ANAF a colectat în primele patru luni cu 11% în plus faţă de anul trecut

Pe primele 4 luni din 2015, ANAF a colectat cu 6,42 miliarde lei în plus față de aceeași perioadă din 2014. Veniturile au fost de 65,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de aceeași perioadă a anului trecut și o depășire cu 6,56% a programului de încasări venituri bugetare conform legilor bugetare, spune ANAF.
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 11:54
ANAF a colectat în primele patru luni cu 11% în plus faţă de anul trecut

În aprilie 2015, încasările au fost de 18,9 miliarde lei, în creștere cu 10,64% față de aprilie 2014, ceea ce reprezintă un grad de realizare a programului conform legilor bugetare de 103,54%.”Analizate în structură, veniturile confirmă efectul diminuării evaziunii fiscale, în condițiile în care colectarea TVA a crescut cu 20%, o creștere de 14,24% înregistrându-se și la impozitul pe venit. Atât TVA, cât și impozitul pe venit sunt principalii indicatori care reflectă efectul pozitiv al măsurilor de combatere a evaziunii și de creștere a conformării voluntare”, scrie ANAF.

De asemenea, ANAF subliniază faptul că, după o lungă perioadă, se înregistrează pentru prima dată o creștere a ponderii veniturilor în PIB, de la 8,87% la 9,34% (pe primele 4 luni)

Totodată, la totalul bugetelor de asigurări sociale, în ciuda scăderii CAS cu 5 puncte procentuale și a creșterii volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii, există o creștere de 0,22%, ceea ce înseamnă că efectul negativ al scăderii CAS a fost amortizat, spune sursa citată.

ANAF recunoaşte că a avut loc o diminuare a TVA restituită, dar spune că reprezintă efectul pozitiv al reducerii semnificative a numărului de deconturi negative cu opțiune de rambursare cu întârziere mai mare de 180 de zile, dar și a procesului de eliminare accelerată a firmelor fantomă din lanțurile de tranzacționare, prin acțiunea Direcției Antifraudă și institutirea noii proceduri de înregistrare în scop de TVA.

La impozitul pe profit s-au încasat 6,2 miliarde lei, cu 9,79% mai mult decât în 2014, gradul de realizare a programului la acest impozit fiind de 106,36 %.
La impozitul pe venit s-au încasat 8,43 miliarde lei, cu 14,24%mai mult decât în 2014, înregistrându-se un grad de realizare de 4,78%.

Încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 19,7 miliarde lei, cu 20% mai mari decât încasările din perioada similară a anului 2014, înregistrându-se un grad de realizare de 112,32%.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.