O mare companie americană intră pe piaţa de amanet din România

DFC Global Corp., companie americană listată pe bursa Nasdaq, cu venituri de peste un miliard de dolari, a intrat pe piaţa din România prin achiziţia Express Credit, un lanţ de amaneturi cu afaceri în principal în Iaşi.
Mihai Banita - lun, 03 iun. 2013, 13:42
O mare companie americană intră pe piaţa de amanet din România

DFC Global a cumpărat Express Credit, o insituţie financiară nebancară înfiinţată în 1998 şi care operează 32 de amaneturi, în principal în Iaşi, se arată într-un comunicat de presă al companiei cu sediul în SUA. Express Credit a avut anul trecut venituri de 9 milione de dolari şi oferă împrumuturi cu garanţia bijuteriilor, produselor electronice de valoare sau a maşinilor clienţilor care vor credite pe termen scurt.

DFC Global a avut venituri de 1,061 de miliarde de dolari în 2012 şi un profit înainte de taxe de 95,6 milioane de dolari, potrivit raportului anual. Compania, fondată în 1979, operează în domeniul serviciilor financiare non-bancare şi serveşte, în principal, clientela care nu are acces la credite bancare, oferind împrumuturi pe termen scurt şi servicii de amanet. DFC Global are 1.420 de agenţii şi 7.000 de angajaţi în Canada, SUA, Marea Britanie, Suedia, Spania, Finlanda şi Polonia.

„Suntem bucuroşi să anunţăm intrarea în România prin achiziţia Express Credit, o ţară cu o tradiţie lungă în amanet ca sursă primară de credit pentru multe grupuri socio-economice”, spune Jeff Weiss, preşedinte şi director executiv al DFC Global Corp.

„În România este destul de obişnuit ca oamenii să îşi amaneteze bijuteriile din aur, diamantele sau ceasurile pentru a-şi satisface nevoile financiare pe termen scurt, şi apoi să răscumpere obiectele amanetate când linia de credit nu mai este necesară. În fapt, un client amanetează şi răscumpără de-a lungul vieţii de mai multe ori acelaşi obiect când au nevoie de credit pe termen scurt, mai ales că aceste împrumuturi sunt ieftine şi foarte uşor de a fi înţelese şi tranzacţionate. Folosirea amanetului ca o linie de credit de tip revolving este normală, având în vedere categoria de clienţi ARTI (Asset Rich, Temporarily Illiquid – Bogaţi în active, temporar nelichizi), mai ales în multe societăţi europene”, adaugă Weiss.

Compania este listată la Bursa Nasdaq sub simbolul DLLR.

Casele de amanet devin proprietarele a circa 30% din bijuteriile de aur cu care clienţii caselor de amanet îşi garantează împrumuturile, potrivit estimărilor lui Mihail Păcioianu, preşedintele  Confederaţiei Metalelor preţioase şi bijuteriilor „Diamond Gold“, făcute la solicitarea ECONOMICA.NET.

Creditorii din casele de amanet practică în medie dobânzi de 0,3% pe zi, la creditele garantate cu aur în Bucureşti şi Ploieşti şi sunt aproape duble în restul ţării.

Casele de amanet „cumpără“ sau evaluează cu 10% sub preţul de bursă (convertit în lei) aurul de 14 carate (titlu de puritate 585/1000) din bijuterii de complexitate (design sau manoperă) „obişnuită“ şi îl vând cu 10% peste preţul de bursă.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...