Analiştii îşi reduc optimismul de la începutul anului privind SIF Moldova

Casa de brokeraj clujeană SSIF Broker a modificat recomandarea privind acţiunile SIF Moldova (SIF2) din „cumpără“ în „păstrează“. De asemenea, a redus estimarea privind preţul ţintă cel mai porbabil, la care ar putea ajunge acţiunea  SIF 2, la 1,586 lei / titlu, în următoarele 12 luni.
Adrian N. Ionescu - mar, 17 apr. 2012, 05:51
Analiştii îşi reduc optimismul de la începutul anului privind SIF Moldova

În raportul de acum două luni şi jumătate, analiştii SSIF Broker Cluj Napoca se aşteptau la o creştere până la 1,61 de lei, dar recomandarea „cumpără“ era dată în condiţii stricte de administrare a riscurilor deteriorării climatului pe pieţele externe.

Atunci, la 30 ianuarie, pieţele occidentale se apropiau de maximele de dinainte de criză, dar acum îşi corectează optimismul.

Faţă de preţul actual creşterea previzibilă este de 23%, comparabilă cu cea de acum două luni, deşi plecând de la alt nivel. Faptul arată că argumentele potenţialului au rămas aceleaşi. În astfel de cazuri optimismul nu scade mai mult de cât cel considerat recomandării „păstrează“.

Modificarea este, totuşi, destul de severă. Între cele două trepte, aminitite mai sus, mai există recomandarea  „acumulează“, care desemenază operaţiile de mici achiziţii, şi peste care analiştii clujeni au sărit.

Chiar şi în condiţiile actuale, cotaţiile acţiunii SIF Moldova (simbol bursier SIF 2 ) pot varia între 1,112 şi 1,348 lei / acţiune.

Acţiunea SIF Moldova (simbol bursier SIF2) este una dintre cele mai căutate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca urmare  a modificării politicii de administrare şi a introducerii  metodelor de guvernanţă corporatistă, care plac investitorilor străini.

Totuşi, investitorii sancţionează SIF2 cu un discount mare al preţului de piaţă al acţiunii faţă de valoarea portofoliului raportată la numărul de acţiuni (VUAN). Valoarea unitară a activelor nete SIF Moldova este de 2,3644 lei. Portofoliul SIF valorează 1,23 miliarde de lei (potrivit celui mai recent raport, din 29 februarie).

La sfârşitul anului trecut,  SIF2 deţinea participaţii la 210 companii (din care 111 listate). Dintre acestea se remarcă acţiunile Erste Bank (EBS, cu peste 21% din portofoliul SIF) BRD (peste 21%) , ale  Fondului Proprietatea (FP, 8,6%), Băncii Transilvania (TLV, 7,25%), Transgaz (TGN, 3,15) şi OMV Petrom (SNP,2,95%).

Anul trecut au ieşit din portofoliu 18 companii, dintre care 5 listate şi 4 închise (nelistate) fiind vândute, iar alte  9 societăţi comerciale din portofoliul istoric fiind radiate conform Legii 85/2006

Pe de altă parte au intrat în portofoliu – 5 companii, ca urmare a achiziţiilor de acţiuni efectuate atât de pe piaţa internă cât şi de pe pieţele externe: Zentiva Bucuresti (SCD), Semperit AG Holding Austria (SEM), Barrick Gold Corp. Canada (ABX), Newmont Mining Corp. SUA (NEM) şi OMV AG, potrivit raportului anual al companiei.

În decembrie SIF2 a anunţat finalizarea vânzarii participaţiei la BCR către Erste Group, tranzacţie care a constat în două componente: cash de 123,6 milioane de lei şi 4.025.566 acţiuni Erste Bank.

Vezi raportul SSIF Broker Cluj Napoca în fişierul ataşat.

Avertisment

Recomandările amintitte sunt orientative şi nu consitituie sfaturi. Responsdabilitatea deciziilor unor operaţiuni bursiere aparţine celor ce le iau. Autorul nu are poziţii de investiţii în SIF Moldova.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...