Alro: profitul net a scăzut cu 12%, la 63,8 milioane lei, în primele nouă luni

Alro a înregistrat un profit net de 63,8 milioane lei, în primele nouă luni ale anului 2016, comparativ cu 72,7 milioane de lei in T1-T3 2015.
Economica.net - mar, 15 nov. 2016, 08:39
Alro: profitul net a scăzut cu 12%, la 63,8 milioane lei, în primele nouă luni

Alro S.A., cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă) a înregistrat un profit net ajustat de 94 de milioane de lei, în primele nouă luni din 2016, comparativ cu 145 milioane de lei, profit net ajustat înregistrat în perioada similară din 2015, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai companiei.

Cotaţia aluminiului pe pieţele internaţionale a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale companiei, generând o valoare mai mică a vânzărilor, în ciuda creşterii volumului acestora.

Preţul mediu al aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a fost de 1.570 dolari/tonă, în T1-T3 2016, comparativ cu o medie de 1.717 dolari/tonă, în primele nouă luni ale anului 2015.

Alro precizează că în aceste circumstanţe, veniturile din vânzări au fost de 1,58 miliarde de lei, comparativ cu 1,77 miliarde lei în aceeaşi perioadă în 2015, ceea ce a generat un profit net de 63,8 milioane lei, în primele nouă luni ale anului 2016, comparativ cu 72,7 milioane de lei în T1-T3 2015.

Cifra de afaceri a producătorului de aluminiu a fost de 1,58 de miliarde de lei, comparativ cu 1,77 miliarde de lei în T1-T3 2015.

‘Rezultatele financiare ale Alro pentru primele nouă luni ale acestui an reprezintă încă o dovadă a stabilităţii afacerii şi strategiei noastre, care ne permite să rămânem profitabili într-o industrie volatilă. Am continuat să ne concentrăm pe creşterea calităţii produselor noastre şi a mixului de producţie, implementând, în acelaşi timp, măsuri de reducere a costurilor totale. Mai mult decât atât, odată ce taxarea distorsionată a energiei electrice a fost eliminată, ne-am putut îndrepta eforturile în direcţia îmbunătăţirii tehnologiei, vizând noi pieţe de desfacere pentru producţia noastră’, arată Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, într-un comunicat.

Cotaţia aluminiului pe pieţele internaţionale a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale companiei, generând o valoare mai mică a vânzărilor, în ciuda creşterii volumului acestora.

Preţul mediu al aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a fost de 1.570 dolari/tonă, în T1-T3 2016, comparativ cu o medie de 1.717 dolari/tonă, în primele nouă luni ale anului 2015.

În aceste circumstanţe, veniturile din vânzări au fost de 1,58 miliarde de lei, comparativ cu 1,77 miliarde lei în aceeaşi perioadă în 2015. Alro a înregistrat un profit net de 63,8 milioane lei, în primele nouă luni ale anului 2016, comparativ cu 72,7 milioane de lei in T1-T3 2015.

Alro a majorat cantităţile vândute cu 4%, în principal datorită vânzărilor mai mari de bare (în creştere cu 15.000 de tone faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015), ca parte a strategiei Companiei de a se concentra pe produse cu valoare adăugată mare şi foarte mare. În plus, Alro a continuat programul de investiţii în eficientizarea operaţiunilor şi în reducerea consumurilor specifice. În acest sens, Compania a început, în luna septembrie, un proiect cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională, care vizează investiţii în cercetare-dezvoltare, pentru îmbunătăţirea infrastructurii de cercetare pentru plăcile din aliaj de aluminiu tratate termic, cu aplicaţii industriale de înaltă calificare.

Costul bunurilor vândute a scăzut cu 74 milioane lei, de la 1,45 miliarde lei, în primele nouă luni ale anului 2015, la 1,38 miliarde de lei in T1-T3 2016, Alro reuşind să beneficieze de tendinţa de scădere a preţurilor materiilor prime, cu impact pozitiv asupra profitului brut.

Producţia de aluminiu primar a Companiei a fost de 205.400 de tone, faţă de 203.100 tone în primele nouă luni ale anului 2015, iar producţia de aluminiu procesat a fost de 57.500 tone, de la 59.800 tone în T1-T3 2015.

Alro va continua investiţiile pentru modernizarea tehnologică şi creşterea eficienţei operaţionale. Programul de investiţii pentru 2016 include creşterea capacităţii de prelucrare a deşeurilor în Eco-Topitorie, pentru a ajunge la o capacitate de 90.000 de tone pe an, de la 60.000 de tone pe an. În plus, Compania a continuat programul său de creştere a eficienţei în sectorul electrolizei, a luat măsuri pentru reducerea consumului de apă industrială şi pentru modernizarea dispeceratului său energetic. Aceste măsuri, care sunt parte a planului de eficienţă energetică al Alro, au fost aprobate de auditorul de eficienţă energetică acreditat şi notificate către autorităţile competente.

Datorită investiţiilor realizate în ultimii 10 de ani, Alro a ajuns la 99% din eficienţa maximă posibilă în sectorului electrolizei.

De asemenea, în 2016, Airbus, producător major de aeronave, a selecţionat Alro ca furnizor de aluminiu. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de mai mulţi ani, începând cu 2017. Conform termenilor contractuali, Alro va furniza produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea aeronavelor.

Alro deţine certificarea de performanţă NADCAP (Programul naţional de acreditare a contractorilor din domeniul industriei aerospaţiale şi al industriei de apărare – eng. National Aerospace and Defence Contractors Accreditation Programme) pentru conformitatea cu cerinţele industriei aerospaţiale. Această certificare a fost acordată de către Consiliul managerial al NADCAP, în conformitate cu Standardul Aerospaţial SAE, AS 70003, ca urmare a testării aliajelor de aluminiu produse la Slatina, în ceea ce priveşte tratamentul termic, măsurarea conductivităţii, testarea la tracţiune, duritate, şi metalografie.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie internaţională producătoare de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavică), având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Germania, Ungaria, Polonia, Grecia şi România). Compania are exporturi şi în SUA şi Asia. Alro este certificat în conformitate cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, precum şi certificatul ISO TS 16949 pentru producţia din industria auto, iar produsele sale respectă standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (eng. London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...