ANCOM: România a întârziat foarte mult procesul de trecere la televiziunea digitală. O nouă licitaţie în 2016

România a întârziat foarte mult procesul de trecere la televiziunea digitală, iar până la sfârşitul acestui an va fi în dezbatere publică un nou caiet de sarcini în vederea licitaţiei ce urmează să fie organizată în 2016, a declarat, marţi, în cadrul International Digital Forum, Bogdan Iana, director executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 10:31
ANCOM: România a întârziat foarte mult procesul de trecere la televiziunea digitală. O nouă  licitaţie în 2016

‘Am încercat să facem cât mai multe în această tranziţie de la analogic la digital. UHF-ul s-a oprit de la 17 iunie 2015 şi se mai emite în VHF. Intenţia noastră este că continuăm cu o nouă licitaţie şi, până la finele acestui an, vom veni cu un nou caiet de sarcini, ce va fi în dezbatere publică. La începutul anului viitor vom organiza o nouă licitaţie pentru alocarea multiplexurilor neacordate, din care 27 naţionale şi 18 locale. Prin această nouă licitaţie, încercăm să dăm şi aceste frecvenţe spre utilizare. Taxele de licenţă rămân la fel şi nu avem cum să umblăm la ele’, a spus Iana.

La rândul său, ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, a subliniat faptul că într-un an şi jumătate nu prea s-a întâmplat nimic în tranziţia de la analog la digital.

‘Sigur, vorbim de televiziune digitală şi nu ar trebui să spun că, într-un an şi jumătate, nu prea s-a întâmplat nimic în tranziţia de la analog la digital. A început să se mişte treaba în ultimul an, ca de obicei la noi. Nici începutul nu a fost prea fericit. Dacă în iarnă, când începusem munca la minister, exista o licitaţie în desfăşurare, în momentul în care s-a întâmplat acest termen limită nu a venit nimeni. Acest lucru mi-a ridicat multe semne de întrebare. Suntem în acest moment cu mare parte din etapele necesare unei licitaţii parcurse. Sper ca, după ce se termină din punct de vedere legal paşii legali, tot ceea ce ţine de specificul ţării noastre, să se înceapă treaba. Sper ca, de data aceasta, termenul de 17 iunie să-l mai împingem un pic, totuşi. Am amânat deocamdată printr-un acord care stă în picioare’, a precizat Grindeanu.

România a început, la data de 17 iunie 2015, tranziţia la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – Radiocom anunţând că demarează etapa de testare a implementării televiziunii digitale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

În paralel, conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului publicată în Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.06.2015), va continua, cu caracter temporar, până la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestră a postului public de televiziune TVR 1 în format analogic, în banda de frecvenţă VHF, pentru a menţine continuitatea informării întregii populaţii a României.

Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre în România, realizat de Radiocom, în urma adjudecării a trei licenţe naţionale în banda UHF, este planificat a se desfăşura astfel: pentru MUX1, realizarea unei reţele naţionale cu o acoperire de minim 90% din populaţie, cu emiţătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016, respectiv pentru MUX2 şi MUX4 se vor realiza două reţele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune.

În acest moment, în România, banda VHF este utilizată pentru transmisia de programe în sistem analogic terestru de către operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de staţii de emisie, şi de către 5 operatori privaţi de televiziune, prin intermediul a 7 staţii de emisie. De asemenea, drepturile de utilizare a frecvenţelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016.

Decizia privind continuarea temporară a emisiei pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvenţe radio 174-230 MHz, a fost luată având în vedere că implementarea reţelei de comunicaţii electronice necesară pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune în sistem digital terestru este întârziată.

Odată cu participarea la Conferinţa Regională pentru Radiocomunicaţii (RRC) de la Geneva în 2006, România a semnat, alături de aproximativ 100 de alte state, un Acord care prevede că nicio emisie de televiziune analogică terestră nu va mai fi protejată după data de 17 iunie 2015, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

Guvernul a aprobat, pe 10 iunie, o Ordonanţă de Urgenţă care conţine măsuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...