Angela Merkel: Situaţia s-a ameliorat în estul Ucrainei, dar armistiţiul încă nu este deplin respectat

Cancelarul german Angela Merkel a confirmat miercuri că situaţia din estul separatist al Ucrainei cunoaşte o ameliorare sub aspectul încetării focului, dar a atras atenţia că acest armistiţiu încă nu este pe deplin respectat, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 01 apr. 2015, 20:08
Angela Merkel: Situaţia s-a ameliorat în estul Ucrainei, dar armistiţiul încă nu este deplin respectat

Sunt ‘sigură că situaţia s-a liniştit’ în zonele din Ucraina controlate de rebelii proruşi, dar încetarea focului nu este totală, iar retragerea armamentului greu – unul din punctele acordului încheiat la Minsk între Ucraina şi Rusia – ‘încă nu s-a încheiat’, a punctat şefa executivului german la conferinţa de presă ce a urmat întrevederii avute la Berlin cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. Ea a menţionat totodată că guvernul de la Kiev este ‘dispus să implementeze integral acordurile de la Minsk’.

La rândul său, şeful guvernului ucrainean a amintit că, în conformitate cu aceste acorduri, în primul rând trebuie încheiată retragerea armamentului greu, apoi să se constate respectarea deplină a armistiţiului, după care urmează retragerea trupelor din zonele de conflict şi abia ulterior se vor putea desfăşura alegeri în provinciile separatiste proruse. Angela Merkel a insistat la rândul ei că, din moment de OSCE nu a confirmat retragerea totală a armamentului greu, încă nu se pot organiza alegeri în respectivele zone.

Dincolo de situaţia militară din Ucraina, vizita lui Iaţeniuk la Berlin a avut o componentă economică pronunţată, cu această ocazie fiind semnată o declaraţie de intenţie pentru un împrumut de până la 500 de milioane de euro pe care Germania l-a pus la dispoziţia Ucrainei. Din această sumă, 300 de milioane urmează să fie destinate modernizării infrastructurii şi a sistemului sanitar.

De asemenea, premierul ucrainean a anunţat că luna aceasta se va organiza o conferinţă a prietenilor Ucrainei, iar pentru luna iulie este programată în Europa o conferinţă pentru atragerea de investiţii, un eveniment similar urmând să se desfăşoare în toamnă şi în SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...