Amnistia fiscală se extinde şi la persoanele fizice. Se taie şi din dobânzi

Amnistia fiscală prin care firmele care plătesc datoria de bază şi dobânzile scapă de plata penalităţilor de întîrziere va fi extinsă şi la nivelul persoanelor fizice. 
Economica.net - joi, 08 oct. 2015, 09:02
Amnistia fiscală se extinde şi la persoanele fizice. Se taie şi din dobânzi

În plus, statul va scuti, suplimentar, şi o parte din dobânzile datorate, iar contribuabilii vor plăti doar o dobândă egală cu cea la care se împrumută acum statul român de pe pieţele internaţionale. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Proiectul de amnistie fiscală pentru firme a fost discutat în şedinţa Guvernului de ieri. Potrivit acestuia, companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Finanţe.

Momentan, dobânzile aferente datoriilor bugetrare sunt de 0,03% pe zi, ceea ce înseamnă o rată anuală a dobânzii de 10,95% pe an. Or, acum statul român se împrumută de pe pieţe cu mai puţin de 3%. Aceasta va fi şi dobânda percepută acum firmelor şi populaţiei care au plătit datoria istorică de bază. Diferenţa de peste şapte puncte procentuale va fi scutită de la plată.

‘Ieri (miercuri – n. r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, contribuabililor persoane fizice şi juridice care au de plătit dobânzi şi penalităţi de întârziere (pentru taxe neachitate – n. r.) să le putem şterge penalităţile dacă îşi vor plăti până în martie 2016 principalul şi dobânzile. Mai mult, nu mai cerem garanţii pentru această eşalonare. Practic, cu această ştergere, firma poate participa la licitaţii. Este un imbold pe care vrem să îl dăm pieţei. De asemenea, pentru cei care depun declaraţii rectificative până în martie 2016, la fel, penalităţile sumelor aferente nu se vor aplica. Eu încerc să mai adaug ceva – pe lângă penalităţile care se şterg şi măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piaţă ca stat, să poată fi şterse’, a declarat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit proiectului menţionat, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ştergerea penalităţilor de întârziere la plată dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii, una dintre acestea fiind achitarea restanţelor până în martie 2016.

O altă condiţie care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitatea menţionată se referă la plata, până la 30 iunie 2016, a dobânzilor aferente restanţelor. De asemenea, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale până la data transmiterii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere.

Contribuabilul poate depune cererea de anulare a penalităţilor de întârziere până la data de 30 iunie 2016, inclusiv.

Un alt punct din proiectul de act normativ prevede anularea penalităţilor de întârziere datorate pentru diferenţele suplimentare de plată declarate de contribuabili prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 30 septembrie 2015, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe criterii printre care şi depunerea declaraţiei rectificative până la data de 31 martie 2016.

În prezent, pentru plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale, contribuabilii datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalităţile de întârziere sunt calculate ca procentaj din obligaţia principală în funcţie de întârzierea la plata acestora faţă de scadenţă.

Facilitatea fiscală nu se aplică pentru obligaţiile de plată rezultate din raporturile juridice contractuale (redevenţe, chirii, dividende), cu excepţia redevenţelor miniere, a redevenţelor petroliere şi a redevenţelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului.

De asemenea, facilitatea fiscală nu se aplică nici contribuabililor aflaţi în procedura insolvenţei potrivit Legii nr. 85/2014 întrucât aceşti contribuabili se află sub un regim special în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a obligaţiilor de plată.

Citeşte şi Firmele cu datorii la stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere dacă plătesc principalul până în martie 2016

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...