Ancheta la Apple. UE analizează contractele încheiate cu mai mulţi operatori telecom pentru iPhone

Autorităţile antitrust din Uniunea Europeană (UE) analizează contractele încheiate de operatorii telecom cu Apple pentru vânzarea iPhone, întrucât acestea ar putea restricţiona concurenţa, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citate de cotidianul New York Times.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 09:37
Ancheta la Apple. UE analizează contractele încheiate cu mai mulţi operatori telecom pentru iPhone

Mai mulţi furnizori de servicii telecom au transmis informaţii în această privinţă Comisiei Europene, deşi nu au depus plângeri formale.

Acuzaţiile aduse Apple se concentrează asupra unor contracte cu operatori francezi, însă ar putea fi implicate şi alte ţări, a spus sursa.

Comisia Europeană a confirmat că analizează contractele Apple cu operatorii, în timp ce un purtător de cuvânt al companiei americane a declarat New York Times că Apple respectă legislaţia locală oriunde desfăşoară afaceri.

Persoane familiarizate cu relaţiile Apple cu operatorii au afirmat că unii furnizori de servicii telecom trebuie să accepte condiţii deosebit de stricte pentru a vinde iPhone, situaţie care face dificilă concurenţa din partea altor producători de smartphone-uri.

Contractele Apple cu operatorii diferă de la o companie la alta. Vânzările de acest tip au generat 56% din veniturile de 55 de miliarde de dolari din ultimul trimestru. Apple stabileşte cote companiilor pentru cât de multe smartphone-uri iPhone trebuie să vândă într-o anumită perioadă de tinmp, de obicei trei ani. Dacă nu este acceptată cota, operatorul nu primeşte telefonul pentru vânzare.

În cazul în care compania nu reuşeşte să vândă numărul de smartphone-uri asumate, este obligată să plătească Apple pentru toate unităţile rămase nevândute, a afirmat o sursă care a participat la negocieri cu Apple din partea unui operator telecom european.

Nu este clar ce va face Comisia în continuare, scrie New York Times. Executivul comunitar analizează în multe situaţii informaţii primite, după care consultă companiile implicate pentru a vedea dacă se justifică o anchetă.

Comisia poate, de asemenea, deschide o investigaţie şi fără o plângere formală.

Cele mai mari amenzi în situaţiile în care companiile constituie carteluri împotriva concurenţilor se ridică la 10% din vânzările anuale cle mai recente. Amenzile în cazurile antitrsut ajung, însă, rareori la un asemenea nivel, notează cotidianul.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...