Alitalia aşteaptă ofertele de preluare până în 15 septembrie

Operatorul aerian Alitalia a anunţat marţi că va solicita oferte de achiziţie de la cumpărătorii interesaţi, în perioada 7 august - 15 septembrie, dar termenul ar putea fi prelungit până în data de 2 octombrie, transmite DPA.
Economica.net - mar, 01 aug. 2017, 16:31
Alitalia aşteaptă ofertele de preluare până în 15 septembrie

La începutul lunii mai, acţionarii Alitalia au votat în unanimitate plasarea companiei sub administrare specială. Conform legislaţiei italiene, Guvernul va trebui să furnizeze fonduri pentru a menţine operaţiunile şi va numi supervizori care să redreseze compania sau să ceară lichidarea ei. Administratorii vor prelua afacerea şi vor prezenta o nouă strategie care ar putea include vânzarea de active, reducerea operaţiunilor şi a numărului de locuri de muncă. Strategia ar urmări să facă viabilă compania în următorii doi ani.

Firmele interesate pot depune oferte pentru întreaga companie aeriană sau doar pentru operaţiunile aeriene sau cele de la sol, a anunţat Alitalia. Totuşi, Guvernul italian preferă o ofertă completă de vânzare, susţine agenţia de presă Ansa.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor non-angajante a expirat la sfârşitul lunii iulie.

Ryanair a depus o ofertă non-angajantă pentru Alitalia, a anunţat săptămâna trecută Neil Sorahan, directorul financiar al celei mai mari companii aeriene din Europa după numărul de pasageri.

Alitalia, care are 12.500 de angajaţi, nu a mai înregistrat profit după 2002. Compania a fost privatizată în 2008, după un sprijin financiar generos din partea statului, iar din 2014 compania aeriană Etihad din Abu-Dhabi a devenit cel mai mare acţionar, cu un pachet de 49%, fără a reuşi însă să o readucă pe profit.

În iunie, directorul general al companiei irlandeze, Michael O’Leary, afirma că Ryanair va căuta să obţină o participaţie majoritară în Alitalia dacă va decide să investească.

Recent, compania aeriană franco-olandeză Air France-KLM a anunţat că nu va interveni pentru a salva Alitalia, directorul general de la Air France-KLM apreciind că experienţele trecute cu operatorul italian descurajează Air France-KLM să mai investească în Italia.

În 2008, Air France-KLM a renunţat la intenţia de a prelua Alitalia, după ce discuţiile cu sindicatele companiei italiene au eşuat. În mai, Alitalia a intrat în insolvenţă pentru a doua oară în mai puţin de un deceniu, după ce angajaţii au respins un plan de restructurare.

‘Nu cred că experienţele din trecut ale KLM sau Air France în relaţia lor cu Alitalia le încurajează să repete experienţa unei prezenţe directe în Italia, mai ales având în vedere faptul că locul ocupat de Alitalia pe piaţa Italia şi Europa s-a redus semnificativ, iar noi ne putem majora cota de piaţă în Italia de pe hub-rile noastre de la CDG (Paris) şi Schiphol (Amsterdam)’, a declarat şeful Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...