Anchetă împotriva Apple în Franţa cu privire la ”înşelăciune şi perimare programată”

Parchetul Parisului a deschis o anchetă preliminară împotriva Apple cu privire la ”înşelăciune şi perimare programată”, după ce grupul californian a recunoscut că a încetinit în mod intenţionat funcţionarea unor modele mai vechi ale produsului său vedetă iPhone, potrivit unei surse judiciare, scrie Reuters, citată de News.ro.
Economica.net - mar, 09 ian. 2018, 14:13
Anchetă împotriva Apple în Franţa cu privire la ”înşelăciune şi perimare programată”

Această anchetă, deschisă vineri, are loc în baza unei plângeri depuse la sfârşitul lui decembrie de asociaţia de apărare a consumatorilor Halte à l’obsolescence programmée (HOP, Stop perimare programată), potrivit News.ro.

Ancheta a fost încredinţată Direcţiei Generale a Concurenţei, pentru Consum şi Reprimarea Fraudelor (DGCCRF) din cadrul Ministerului Economiei.

În Statele Unite, o purtătoare de cuvânt Apple a refuzat luni să comenteze această evoluţie.

Ea a evocat scuzele prezentate pe 28 decembrie de către firmă, după ce a recunoscut, cu câteva zile mai înainte, că unele dintre actualizările sistemului său de exploatare au ca efect o încetinire a funcţionării unor versiuni mai vechi ale iPhone, cu scopul de a menaja bateriile.

Într-un comunicat, avocatul asociaţiei HOP, Emile Meunier, şi-a exprimat satisfacţia faţă de decizia Parchetului Parisului, „rezultatul mobilizării consumatorilor din întreaga lume”.

„Vom depune la DGCCRF peste 2.600 de mărturii ale unor clienţi Apple lezaţi, care s-au manifestat pe lângă asociaţie”, a adăugat el.

Parchetul din Nanterre (Hauts-de-Seine) a deschis, la sfârşitul lui decembrie, o anchetă preliminară similară împotriva producătorului japonez de imprimante Epson, din aceleaşi motive, în urma altei plângeri HOP.

Pe de altă parte, Apple a dat asigurări, tot luni, că „a fost mereu atent la copii”, după ce acţionari ai gigantului electronic l-au îndemnat să ia măsuri cu scopul de a lupta împotriva fenomenului – tot mai răsăpândit – al dependenţei tinerilor de iPhone.

Într-o scrisoare trimisă sâmbătă Apple, Jana, un fond activist de prim-plan, şi CaISTRS, unul dintre cele mai importante fonduri de pensii americane, cer celei mai mari întreprinderi din lume în termeni de capitalizare bursieră să aibă în vedere să dezvolte un software care să le permită părinţilor să limiteze folosirea telefonului de către copiii lor.

Jana et CaISTRS, care deţin acţiuni în valoare de aproximativ două miliarde de dolari la Apple – reprezentând 0,2% din capitalizarea bursieră a grupului – au cerut întreprinderii să studieze, de asemenea, impactul asupra sănătăţii mentale a unei utilizări excesive a unui telefon.

Apple a precizat că, începând din 2008, software-ul instalat pe iPhone le permite părinţilor să controleze la ce jocuri, filme, aplicaţii şi alte conţinuturi pot să aibă acces copiii lor.

„Ne gândim cu adevărat la modul în care sunt utilizate produsele noastre şi la impactul pe care le au asupra utilizatorilor şi anturajului lor”, subliniază grupul într-un comunicat.

„Noi luăm această responsabilitate foarte în serios şi suntem hotărâţi să răspundem, eventual să depăşim, aşteptările clienţilor noştri, mai ales atunci când este vorba despre protejarea copiilor”.

Jumătate dintre adolescenţii americani au sentimentul că sunt dependenţi de telefonul lor mobil şi spun că se simt obligaţi să răspundă imediat la mesaje, potrivit unui studiu efectuat în 2016 asupra unui număr de copii şi părinţi de către Common Sense Media, o organizaţie nonprofit care militează pentru mediae şi tehnologii sigure pentru copii.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în......
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor ...
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...