LIVE TEXT: Tentativa de lovitură de stat din Turcia a eşuat: peste 250 de morţi, circa 1.500 de răniţi şi 2.800 arestaţi

Tentativa de lovitură de stat "idioată" care a fost comisă vineri noaptea în Turcia de către o facţiune a armatei este "în mare parte sub control", a declarat sâmbătă dimineaţă prim-ministrul Binali Yildirim la televiziune, relatează AFP şi Reuters. Acţiunea soldaţilor rebeli a eşuat sâmbătă, la primele ore ale dimineţii, după ce un număr impresionant de oameni au răspuns apelului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a ieşi în stradă pentru a-l susţine, relatează Reuters. Puciştii au anunţat, totuşi, că lovitura de stat continuă. 
Economica.net - vin, 15 iul. 2016, 19:50
LIVE TEXT: Tentativa de lovitură de stat din Turcia a eşuat: peste 250 de morţi, circa 1.500 de răniţi şi 2.800 arestaţi

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Prezidenţial din Ankara, că bilanţul tentativei de lovitură de stat este de 265 de morţi, mai mic decât cel anunţat de şeful Armatei, iar alte aproape 1.500 de persoane sunt rănite şi peste 2.800 de militari pucişti reţinuţi.

„Este o iniţiativă idioată sortită eşecului şi ea este în mare parte sub control”, a declarat el telefonic pentru postul NTV, în timp ce serviciile de informaţii turce au evocat „o revenire la normal”. 

El a mai precizat că tentativa de lovitură de stat a fost un act de rebeliune al susţinătorilor clericului Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA. O organizaţie apropiată de clericul Gulen din SUA a negat orice implicare a acestuia sau a susţinătorilor săi în tentativa de lovitură de stat. Yildirim a mai declarat pentru NTV că deasupra Ankarei a fost instituită o zonă de excludere aerienă.

Totuşi, pucişitii au anunţat că lovitura de stat “continuă”.

Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze. Aterizarea în Istanbul s-a făcut la câteva minute după ce premierul turc şi mai mulţi oficiali au declarat că situaţia este în prezent, în mare parte, sub control şi că tentativa de puci a eşuat. Anterior, presa a scris că preşedintele ar fi încercat să fugă în Germania, dar nu a primit dreptul să aterizeze.

Tentativa de lovitură de stat a fost „un act de trădare”, iar cei responsabili vor plăti un preţ greu, le-a spus el ulterior reporterilor, într-o conferinţă de presă convocată în grabă. El a precizat că au început deja arestări în rândul ofiţerilor şi că acestea vor permite o curăţare a armatei.

Mai mult, el susţine că a fost vizat de o tentativă de asasinare şi a anunţat că hotelul în care fusese cazat a fost bombardat.

„O mică parte din forţele noastre militare au atacat integritatea şi unitatea Turciei”, a declarat Erdogan în primul discurs după ce a aterizat la Istanbul. El a precizată că această tentativă de puci este un motiv pentru a „curăţa armata”.

„Liderul complotului va plăti preţul în faţa întregii naţiuni”, a adăugat şeful statului.

Televiziunea publică și-a reluat emisia

Televiziunea publică turcă TRT şi-a reluat emisia sâmbătă dimineaţa după ce a întrerupt-o în timpul a ceea ce oficialii au afirmat că a fost o tentativă de lovitură de stat a unei facţiuni din interiorul armatei. 

Noi explozii

Corespondenţii au declarat că au fost ţinuţi ostatici de pucişti, informează Reuters. Clădirea Parlamentului de la Ankara a fost bombardată sâmbătă la primele ore, în contextul desfăşurării unei tentative de lovitură de stat în Turcia, informează Reuters, care citează agenţia de presă oficială Anadolu. Potrivit postului de televiziune Fox News, proiectilele au fost lansate de către un elicopter. Martori citaţi de Reuters au afirmat că o explozie puternică a putut fi auzită în apropierea pieţei Taksim din centrul metropolei Istanbul. 

Şeful Statului Major al armatei turce, eliberat de pucişti şi condus într-un loc sigur (TV)

Şeful Statului Major al armatei turce, generalul Hulusi Akar, a fost eliberat sâmbătă de militari pucişti, care îl luaseră ostatic la o bază aeriană situată la periferia capitalei Ankara, şi condus într-un loc sigur, au anunţat canale de televiziune turceşti, relatează AFP.

Soarta generalului Hulusi Akar, înlocuit cu puţin timp în urmă de un alt general al armatei deoarece nu mai putea să-şi exercite funcţiile, era neclară, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarând că nu se ştia locul în care era reţinut. Şeful Statului Major al armatei turce s-a aflat printre cei luaţi ostatici la cartierul general din Ankara

Iohannis: Este importantă stabilitatea Turciei, partener al României şi aliat NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj pe tema situaţiei din Turcia, afirmând că stabilitatea acestei ţări, un partener al României şi aliat în cadrul NATO, este importantă pentru securitatea în regiune şi trebuie făcută cu respectarea democraţiei şi a instituţiilor alese prin voinţă populară.


Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...