Ana Birchall, la DNA Ploieşti, unde a fost citată ca martor în dosarul privind vizita lui Tony Blair

Deputatul PSD Ana Birchall a venit, miercuri dimineaţă, la DNA Ploieşti, unde a declarat că a fost citată ca martor în dosarul în care fostul prim-ministru Victor Ponta şi deputatul Sebastian Ghiţă sunt urmăriţi penal în legătură cu vizita ex-premierului britanic Tony Blair.
Economica.net - mie, 26 oct. 2016, 06:51
Ana Birchall, la DNA Ploieşti, unde a fost citată ca martor în dosarul privind vizita lui Tony Blair

Ana Birchall a ajuns în jurul orei 9.30, iar la intrarea în sediul DNA Ploieşti a spus că a fost citată în calitate de martor, fără a da mai multe detalii.

Victor Ponta afirma, în luna septembrie, într-o postare pe Facebook, că invitarea fostului prim-ministru britanic Tony Blair a fost o iniţiativă a deputatei Anei Birchall care, la acea vreme, era secretar internaţional al PSD, tot ea ocupându-se şi de donaţiile pentru o fundaţie caritabilă pe care Blair le-a agreat în locul onorariului său.

Într-o postare intitulată „Adevărul despre «scandalul Blair»”, Victor Ponta oferea o serie de detalii legate de invitarea lui Tony Blair în România.

„Această acţiune a fost făcută la iniţiativa doamnei Ana Birchall, pe atunci secretar internaţional al PSD (devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012). Doamna Birchall a contactat biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne, iar invitaţia a fost transmisă printr-o fundaţie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu ambasada Marii Britanii, cât şi cu PSD)”, scria Victor Ponta.

În ce priveşte onorariul lui Blair, Ponta preciza că britanicul nu a cerut un onorariu încurajându-i, în schimb, pe cei care au organizat vizita în România să facă donaţii în contul unei fundaţii caritabile indicate de el. „Singurul aspect cu care doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că domnul Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donaţie către o fundaţie de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD nu am cerut detalii şi nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect”, afirma Ponta.

La rândul său, deputatul Ana Birchall preciza, tot într-o postare pe Facebook, că implicarea ei în vizita lui Tony Blair nu a vizat finanţarea costurilor, ci doar aspecte legate de protocol şi de agenda vizitei, precizarea ei survenind după ce Victor Ponta a afirmat că aducerea în România a fostului premier britanic a fost iniţiată de către Birchall.

„În calitate de secretar internaţional al PSD era o obligaţie profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitaţi de marcă de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internaţionale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activităţi despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susţinerea consecventă a domniei sale faţă de aderarea României la Uniunea Europeană”, scria Ana Birchall.

Ea susţinea că, în afara contactului iniţial cu echipa lui Blair, implicarea sa iniţiată a vizat chestiuni organizatorice, precum recomandări de potenţiali invitaţi la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatoriului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.

Procurorii DNA au anunţat, pe 6 septembrie, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Ulterior, pe 10 septembrie, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICC) au modificat condiţiile controlului judiciar pentru Victor Ponta. Astfel, fostului premier i-a fost ridicată interdicţia de a face declaraţii în public despre dosar. Totodată, Ponta a primit permisiunea de a părăsi ţara.
Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...