Apare un nou contract de asigurare voluntară la pensie. Cum arată

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordin referitor la asigurarea voluntară în sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2018. Iată cum arată noul contract de asigurare voluntară la sistemul public de pensii, valabil în acest an. Oamenii se pot asigura voluntar ca să obţină pensie pentru limită de vârstă sau ca să-şi completeze venitul asigurat, utilizat la calculul pensiei. 
Cristina Şomănescu - lun, 15 ian. 2018, 13:41
Apare un nou contract de asigurare voluntară la pensie. Cum arată

Modelul contractului de asigurare socială, aprobat prin Ordinul aflat acum în dezbatere publică, se utilizează pentru asigurarea voluntară în sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2018. Cu toate că proiectul vizează asigurarea voluntară la pensii de la 1 ianuarie, prevederile sale nu se aplică însă. Ordinul va intra în vigoare abia după ce va fi aprobat de Ministrul Muncii şi ulterior va fi publicat în Monitorul Oficial.

Obiectul contractului este asigurarea în sistemul public de pensii reglementat prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă sau pentru completarea venitului asigurat care va fi utilizat la calculul acesteia.

Venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic decât suma care reprezintă 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se arată în proiectul de Ordin al Ministerului Muncii.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se face lunar în numerar de către asigurat, sau în numele asiguratului de către orice altă persoană la casieria Casei de Pensii, sau prin orice alte mijloace de plată prevăzute de lege.

Termenul de achitare a contribuţiei este lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.

Plata se poate face şi anticipat, pentru maximum 12 luni, calculate de la data intrării în vigoare a prezentului contract.

Ce mai trebuie să ştie asiguraţii

Stagiul de cotizare se constituie din însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia de asigurări sociale, precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere, dacă este cazul.
În situaţia rezilierii contractului, contribuţia de asigurări sociale achitată nu se restituie; stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii contractului se valorifică la stabilirea dreptului la pensie pentru limită de vârstă.
Calitatea de asigurat se redobândeşte după încheierea unui nou contract de asigurare socială.
Contractul de asigurare socială se poate rezilia oricând din iniţiativa asiguratului.
Contractul de asigurare socială se reziliază, din iniţiativa Casei Teritoriale de Pensii, în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 6 luni consecutive.
În acest caz, rezilierea se face începând cu ziua următoare celei până la care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale, împreună cu dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente.

Consultaţi la acest link modelul noului contract de asigurare voluntară la sistemul de pensii care este valabil de la 1 ianuarie 2018.

Ce obligaţii are Casa de Pensii

Acordarea ajutorului de deces, prevăzut la articolele 125 şi 126 din Legea 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Valorificarea, la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a stagiului de cotizare realizat în baza contractului de asigurare socială şi a venitului asigurat care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, conform contractului.

Certificarea, la cererea asiguratului, a stagiului de cotizare realizat în baza prezentului contract.

Notificarea asiguratului ori de câte ori venitul lunar asigurat este mai mic decât nivelul minim prevăzut de lege, ca urmare a modificării, prin act normativ, a nivelului câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale la termenul prevăzut în contract, Casa de Pensii calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Art. 3 – La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul nr. 5/2011 al ministrului muncii, familiei și protecţiei sociale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 35 din 14 ianuarie 2011, se arată în proiectul de Ordin aflat acum în transparenţă decizională.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...