AMRCR: Este necesară implementarea unui mecanism realist şi funcţional de reciclare selectivă în România

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) salută iniţiativa Guvernului României de a înfiinţa un grup de lucru care are ca obiectiv elaborarea unui proiect legislativ privind sistemul de gestionare a deşeurilor de ambalaje, aplicabil anului 2016, informează asociaţia într-un comunicat remis, marţi, Agerpres.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 18:40
AMRCR: Este necesară implementarea unui mecanism realist şi funcţional de reciclare selectivă în România

‘Credem că este necesară o revedere a inadvertenţelor create de prevederile Legii 249/2015, care au condus la actuala situaţie de criză din sistem, precum şi identificarea şi implementarea unui mecanism realist şi funcţional de reciclare selectivă în România’, a declarat Delia Nica, director executiv AMRCR.

AMRCR a comunicat Executivului totala deschidere în vederea participării active la lucrările grupului de lucru pentru analizarea legislaţiei în domeniul colectării ambalajelor precum şi întreaga disponibilitate de a pune la dispoziţie întreaga expertiză a membrilor asociaţiei, acumulată atât pe piaţa românească cât şi europeană.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) este o asociaţie profesională, constituită în anul 2003, şi are ca membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi şi Selgros. AMRCR este membră a Confederaţiei Patronale ‘Concordia’ şi reprezentanta României la Eurocommerce.

Luni, 08 februarie 2016, la sediul Guvernului României, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanţii producătorilor din industria alimentară românească, tema discuţiei fiind identificarea unor soluţii pentru deblocarea sectorului reciclării deşeurilor provenite din ambalaje.

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a declarat la finalul discuţiilor că autorităţile sunt deschise la identificarea de soluţii privind problemele ridicate de către producătorii din industria alimentară, iar în acest sens va fi înfiinţat un Grup de lucru pentru regândirea întregului sistem de reciclare din România. O primă întâlnire a acestui grup de lucru ar putea avea loc în această săptămână.

Referitor la amânarea termenului de plată a sumei de 2 lei/kg, ministrul Mediului a precizat că acest lucru va fi stabilit de Ministerul de Finanţe, ‘pentru că trebuie discutat foarte concret pe date şi pe cifre’.

‘Li s-a solicitat producătorilor să vină să prezinte situaţia pe care o au, cu exemple concrete. Bineînţeles, şi noi de la Fondul de Mediu vom da detalii. Este nevoie de puţină răbdare să se poată procesa toate informaţiile existente, depuse de producători la începutul acestui an. În ceea ce priveşte partea fiscală, acolo aşteptăm sugestiile din partea Ministerului de Finanţe’, a menţionat oficialul.

Săptămâna trecută, patronatele şi sindicatele din industria alimentară anunţau că vor picheta, în data de 9 februarie, sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), ca urmare a problemelor generate de obligaţiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalităţi de 2 lei pentru fiecare kilogram de deşeu de ambalaj necolectat şi nereciclat.

Federaţiile Pro Agro, Agrostar şi Romalimenta au decis luni amânarea protestului cu două săptămâni, în urma promisiunilor făcute de reprezentanţii Guvernului în vederea soluţionării situaţiei create în sectorul deşeurilor de ambalaje.

Reprezentanţii Federaţiei Pro Agro subliniază că în cazul în care reprezentanţii Guvernului ‘nu se vor ţine de cuvânt’ vor organiza un protest de mari dimensiuni menit să atragă atenţia asupra neonorării angajamentelor asumate şi asupra riscurilor economice şi sociale majore,’scumpiri dramatice ale produselor, diminuarea încasărilor bugetare, dispariţia a zeci de mii de locuri de muncă’.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...