ANRMAP: Numărul de contestaţii se va reduce după aplicarea noii legislaţii a achiziţiilor publice

Prevederile care se vor regăsi în noua legislaţie a achiziţiilor publice vor ajuta autorităţile contractante să facă procedurile mai bine şi, astfel, numărul de contestaţii se va reduce, a declarat Bogdan Dobrin, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - sâm, 16 mai 2015, 16:48
ANRMAP: Numărul de contestaţii se va reduce după aplicarea noii legislaţii a achiziţiilor publice

‘Contestaţiile sunt o problemă. În noua legislaţie vom avea nişte prevederi care vor ajuta autorităţile contractante să facă procedurile mai bine şi, astfel, vom reduce numărul de contestaţii. Avem contestaţii care sunt depuse în mod abuziv, fără a avea vreun interes la procedură din partea operatorului sau fără a demonstra interesul, doar de dragul de a prelungi procedura. O altă problemă pe care o avem în achiziţii este slaba pregătire a procedurii în sine. Şi, de aici, efectul de contestaţie. Unele au ca scop de a prelungi procedura, altele de a bloca contractul etc’, a explicat Bogdan Dobrin.

Acesta a adăugat că autoritatea contractantă, înainte să lanseze anunţul pe SEAP (Sistem electronic de achiziţii publice – n.r.) cu procedura, va avea posibilitatea de a posta caietul de sarcini pe site-ul propriu sau pe SEAP, spre dezbatere, spre consultarea pieţei, ‘pentru ca ofertanţii, operatorii, să vadă ce anume cere, să realizeze consultări cu operatorii, astfel încât, în momentul în care pune anunţul pe SEAP, să aibă toate lucrurile puse la punct’.

Preşedintele ANRMAP a subliniat că, astfel, nu vor mai fi ‘decalări de termene’. ‘Este un drept, nu o obligaţie. Este una dintre noile prevederi’, a explicat Bogdan Dobrin.

În ceea ce priveşte noua legislaţie, preşedintele ANRMAP a subliniat că există termen în directivele europene ca, începând cu anul 2018, procedurile să se desfăşoare online, adică ‘transmiterea de documente între autoritatea contractantă şi operatorii economici să se realizeze electronic’.

Potrivit preşedintelui ANRMAP, o nouă legislaţie a achiziţiilor publice ar putea fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2016 şi tot de la această dată va funcţiona un nou SEAP, care va conţine mai multe informaţii decât în prezent, scrie Agerpres.

‘Dacă ştii să cauţi informaţia în el, o găseşti foarte uşor. Ideea este să ştii să cauţi informaţia în e-licitaţie. Vom face un nou SEAP mult mai friendly (prietenos – n.r.), un fel de portal al achiziţiilor publice unde vor fi introduse mult mai multe informaţii decât sunt în momentul de faţă în e-licitaţii. Adresa va fi aceeaşi, tot e-licitaţii, pentru că nu are sens să o schimbăm. Ceea ce se va deschide accesând această adresă va fi altceva, mult mai frumos. Va fi o perioadă de testare până va intra, de la 1 ianuarie, cum se spune, în pâine’, a mai precizat preşedintele ANRMAP.

În ceea ce priveşte noua legislaţie, acesta a adăugat că va urma o perioadă dificilă pentru cei care trebuie să o aplice. ‘După ce vom scoate legislaţia, va urma o parte grea pentru cei care o aplică, în sensul că, de la 1 ianuarie 2016, va trebui să aplicăm noua legislaţie. Din punct de vedere al ANRMAP, vom realiza, şi cu sprijinul fondurilor europene, o serie de programe de training deoarece va fi necesar un trading pentru cei care aplică legislaţia’, a adăugat Bogdan Dobrin.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...