ANCOM: Regulamentul european privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, aplicabil din mai şi în România

Regulamentul european privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete va intra în vigoare la nivelul Uniunii Europene în luna mai şi va avea aplicabilitate automată inclusiv în România după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, la evenimentul Courier & Postal Services Forum 2018.
Economica.net - mie, 18 apr. 2018, 08:28
ANCOM: Regulamentul european privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, aplicabil din mai şi în România

‘Noi ne pregătim pentru o perioadă cu impact major în piaţă, atât la nivel european, cât şi naţional (…). În condiţiile în care este general cunoscut faptul că schimbul de scrisori a fost înlocuit de comunicarea prin mijloace electronice, iar comerţul electronic a antrenat schimbări semnificative pe piaţa de curierat, există şi la nivel european şi naţional preocupări şi, mai ales, demersuri concrete pentru adaptarea acestui sector al serviciilor poştale şi de curierat la această nouă realitate a pieţei (…) O iniţiativă foarte importantă şi mai recentă, care va intra în aplicabilitate în perioada următoare, este Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete. Regulamentul a fost deja adoptat la nivelul Uniuni Europene’, a menţionat Lovin.

Potrivit acestuia, actul normativ are în vedere încurajarea concurenţei prin creşterea gradului de transparenţă a preţurilor, precum şi prin stabilirea unui cadru unitar de monitorizare a evoluţiei acestei pieţe, iar obiectivul lui final îl constituie îmbunătăţirea calităţii şi accesibilităţii serviciilor de livrarea transfrontalieră, generate de comerţul electronic.

‘Regulamentul acesta a fost deja adoptat de Parlament şi de Consiliul European şi va intra în vigoare încă de luna viitoare, când aşteptăm să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene’, a precizat el.

Oficialul ANCOM a explicat că prevederile cele mai importante ale acestui Regulament vizează colectarea unor informaţii specifice privind livrările naţionale şi intracomunitare de colete şi comunicarea lor către Comisia Europeană.

‘Totodată, în cazul furnizorilor de serviciu universal desemnaţi, autorităţile de reglementare vor trebui să evalueze şi tarifele pentru livrarea transfrontalieră a coletelor. Forma în care furnizorii vor transmite aceste informaţii autorităţilor urmează a fi adoptată la nivelul Comisiei Europene în termen de minim patru luni de la publicarea acestui Regulament. Comisia Europeană va da un act de implementare care va detalia aplicabilitatea acestui act normativ, care, după cum ştiţi, se aplică automat după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Grupul nostru va sprijini Comisia Europeană cu o propunere privind formularele care vor fi utilizate pentru a colecta datele. Vom avea grijă ca sarcina administrativă pentru dvs. (companiile de servicii poştale şi de curierat – n. r.) să nu fie prea mare şi să nu se suprapună cu informaţiile pe care trebuie deja să le centralizaţi şi să le raportaţi în prezent către noi’, a afirmat vicepreşedintele ANCOM.

Un alt proiect derulat la nivel european şi care vizează adaptarea serviciilor poştale şi de curierat la noile trenduri tehnologice se referă la actualizarea directivei europene care reglementează acest sector.

‘O primă iniţiativă în acest sens o reprezintă un proiect al Grupului Reglementatorilor Europeni (ERGP) din care facem şi noi parte, proiect aflat în derulare ce are ca scop emiterea unor recomandări ce vor fi finalizate şi înaintate de noi şi colegii europeni către Comisia Europeană, anul viitor. Proiectul prevede oportunitatea revizuirii cadrului european general. Actuala directivă europeană privind serviciile poştale este în vigoare din 1997, iar ultima ei revizuire a avut loc acum aproape 10 ani. Sunt foarte multe elemente în realitatea prezentă a pieţei serviciilor poştale care nu au fost previzionate la redactarea cadrului european la momentul acela. Grupul nostru, al reglementatorilor, îşi va folosi şi experienţa şi expertiza pentru a le semnala Comisiei Europene. Este vorba, bineînţeles, despre impactul comerţului electronic asupra livrărilor de colete şi despre evoluţiile pe care le prefigurează convergenţa aceasta a pieţelor de servicii poştale şi de coletărie cu pieţele de comunicaţii şi transporturi, în special’, a explicat Eduard Lovin.

În viziunea oficialului ANCOM, serviciul universal poştal rămâne, în această perioadă, ‘aproape singura constantă, în tot contextul acesta al evoluţiilor extrem de rapide’.

‘De asemenea, e vorba de modelele de business de la intersecţia acestor pieţe şi limitele care devin din ce în ce mai neclare în aceste sectoare. Necesitatea de a asigura serviciul universal poştal – acel drept al tuturor cetăţenilor de a avea acces la servicii poştale de bază – rămâne, în această perioadă, aproape singura constantă, în tot contextul acesta al evoluţiilor extrem de rapide. Reprezentanţii autorităţii de reglementare sunt membri în toate grupurile de lucru constituite la nivel european pe acest subiect şi contribuim în mod direct la analiza necesităţilor de reglementare. Semnalăm la Bruxelles şi diversificarea serviciilor furnizate pe piaţa românească, în ultimii ani, şi modificarea comportamentelor de consum ale utilizatorilor de servicii poştale şi de curierat şi căutăm împreună soluţii pentru piaţa unică europeană’, a subliniat Lovin.

Conform estimărilor, piaţa de curierat şi servicii poştale din România este estimată, în acest an, să depăşească pragul de 500 de milioane de euro.

Reprezentanţi ai unor companii de curierat şi servicii poştale, ai magazinelor online sau ai unor furnizori de servicii financiare, alături de cei ai autorităţii de reglementare în comunicaţii – ANCOM, participă, miercuri, la cea de-a cincea ediţie a Courier & Postal Services Forum 2018.

Te-ar mai putea interesa și
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă expresie a pieței spune "Sell in May and go away" sau Vinde în mai și......
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...