ANCOM prelungeşte valabilitatea licenţelor Romtelecom pentru reţelele în tehnologie DECT din 33 de localităţi

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) acordă licenţe pentru reţele în tehnologie DECT în 33 de localităţi, compania Romtelecom fiind singura care a transmis o cerere de operare de reţele de radiocomunicaţii de acest tip, a anunţat luni ANCOM.
Economica.net - lun, 30 iun. 2014, 17:44

‘În urma publicării Documentului de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz (‘banda DECT’), compania Romtelecom a fost singura care a transmis ANCOM o cerere de operare de reţele de radiocomunicaţii de tip punct-multipunct (PMP) în tehnologie DECT pentru municipiul Bucureşti şi 32 de localităţi aflate în judeţele Ilfov, Galaţi şi Tulcea, solicitând astfel prelungirea valabilităţii licenţelor sale existenţe. Autoritatea a validat opţiunile Romtelecom, publicând lista finală a localităţilor pe pagina sa de internet şi a emis licenţele de utilizare a frecvenţelor radio’, se arată într-un comunicat al ANCOM, remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în condiţiile în care un singur operator şi-a exprimat interesul pentru această bandă, nu mai este necesară organizarea celei de a două etape a mecanismului de validare a opţiunilor operatorilor, neexistând mai multe cereri pentru aceeaşi localitate.

În cazul în care Autoritatea va primi şi alte cereri de instalare şi operare de reţele publice de radiocomunicaţii de tip PMP cu acces pe suport radio în banda DECT, va relua din şase în şase luni, în lunile aprilie şi octombrie ale fiecărui an, procesul de acordare de licenţe.

În banda DECT vor continua să funcţioneze reţele publice de tip punct-multipunct de acces pe suport radio pentru asigurarea buclei locale pe suport radio (WLL- wireless local loop). Banda de frecvenţe 1880-1900 MHz asigură o mai bună acoperire şi poate fi utilizată mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicaţii electronice.

ANCOM a finalizat şi a publicat pe pagina sa de Internet la data de 16 iunie 2014 Documentul de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz (‘banda DECT’ – digital enhanced cordless telecommunications – telecomunicaţii digitale avansate pe suport radio). În urma unei consultări publice care a avut loc anul acesta, Autoritatea a stabilit că banda DECT să devină disponibilă la nivel naţional.

Licenţele în banda DECT se acordă prin încredinţare directă în localităţile pentru care nu se depun mai multe solicitări, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai mulţi operatori, se organizează o procedură de selecţie comparativă.

Odată cu adoptarea Documentului de poziţie, ANCOM a demarat procesul de stabilire a opţiunilor operatorilor cu privire la zonele geografice (localităţi şi judeţe) în care aceştia solicită noi drepturi de utilizare în banda DECT. Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unei/ unor reţele de radiocomunicaţii de tip punct-multipunct (PMP) în tehnologie DECT au avut posibilitatea să transmită ANCOM, până la data de 26 iunie 2014 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio.

După primirea şi validarea solicitărilor în cadrul fiecărui proces de acordare de licenţe în banda DECT, Autoritatea publică tabelul centralizator final, pe judeţe şi localităţi, cu opţiunile exprimate de operatori şi emite licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...