Anularea comisioanelor brokerilor afectează până la 30% din piaţa RCA. Unii brokeri ar putea să dispară

Dispariţia unor brokeri supraexpuşi pe segmentul RCA la transportatori. Scăderea gradului de cuprinde în asigurări şi risc pentru distribuţia de asigurări RCA, dar şi posibilitatea luată în calcul de tot mai mulţi brokeri de a nu mai vinde anumite categorii de poliţe RCA. Sunt principalele efecte cu care se va confrunta piaţa asigurărilor după reducerea drastică a comisioanelor acordate de asigurători brokerilor.
Gabriela Ţinteanu - mar, 08 nov. 2016, 22:02
Anularea comisioanelor brokerilor afectează până la 30% din piaţa RCA. Unii brokeri ar putea să dispară

Plafonarea tarifelor RCA a atras după sine diminuări masive ale comisioanelor RCA percepute de brokerii de asigurări pentru asigurările auto obligatorii încheiate prin ei. Asigurătorii au simplificat şi mai mult ecuaţia în care a pus Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF) contractul de asigurare RCA, după ce a decis îngheţarea tarifelor pentru şase luni. La ora actuală nu mai există decât două categorii de asiguraţi: autoturisme şi transportatori. La autoturisme sunt incluse maşinile mici, în special deţinute de persoanele fizice şi care beneficiază încă de un comision relativ normal de la majoritatea societăţilor de asigurări, în jur de 10% cu plus sau minus două procente în funcţie de companie.

Cea de-a doua categorie, cea a transportatorilor a devenit mult mai cuprinzătoare la mai toate companiile care au anunţat reduceri de comisioane. Astfel, vorbim aici de felul în care se comisioanează RCA la marii transportatori de mărfuri (tiruri de peste 16 tone), dar şi transportatorii medii, camioanele de peste 7,5 tone, transportatorii de persoane, inclusiv taxiruri şi RCA-ul încheiate de tinerii cu vârstă sub 27 de ani. Această categorie „beneficiază” acum de o anulare de comision din partea majorităţii societăţilor de asigurare. Cele mai mici comisioane de 0,1% sunt cele practicate de Euroins Asigurări, companie care probabil nu mai doreşte să vândă deloc acest produs de asigurare. La Asirom, Generali, Groupama şi în curând şi la Allianz Ţiriac (probabil doar pentru asigurările pe perioade de sub şase luni) acealaşi tip de asigurare este comisionat cu 1%, în timp ce la Omniasig comisionul este de 2%.

Aşa cum ne explică mai mulţi brokeri din piaţă, în această categorie, unde reducerea comisioanelor este deosebit de drastică, „cei circa 15 lei rezultaţi în urma unui comision de 0,1% per poliţă nu acoperă nici măcar o fracţiune din cheltuielile administrative ale societăţii” fapt care se va reflecta automat în siguranţa procesului de distribuţie a asigurării auto obligatorii. Alţi brokeri se aştepată chiar la o scădere a gradului de intermediere a acestei poliţe obligatorii. Un alt broker de asigurări spune că „analizăm atent situaţia şi luăm în calcul posibilitatea ca anumite categorii de poliţe RCA să le excludem din portofoliu. Este vorba de o categorie de clienţi care poate ajunge până la 30% din piaţă, acea categorie pe care asigurătorii o percep cu un preţ mult mai mic decât daunele asociate”.

Alexandru Apostol, membru director în boardul UNSICAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Brokeraj în Asigurare), responsabil de segmentul RCA, ne-a declarat că impactul acestei situaţii inedite „poate merge până la dispariţia unor brokeri, în funcţie de modelul de business al fiecăruia, de ponderea RCA-ului în afacerea respectivă şi mai ales, în funcţie de cât din afacere este expusă la RCA pentru transportatori”. Şi totuşi, pentru asigurători reducerea comisioanelor brokerilor pe categoria RCA transportatori nu se opreşte aici. Jucătorii din piaţă se plâng şi de faptul că o poliţă de genul acesta nu se încheie prea uşor şi durează chiar şi patru zile. În plus, documentaţia cerută de asigurător a crescut considerabil, fiind solicitate tot felul de documente care până acum nu erau luate în calcul, chiar şi certificatul fiscal emis de Registrul Comerţului.

Sub presiunea transportatorilor, Guvernul a emis Ordonanţa 54/2016 care a îngheţat tarifele RCA pentru şase luni la un nivel stabilit de ASF, în funcţie de grupa autovehiculelor şi vârsta şoferului. RCA la un camion de peste 16 tone fără accidente a fost îngheţată la 7.534 de lei. Cea mai mică poliţă RCA pentru un autoturism va fi de 541 de lei pe an, iar cel mai mare de 3.087 de lei, potrivit grilei tarifelor maximale. Tinerii cu maşini puternice vor plăti cele mai scumpe poliţe RCA, iar persoanele de 60 de ani, care conduc maşini cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri, cele mai mici poliţe. Astfel, un şofer cu vârsta de până la 25 de ani va plăti 3.087 de lei pentru o asigurare pe un an. Este cel mai mare nivel al unei prime de asigurare.

De fapt, tinerii vor plăti cel mai mult, comparativ cu celelalte categorii de vârstă, indiferent de capacitatea cilindrică a maşinii. Pentru şoferii cu vârste de sub 25 de ani care conduc o maşină cu motor cu o capacitate între 2 şi 2,5 litri, prima este de 2.129 de lei, cei de aceeaşi vârstă care au maşini cu motoare între 1,8 şi 2 litri vor plăti 1.516 lei, ajungându-se ca la cele mai populare maşini, nivelurile maxime ale primei RCA să fie de 1.166 de lei pentriu maşini cu cilindree de 1,4-1,6 litri, şi de 985 de lei, pentru tinerii sub 25 de ani care au maşini cu cilindree cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri.

La polul opus se situează persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Cea mai ieftină asigurare RCA costă 541 de lei, dacă este vorba despre o maşină cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri. De fapt, pentru fiecare grupă de cilindree, RCA plătit de persoanele de peste 60 de ani este la jumătate faţă de nivelul plătit de un tânăr cu varsta de până la 25 de ani. Criteriul geografic, adică oraşul din care este şoferul, nu mai contează în calculul primei RCA.

Te-ar mai putea interesa și
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra Israelului ca represalii după atacul aerian asupra consulatului iranian de la......
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi ...
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă ...