Alertă de pestă porcină în România: ANSVSA a început o acţiune amplă de control, după apariţia unor noi focare în ţările vecine

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat o amplă acţiune de control pentru acest weekend, având în vedere notificările primite din partea din partea Comisiei Europene cu privire la apariţia şi evoluţia unor noi focare de pestă porcină africană în ţările vecine, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Economica.net - vin, 21 iul. 2017, 10:46
Alertă de pestă porcină în România: ANSVSA a început o acţiune amplă de control, după apariţia unor noi focare în ţările vecine

Comisia Europeană a notificat faptul că există noi focare în state UE, precum Cehia, Estonia, Lituania, Polonia, dar şi în ţări terţe din apropierea României (Belarus, Rusia, Ucraina).

‘Autorităţile veterinare din România sunt într-o permanentă alertă şi încearcă să capaciteze, pentru conlucrarea în domeniul activităţilor preventive, toţi factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a ţine virusul la distanţă de graniţele naţionale. Conducerea ANSVSA a dispus, în regim de urgenţă, pentru sfârşitul acestei săptămâni, efectuarea unei acţiuni ample de control oficial la nivel naţional, prin care să se verifice modul de respectare a cerinţelor privind colectarea, depozitarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi a subproduselor nedestinate consumului uman, provenite de la mijloacele de transport internaţional aeriene şi navale’, menţionează ANSVSA.

În acest sens, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor efectua controale în toate aeroporturile internaţionale şi în porturile fluviale şi maritime în care acostează nave destinate transportului internaţional de pasageri şi mărfuri.

Totodată, o atenţie deosebită va fi acordată verificării mijloacelor de transport care sosesc sau care au tranzitat ţările în care au evoluat focarele de pestă porcină, menţionate anterior.

Cu ocazia controalelor efectuate, reprezentanţii DSVSA judeţene vor informa administratorii porturilor şi aeroporturilor cu privire la obligaţiile şi responsabilităţile ce le revin, referitoare la colectarea, depozitarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi a subproduselor nedestinate consumului uman, în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul României a pestei porcine africane.

Reprezentanţii instituţiei au mai arătat că, din experienţa statelor membre deja infectate, a rezultat faptul că, fără colaborare şi conlucrare eficiente, aplicarea măsurilor de control al bolii nu este posibilă, iar propagarea acesteia în teritoriile libere de boală este grăbită, scăpând repede de sub control.

‘Noi facem eforturi susţinute şi încercăm atâta cât putem să ne ţinem ţara departe de riscul apariţiei pestei porcine africane. Nu ştim însă cât timp vom putea face acest lucru. Avem într-adevăr intensificate toate formele de control, chiar pot să vă spun că am solicitat reţelelor de benzinării, precum şi aeroporturilor, să îşi intensifice acţiunile de salubrizare a spaţiilor destinate depozitării reziduurilor alimentare şi colectarea acestora, având în vedere această experienţă oarecum nouă cu Cehia. De asemenea, avem alertate la maximum autorităţile din cadrul Direcţiilor Sanitar Veterinare din cele opt judeţe riverane, pe Nord şi pe Est’, a declarat Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA.

Potrivit acestuia, punctele vamale sunt alertate pentru a face un control cât se poate de eficient al bagajelor călătorilor.

‘Se face un control, de asemenea, cu maximă rigurozitate, a transportatorilor, a mărfurilor transportate, asigurăm o supraveghere cât de eficient se poate pentru a putea identifica într-un timp cât se poate de scurt un eventual cadavru cu provenienţă de la un animal mort de pesta porcină africană sau animale cu un comportament schimbat şi cu suspiciune de pestă porcină africană’, a adăugat Brănescu.

Prin importanţa şi incidenţele economice deosebite pe care le implică, pesta porcină africană este un pericol real şi actual, şi constituie o permanentă preocupare, atât pentru ANSVSA, cât şi pentru celelalte instituţii abilitate ale statului, au subliniat oficialii instituţiei.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...