Antifrauda se clatină

Mai multe evenimente legate de direcţia Antifraudă din ANAF au intrat în atenţia publică în ultima vreme. În plină efervescenţă a salariilor de la stat, s-a dat ordin ca salariile inspectorilor fostei Gărzi Financiare să fie scăzute. Apoi, instituţia a fost pusă de responsabilii statului într-o situaţie dificilă, dezvăluind că acolo lucrează detaşaţi SRI şi că ei urmează să fie retraşi.
Economica.net - Dum, 19 mart. 2017, 21:05
Antifrauda se clatină

Şeful Fiscului, Bogdan Nicolae-Stan, a dat un ordin prin care de la 1 martie s-a redus sporul pentru suprasolicitare psihică de la 25% din salariul brut la 5%, ceea ce va însemna o scădere substanţială a salariilor.

Începând cu 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale au fost majorate cu 20% faţă de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017.

După acel ordin, la începutul acestei luni, directorul SRI, Eduard Hellvig, a anunţat că a demarat procedura de retragere a 23 de ofiţeri SRI care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF din anul 2014.

Decizia dorită de înalţii oficiali ai statului a fost lăudată în unele medii.

Surse din ANAF ne-au spus că această suită de măsuri nu e întâmplătoare şi că printre motive ar fi şi rolul decisiv pe care inspectorii Antifraudă îl au în parchete.

În perioada 2014 – 2016, atât cât a existat Direcţia Antifraudă din ANAF, inspectorii instituţiei detaşaţi la parchete au stabilit, prin rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifice, prejudicii în valoare totală de 19,65 miliarde de lei (4,42 miliarde de euro).

„Separat de structurile de prevenire și control, inspectorii antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor, detașați la unitățile de parchet în vederea acordării suportului tehnic de specialitate procurorilor în cauzele penale din domeniul economico-financiar, au stabilit, în perioada 2014 – prezent, prin rapoartele tehnico-științifice, prejudicii în valoare totală de 19,65 miliarde de lei (4,42 miliarde de euro)”, a scris biroul de presă Antifraudă, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Totodată, inspectorii Antifraudă detașați la parchete au întocmit 10.207 de rapoarte de constatare, 9.328 de procese verbale ca urmare a verificărilor efectuate din dispoziția procurorului, 6.434 de opinii de specialitate/puncte de vedere la solicitarea procurorului, 1.721 de rechizitorii în cauze penale instrumentate cu specialiștii antifraudă şi au efectuat 3.240 de investigații financiare în scopul indisponibilizării de bunuri.

Antifrauda a căpătat notorietate în 2015, la un an de la înfiinţare, când a întreţinut o campanie controversată de verficare a caselor de marcat din domeniul horeca. Instituţia afişa public uniforma de tip militar şi punea lacăt pe afacerile pe care le găsea în defect. Acţiunile erau în forţă şi filmate şi erau concentrate în punctele fierbinţi de pe Litoral (Mamaia, Costineşti şi Vama Veche) şi în marile zone comerciale din Capitală şi în Centrul Vechi.

Instituţia a ieşit din atenţia publică după ce şefia guvernului a fost preluată de Dacian Cioloş, care a afirmat public că rolul ANAF nu este să agreseze contribuabii, ci să fie prieten cu ei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...