele două societăţi au încasat aproape 483 de milioane de lei pentru construirea celor 32 de kilometri de autostradă care face legătura între cele două oraşe. Totodată, trebuie reamintit faptul că 85 la sută din valoarea lucrării a fost plătită din fonduri europene.

ECONOMICA.NET a transmis o solicitare CNADNR cu privire la ce se va întâmpla cu tronsonul Gilău-Nădăşelu din momentul în care vor fi terminate lucrările şi până când va fi deschis circulaţiei. Până acum, Compania de Autostrăzi nu a răspuns întrebărilor noastre.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...